Sunday, September 5, 2010

Η αριστερά και το «ναι» στο Μπερσάνι. Επειδή η Κομμουνιστική Επανίδρυση δεν είναι ΣΥΝ/Σύριζα

Έντονες διεργασίες στην ιταλική αριστερά
Η Ομοσπονδία της Αριστεράς στην Ιταλία πρωταγωνιστεί στη δημιουργία ενός δημοκρατικού μετώπου για να απομακρύνει τον Μπερλουσκόνι και να διασφαλίσει ένα αναλογικό εκλογικό σύστημα, κρατώντας τις αποστάσεις της από οποιαδήποτε σενάρια εμπλοκής της σε κυβερνητικά σχήματα. Η Κομμουνιστική Επανίδρυση για να φύγει ο Μπερλουσκόνι θα συμμαχούσε και με το διάβολο, ισχυρίζεται ο γραμματέας της, Πάολο Φερέρο, στη συνέντευξη που παραχώρησε, στην Ντανιέλα Πρετσιόζι του Μανιφέστο. Προσπαθώντας παράλληλα να σώσει την ψυχή της, αποφεύγοντας μια «επανέκδοση» της συμμαχίας της Ελιάς με περισσότερο συντηρητικούς συμμάχους από αυτούς των δύο προηγούμενων κεντροαριστερών κυβερνήσεων. Η πολιτική του γραμματέα της Φερέρο στοχεύει στη δημιουργία μιας εναλλακτικής αριστεράς, συμπεριλαμβανομένης και της «Αριστεράς και Ελευθερίας» του Βέντολα, η υποψηφιότητα του οποίου ενισχύεται όλο και περισσότερο για να οδηγήσει τη «Δημοκρατική Συμμαχία» της αντιπολίτευσης.Ταυτόχρονα ο Φερέρο όμως διαχωρίζει με τη μεγαλύτερη δυνατή ευκρίνεια τις αποστάσεις από τη συμμετοχή της Ομοσπονδίας της Αριστεράς στη Δημοκρατική Συμμαχία από τη συμμετοχή της σε μια κυβέρνηση.

Το «ναι» της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης στη Δημοκρατική Συμμαχία του Μπερσάνι έρχεται από τη δύναμη της κεντροαριστεράς που βρίσκεται πιο μακριά από όλους από το Δημοκρατικό Κόμμα. Τι σας οδήγησε να το αποφασίσετε; Η πρόταση για τον Μπερσάνι είναι αυτή που έκανε εδώ και καιρό και ακριβώς τον προηγούμενο Μάρτιο στο όνομα της Ομοσπονδίας της Αριστεράς: ένα δημοκρατικό μέτωπο με στόχο να κερδίσει το Μπερλουσκόνι και να αλλάξει τον εκλογικό νόμο με ένα αναλογικό σύστημα, σε ένα πλαίσιο διάσωσης της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Αυτό το μέτωπο δεν συμπίπτει με την κυβέρνηση που μπορεί να αναδειχθεί. Για εμάς δεν υπάρχουν οι συνθήκες για να συμμετέχουμε σε μια κυβέρνηση με αυτή την κεντροαριστερά. Η λογική που σπρώχνει το Μπερσάνι μου φαίνεται ίδια. Για να κυνηγήσουμε το Μπερλουσκόνι, να κάνουμε ένα νέο εκλογικό νόμο και να βγούμε από το διπολισμό είναι έτοιμος να συμμαχήσει ακόμη και με το διάβολο.
Όμως ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος επαναλαμβάνει την επιλογή του διπολισμού και την προτίμηση του σκληρού ενισχυμένου πλειοψηφικού και όχι την απλή αναλογική. Την επιστροφή στο Πλάστη! Εμείς είμαστε υπέρ του απλού αναλογικού συστήματος. Άλλοι, όμως, προτιμούν το γερμανικό μοντέλο, όπως ο ντ’ Αλέμα, ο Ρουτέλι, ο Καζίνι. Θέλει να πει πως θα το συζητήσουμε. Το ουσιαστικό σημείο είναι ότι μέχρι σήμερα η συζήτηση ήταν μόνο στο σχήμα του Βελτρόνι, διπολικό και έως δικομματικός, με μοναδικό του στόχο να εξαφανίσει τις δυνάμεις της αριστεράς. Τώρα το πρόβλημα είναι πως θα πάμε προς την αναλογική ή τουλάχιστον πως θα δημιουργήσουμε ένα πλουραλιστικό σύστημα. Από αυτή την άποψη ο Πλάστης αποτελεί ένα βήμα εμπρός. Μετά θα δούμε το βαθμό του τελικού συμβιβασμού, Μα πάμε στη σωστή κατεύθυνση.
Η Ιταλία των Αξιών είπε το «ναι» στη Συμμαχία, με την προϋπόθεση ότι θα συμμετέχει και η κεντρώα UDC. Ισχύει το ίδιο και για εσάς; Εμείς δεν θέτουμε κανένα βέτο. Γιατί σε αντίθεση με τον ντι Πιέτρο, δεν ενδιαφερόμαστε να κυβερνήσουμε μαζί τους. Το δημοκρατικό μέτωπο αποτελεί μια πρόταση που απευθύνεται σε όλες τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης. Με μεγάλη ειλικρίνεια θέλω να πω θα δούμε τον τρόπο που θα καθοριστεί το μέτωπο. Είναι ξεκάθαρο πως δεν μπορούν να βρίσκονται μαφιόζοι στη λίστα και πως το ηθικό προφίλ των υποψηφίων θα πρέπει να είναι σταθερό. Θέλω να θυμίσω στο ντι Πιέτρο ότι στην Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης ήταν και οι μοναρχικοί. Όσο για τα υπόλοιπα θα ήθελα να θυμίσω στο ντι Πιέτρο ότι τα προηγούμενα χρόνια ψήφιση τη χρηματοδότηση των ιδιωτικών σχολίων, όπως η UDC. Ήταν υπέρ των τρένων υψηλής ταχύτητας TAV, όπως και η UDC. Δεν ήταν μαζί μας εναντίον τον Νόμου 30, όπως η UDC. Ούτε υπέρ της Επιτροπής για τα γεγονότα της Γένοβας, όπως η UDC. Το ξέρω ότι με όλους αυτούς δεν μπορώ να κυβερνήσω. Για να φτιάξω όμως ένα δημοκρατικό μέτωπο οι πόρτες θα είναι ανοικτές σε όλες τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης.
Αντίθετα είναι δύσκολο να αποδεχθεί η UDC οποιαδήποτε συμμαχία με ένα κόμμα που λέγεται ακόμη κομμουνιστικό … Πρόβλημα τους. Θα ήταν παράξενο. Σε κάθε περίπτωση. Στην περιφέρεια του Τορίνο συμμαχήσαμε εναντίον του αχώνευτου Κότο της Λίγκας του Βορρά. Στην περιφέρεια της Γένοβα κυβερνούμε μαζί. Θα παρουσιαστούμε στις εκλογές ως Ομοσπονδία της Αριστεράς, που έχει σαν σύμβολο το σφυροδρέπανο. Το λέμε αμέσως. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να το βγάλουμε. Επαναλαμβάνω όμως: δεν με ενδιαφέρει η κυβέρνηση.
Σχετικά με αυτό. Η κυβέρνηση της παλιάς Ελίας είχε πέσει από την αριστερά, αφού έπεσε από εσάς το 1998. Η Ένωση, που αντίθετα έπεσε από τη δεξιά από τους ψήφους του Μαστέλα, είχε μια αριστερά που υπέφερε πολύ και είχε χαρακτηρίσει «θνησιγενή» την εκτελεστική εξουσία. Πιστεύεται ότι οι ψηφοφόροι θα έχουν τη θέληση να ψηφίσουν συμμαχίες με αυτά τα προηγούμενα; Πράγματι. Δεν θέλω να βρεθώ σε ένα κυβερνητικό συνοθήλευμα με δυνάμεις που πριν από είκοσι χρόνια κάλυπταν όλο το συνταγματικό χώρο. Το αποφασιστικό σημείο είναι να ψηφίσουμε έναν εκλογικό νόμο που θα επιτρέπει σε ορισμένες αντιλήψεις να εκφραστούν. Ο Μπερλουσκόνι έχει από μόνος του το 30% της χώρα και τίποτα παραπάνω. Ο ισχύον εκλογικός νόμος του επιτρέπει να έχει τους βουλευτές του. Υπάρχει αντίθετα μια μεγάλη πλειοψηφία που είναι εναντίον του Μπερλουσκόνι. Πρέπει να ετοιμάσουμε αμέσως, τους τρεις πρώτους μήνες της κυβέρνησης, έναν εκλογικό νόμο που να επιστρέφει την εκπροσώπηση στο κοινοβούλιο. Εκεί μπορεί να βρεθεί ο Μοντετζέμολο, που θεωρώ ταξικό εχθρό, και ο Καζίνι, με τον οποίο δεν θα κυβερνούσα ποτέ.
Η κυβέρνηση που θα πρέπει να κάνει τον εκλογικό νόμο σε τρεις μήνες θα είναι αυτή της Ελιάς ή μια που θα δημιουργηθεί από την κρίση του Πόλου της Ελευθερίας; Μου φαίνεται ότι εκτός του ότι θα είναι πολύ μεγάλο λάθος να στοχεύουμε σε μια μεταβατική κυβέρνηση, γιατί είναι αδύνατη δεν είναι εύκολο να πάει ο Μπερλουσκόνι στο σπίτι του. Μια τέτοια κυβέρνηση θα ψήφιζε έναν εκλογικό νόμο που θα ξεπερνούσε κάθε δημοκρατική συζήτηση και προσδοκία για την χώρα. Στο κοινωνικό επίπεδο; Ίσως να έκανε χειρότερα πράγματα από αυτά της κεντροδεξιάς. Ο πραγματικός κίνδυνος είναι μήπως ξαναζωντανέψουν τον Μπερλουσκόνι, τον παρουσιάσουν σαν το φτωχό θύμα μηχανογραφιών, προκαλώντας παράλληλα και μια τρελή απογοήτευση στην χώρα. Με αποτέλεσμα οι ψηφοφόροι να της γυρίσουν την πλάτη.
Ποιος είναι ο πρωθυπουργός που θα θέσετε ως υποψήφιο στη Δημοκρατική Συμμαχία; Ο καθένας. Εκτός από το Φίνι, γιατί μιλάμε ότι θα είναι της αντιπολίτευσης. Η μεγαλύτερη δύναμη πρέπει να αποφασίσει.
Η Κομμουνιστική Επανίδρυση προτιμά να μην συμμετέχει στην επιλογή του υποψηφίου πρωθυπουργού με τις προκριματικές εκλογές; Είναι άνευ ουσίας. Το βασικό σημείο είναι να οικοδομήσουμε το συνασπισμό και το πρόγραμμά του.
Το Κόμμα των Ιταλών Κομμουνιστών, που συμμετέχει στην Ομοσπονδία της Αριστεράς μαζί σας, προτιμά τον ντε Ματζιστράτις ως υποψήφιο όλης της αριστεράς. Εσείς όχι; Η συζήτηση είναι εκτός χρόνου και τόπου. Όταν θα φθάσουμε σε αυτό το σημείο θα συζητήσουμε με τους υποψηφίους, τις προτάσεις μας.
Δείχνετε τόσο αδιαφορία για το πώς επιλέγεται ο αρχηγός ενός συνασπισμού, στον οποίο συμμετέχετε; Γνωρίζουμε το μέγεθος μας. Δεν θα κάνουμε την πρόταση για τον αρχηγό μιας κυβέρνησης στην οποία δεν θα συμμετέχουμε στο τέλος. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές σε κάποιες περιπτώσεις συμμετείχαμε στις προκριματικές εκλογές, όπως στην περιφέρεια του Μπάρι που στηρίξαμε το Νίκι Βέντολα. Σε άλλες περιπτώσεις όχι.
Για αυτό το λόγο δεν υπάρχει η πιθανότητα να κατευθυνθείτε προς το Βέντολα; Επαναλαμβάνω: δεν μπορώ να το ξέρω τώρα. Θα δούμε τα προγράμματα, που μέχρι τώρα δεν τα είδαμε. Επαναλαμβάνω: εάν ενδιαφερόμαστε για ένα δημοκρατικό μέτωπο και όχι μια Νέα Ελιά είναι γιατί έχουμε ένα άλλο πολιτικό σχέδιο. Να ενώσουμε όλη την εναλλακτική αριστερά. Θα συνεργαστούμε με την Ελιά, προωθώντας παράλληλα μια πρόταση σε όλες τις δυνάμεις της εναλλακτικής αριστεράς, από την Αριστερά και Ελευθερία του Βέντολα, την Κριτική Αριστερά έως το Κομμουνιστικό Κόμμα των Εργαζομένων. Για να οικοδομήσουμε έναν εναλλακτικό πόλο. Αυτόνομο από το Δημοκρατικό Κόμμα.
Ο Βέντολα απευθύνεται σε ευρύτερη λαϊκή βάση, συμπεριλαμβάνοντας και τον εκλογικό σώμα του Δημοκρατικού Κόμματος …Σε αυτή την περίπτωση ο λαός της αριστεράς θα πρέπει να πει εάν θέλει να είναι μέσα στην Ελιά ή να οικοδομήσει μια αυτόνομη θέση. Γιατί από τη στιγμή που θα κερδίσουμε το Μπερλουσκόνι θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τους διάφορους Μοντετζέμολο, την ιταλική Καθολική Εκκλησία και άλλους.
Μιλάς εκ μέρους της Επανίδρυσης ή και του Κόμματος των Ιταλών Κομμουνιστών και της Ομοσπονδίας της Αριστεράς; Στο δημοκρατικό επίπεδο η θέση μου είναι αυτή της Ομοσπονδίας, που την ψηφίσαμε ήδη. Ο Τζέζαρε Σάλβι, που μας εκπροσωπεί κυκλικά, δεν την έχει εκθέσει γιατί θα λείψει για κάποιες ημέρες ακόμη για διακοπές. Η Ομοσπονδία υπάρχει. Στις εκλογές θα είναι με το σύμβολό της.
Πηγή: Εποχή

Μετάφραση: Αργύρης Παναγόπουλος

No comments: