Tuesday, September 7, 2010

Ο Αλέκος Αλαβάνος....

Παρακολούθησα τη συνέντευξη του Αλέκου Αλαβάνου στη ΝΕΤ. Μετά από πολύ καιρό μου θύμισε την εποχή που είχε αναλάβει τη προεδρία του ΣΥΝασπισμού. Ηρεμος, συγκροτημένος & πάντα λαϊκιστής (για να μην ξεχνιόμαστε), απέδειξε με τον πιο απλό τρόπο ότι είναι αναμφισβήτητα η κορυφαία ηγετική φυσιογνωμία του χώρου που θέλει να εκφράσει ο Σύριζα.
Με την κομματική απόσταση που μας χωρίζει μπορώ να πω ότι ο Αλαβάνος μπορεί να λειτουργήσει θετικά για το χώρο του, άρα και γενικότερα για την Αριστερά. καθώς μην ξεχνάμε ότι ο πλούτος της Αριστεράς είναι οι απόψεις της. Είναι ο μόνος που έχει το ηγετικό εκτόπισμα να ενώσει το σκορποχώρι του Σύριζα. Βέβαια διαφωνώ σε πολλές από τις πολιτικές & ιδεολογικές απόψεις του Α.Α. όμως μπορώ να συζητήσω μαζί του γιατί ασκεί πολιτική. Φυσικά κάνει τακτικισμούς (και κατά συνέπεια κωλοτούμπες...), αλλά ενταγμένους σε ένα (για μένα πολύ θολό και αβέβαιο...) πολιτικό σχέδιο το οποίο μπορώ πολιτικά να αντιμετωπίσω και γιατί όχι να συγκλίνω εκεί που συμφωνώ.

Αντίθετα με την σημερινή ηγετική ομάδα του ΣΥΝ η οποία ούτε πολιτικό σχέδιο έχει (είναι για γέλια το σχέδιο για συνεργασία με τον σοσιαλιστικό χώρο, καθώς αυτός ο χώρος ΔΕΝ είναι συγκροτημένος. Μιλάμε για μια χούφτα Πασοκους παράγοντες που πρώτα θελουν αξιώματα και μετά να αγωνιστούν για απόψεις & ιδέες), ούτε όμως μπορεί όπως έχει αποδειχθεί αυτά τα χρόνια να ηγεμονεύσει ιδεολογικά στον χώρο της ευρύτερης ανανεωτικής - ριζοσπαστικής αριστεράς. Αν παλαιότερα υπήρχαν τρεις ή τέσσερις ιδεολογικοπολιτικές απόψεις στον ΣΥΝ τώρα υπάρχουν 8 ή 9 ανάλογα με τις προσωπικές απόψεις των ηγετικών στελεχών του Συνασπισμού.

Απόψεις που φυσικά η ηγετική ομάδα Τσίπρα δεν μπορεί να συνθέσει (καθώς οι περισσότεροι διακατέχονται από ιδεολογική μονομανία που αρχίζει & τελειώνει στα Εξάρχεια), εξ ου και στο έκτακτο συνέδριο υπήρξε η αποχώρηση της Ανανεωτικής Πτέρυγας (και στη συνέχεια η δημιουργία της Δημοκρατικής Αριστεράς), την οποία ορισμένοι από την ομάδα Τσίπρα όχι απλά ήθελαν, αλλά και μεθόδευσαν.

Δεν γνωρίζω ποια θα είναι η εξέλιξη στην υπόθεση του υποψηφίου περιφερειαρχή, αν και πιστεύω ότι πολύ δύσκολα δεν θα είναι υποψήφιος ο Αλαβάνος. Το σίγουρο είναι ότι με εμφανίσεις σαν τη σημερινή ο Α.Α. κερδίζει πόντους, πολύ περισσότερο όταν η αντιπρόταση του Τσίπρα είναι ένας Πασόκος (ο Αλέξης Μητρόπουλος) που δεν λεει ξεκάθαρα αν θέλει να δώσει τη μάχη στην περιφέρεια Αττικής.

Υ.Γ. Αργα κατάλαβε ο Α.Α. ότι έκανε λάθος όταν παρέδιδε την προεδρία του ΣΥΝ στον Αλέξη Τσίπρα. Αργά. Αλλά από την άλλη είναι θετικό ότι το κατάλαβε. Κάλλιο αργά, παρά ποτέ που λεει και ο λαός...

Υ.Γ. 2 Επειδή κάποιοι στον ΣΥΝ βαυκαλίζονται και επικαλούνται το παράδειγμα του κόμματος "Αριστερά" στη Γερμανία, θα τους θυμίσω ότι το "Die Linke" γεννήθηκε από την ένωση της οργάνωσης που είχαν δημιουργήσει αποχωρήσαντες συνδικαλιστές από το SPD ( συγκρότησαν την Εκλογική Εναλλακτική για Εργασία και Κοινωνική Δικαιοσύνη WASG) και το Κόμμα Δημοκρατικού Σοσιαλισμού (το πρώην ΚΚ Ανατολικής Γερμανίας). Εδώ κάποιοι πάνε να βάλουν το κάρο μπροστά από το άλογο. Ας συγκροτηθούν οι διαφωνούντες του Πασόκ, ας εκφράσουν ολοκληρωμένη πολιτική άποψη (και όχι αποσπασματικές καταγγελίες του μνημονίου) και στη συνέχεια φυσικά να τεθεί θέμα συνεργασίας. Ομως ποιος να τα σκεφτεί αυτά;

8 comments:

stefanos said...

Σχετικά με τον κ. Αλαβάνο.
Πιστεύω ότι από την εποχή που ο ΣΥΝ ανηφόριζε δημοσκοπικά, ο εν λόγω πολιτικός άρχισε να παρουσιάζει εμφανή τα σημεία ενός είδους διαταραχής και ασυνέπειας, τουλάχιστον πολιτικής, για να μην εικάσω άλλα...
Ίσως η άνοδος προς ένα διαφαινόμενο 18%, ίσως το όραμα μιας μεγάλης Αριστεράς, ίσως η στροφή προς ένα είδος ακραίου αριστερισμού αλλά και ενός φλέρτ με τις κομμουνιστικές καταβολάδες του, τον τσάκισαν τον άνθρωπο.
Πρώτη φορά άκουσα από πολιτική προσωπικότητα που διατέλεσε αρχηγός ελληνικού κοινοβουλευτικού κόμματος, τόσο ακραίες πολιτικές τοποθετήσεις και τοσο αντιπασόκ φρένιασμα.
Ένα ντελίριο παράφρονα.
Άκουσα κι εγώ τα όσα είπε σήμερα στην ΝΕΤ. Τό ότι ήταν λίγο πιο "ήρεμος" μόνο σε μεθόδους αυτοκαταστολής μπορεί να αποδοθεί… και από το γεγονός ότι δεν μίλαγε σε κανένα café παρέα με Μετωπικούς ή Ανταρσυακούς, αλλά ενώπιον δεκάδων χιλιάδων τηλεθεατών…
Σκληρά όσα λέω, αλλά…

bouuu said...

Να δεις πλάκα πλάκα που στο τέλος θα συμφωνήσουμε.Εκτός αν τον υπολογίζεις-φοβάσαι γι αυτό τα λες όλα αυτά-;)
Ο Αλαβάνος μπορεί να κάνει 10 λάθη και 2 σωστά (άντε τρία) αλλά κινείται και αναζητά.
Όποιος έχει έτοιμες συνταγές ας πάει στο ΚΚΕ ή στην κακογερασμένη σοσιαλδημοκρατία.
Το νέο δε θα έρθει από τον Αλαβάνο αλλά από μία λογική που δεν ακολουθεί ήδη περπατημένα μονοπάτια όπως κάνει ο ΓΑΠ και ο καθ' όλα συνεπής σε αυτό Κουβελης.

ΥΓ. Όπως λέει και η Αρλέτα: "Στης σχιζοφρένειας τον καιρό
γεννήθηκα κι εγώ.Σε κρύο κι άστατο καιρό
γεννήθηκα κι εγώ.
Χρώματα αλλάζω ψέματα σκορπάω
μη με τρομάξεις γιατί αμέσως σε πετροβολάω."
Όποιος τρομάζει επομένως και σκιάζεται το φρένιασμα έχει πολλές άλλες επιλογές.Επιλογές που ξεπερνανε σε λαικισμό ακόμα και τον Αλαβάνο!!!

Κόκκινη Πιπεριά said...

@ Buuuu δεν φοβάμαι κανέναν. Πολύ περισσότερο τον Αλ. Αλαβάνο. Δεν σου κρύβω ότι στο παρελθόν υπήρξα υποστηρικτής του, αλλά με απογοήτευσε.
Πιστεύω ότι είναι ο αναμφισβήτητος ηγέτης του χώρου. Με αυτό το σκεπτικό και επειδή πιστεύω σε μια πολύχρωμη και πλουραλιστική αριστερά θεωρώ ότι θα είναι θετικό να ηγηθεί ενός σχήματος. Μόνο έτσι θα μπει τέλος στην ακινησία και το τέλμα που είχε περιέλθει τα τελευταία χρόνια με ευθύνη της ηγετικής ομάδας του ΣΥΝ.

bouuu said...

Αμα τον έβλεπες το πρωι στον ΣΚΑΙ θα καταλάβαινες πόσο έχει απογοητεύσει κι αλλον πολύ κόσμο.
Αυτα παθαίνει όποιος βάζει τους τακτικισμούς πάνω από την πολιτική.

Οι αριστερές ηγεσίες στο συνολό τους υπολείπονται του αριστερού κόσμου.Μοιραίοι και άβουλοι.

Άναρχο Κομμούνι said...

Άντε και στην ...πασοκάρα «σύντροφε». Άλλωστε το νέο σου look (κούρεμα - ξύρισμα κλπ.) ταιριάζει με την Ιπποκράτους.
Μια χαρά τα καταφέρατε όλοι να οδηγήσετε την αριστερά στην ανυποληψία. Άξιος ο μισθός σας...
Τέλος πάντων... Καλό χειμώνα

Κόκκινη Πιπεριά said...

@ Αναρχοκομούνι...

Μη κάνεις δίκη προθέσεων... Αλλοι πήγαν στο Πασόκ. Μην προτρέχεις...

Μάγειρας said...

Έχω όλη την καλή πρόθεση να συμφωνήσω. Αλλά... Πάντα (;) υπάρχει ένα "αλλά".
εντάξει, έκανε λάθος με την επιλογή Τσίπρα και εντάξει είναι καλό να το παραδέχεται. Αλλά γιατί έκανε το λάθος; Τι έλπιζε και δεν έγινε; τι εκτίμησε λάθος;
Αν δεν ειπωθούν αυτά όπως λέει ένας κοινός φίλος κάνει αυτοκριτική για να επαναλάβει τα ίδια λάθη. Κάτι χειρότερο από τακτικισμό.
ΥΓ. 'Ελειπα και δεν είδε Νετ. Αν τα έχει απαντήσει απλώς ενημερώστε με και συγνώμη για το άσκοπο της παρέμβασης

bouuu said...

Δεν έπεισε την νεολαία.Προφανώς με την επιλογή Τσίπρα.Αυτό ήταν ένα αμελητέο δείγμα αυτοκριτικής.Κατα τ αλλά δύο τρεις πεντε γάιδαροι τσακωνόντουσαν σε ξένο αχυρώνα.