Wednesday, July 7, 2010

Οι εξελίξεις στην Αριστερά και η ευθύνη της Δημοκρατικής Αριστεράς

Με ταχύς ρυθμούς προχωρά η διάλυση του ΣΥΝασπισμού. Ο Αλέξης Τσίπρας και η ηγετική του ομάδα, αφού οδήγησαν το κόμμα σε συνέδριο διάσπασης, παρακολουθούν "μοιραίοι και αμέτοχοι" την πλήρη αποσύνθεση του πάλαι ποτέ κόμματος της Ανανεωτικής & Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Η συγκρότηση αριστερού βήματος διαλόγου και κοινής δράσης της Αριστεράς που ανακοίνωσαν προσωπικότητες της πνευματικής, καλλιτεχνικής και αυτοδιοικητικής Αριστεράς είναι άλλη μια ένδειξη ότι είναι θέμα χρόνου ο Αλ. Τσίπρας να μείνει στον πύργο της Κουμουνδούρου μόνος την παρέα του.
Στο μπλογκ "Σκέψεις για τον Συριζα" υπάρχει μια πολύ καλή ανάλυση με τίτλο: Πού το πάει λοιπόν η Πρωτοβουλία; Πρόκειται για μια καλή προσπάθεια απεικόνισης της κατάστασης στον ΣΥΝ/Σύριζα, το Μέτωπο του Αλαβάνου & την Πρωτοβουλία. Αξίζει τον κόπο να το διαβάσετε.
Οι εξελίξεις στον ΣΥΝ/Σύριζα αποτελούν δικαίωση της επιλογής για την συγκρότηση της "Δημοκρατικής Αριστεράς". Η ηγετική ομάδα του ΣΥΝ πίστεψε (βλακωδώς...) ότι "καθαρίζοντας" με την Ανανεωτική Πτέρυγα (επιλέγοντας την παραμονή στον Σύριζα στο έκτακτο συνέδριο) θα πάρει τα ηνία του κόμματος, αλλά και του συμμαχικού σχήματος. Πόσο "λίγοι" αποδεικνύονται; Πίστεψαν ότι με κινήσεις φοιτητικού συνδικαλισμού θα μπορούσαν να ασκήσουν πολιτική στην Αριστερά. Ομως τα έχουμε πει. Οταν ο αποτυχημένος επιβραβεύεται θα συνεχίσει την αποτυχημένη συνταγή!
Ο Τσίπρας επέλεξε τον Σύριζα ανοίγοντας (ευτυχώς τελικά...) την πόρτα της αποχώρησης στις Ανανεωτικές απόψεις. Ομως εδώ και καιρό ο... Σύριζα έχει κάνει τις δικές του (άλλες...) επιλογές. Και εκεί που ο Τσίπρας δήλωνε ότι από... Δευτέρα (μάλλον τη Δευτέρα Παρουσία εννοούσε....) θα πάρει ο ΣΥΝ στα χέρια του την υπόθεση του Σύριζα, υπολογίζοντας ότι έτσι θα "καθαρίσει" τον Αλαβάνο και το Μέτωπο, τσουπ του εμφανίζεται τώρα η Πρωτοβουλία για το Βήμα διαλόγου στο οποίο μετέχουν μέχρι και μέλη της ΠΓ του ΣΥΝ. Τυχαίο; Δε νομίζω!
Πλέον η Κουμουνδούρου καλείται να απαντήσει πως ένα συνέδριο που υποστήριζαν ότι θα είναι ενωτικό και, κυρίως, θα αποτελέσει εφαλτήριο για ένα νέο ξεκίβνημα που θα κάνει τον ΣΥΝ καλύτερο, ριζοσπαστικότερο & δημοκρατικότερο, έχει εξελιχθεί σε αφετηρία διασπάσεων, αποχωρήσεων και απογοητεύσεων. Ηδη σχεδόν ένα μήνα μετά δεν υπάρχει η παραμικρή αλλαγή στο στάτους με τον Σύριζα. Αντίθετα μετά το Μέτωπο, δημιουργήθηκε και η Πρωτοβουλία διεκδικόντας και αυτή χώρο από τον ήδη περιορισμένο χώρο που προσπαθεί να καλύψει ο Σύριζα.

Αυτές οι εξελίξεις μεγαλώνουν τις ευθύνες της "Δημοκρατικής Αριστεράς". Ηδη χιλιάδες πολίτες βρίσκονται χωρίς κομματική έκφραση, μετά την σταδιακή μετατόπιση του ΣΥΝ σε θέσεις "ξένες" προς τη κουλτούρα της Ανανεωτικής Αριστεράς. Η "Δημοκρατική Αριστερά" πρέπει με γρήγορους ρυθμούς να συγκροτηθεί σ' όλη την Ελλάδα και να αρθρώσει έναν σύγγχρονο, ριζοσπαστικό, αριστερό λόγο. Το έχει ανάγκλη η κοινωνία, μα πάνω απ' όλα το έχουν ανάγκη οι αριστεροί πολίτες. Οπως τόνισε πρόσφατα ο σ. Φώτης Κουβέλης: "Δεν πρόκειται να αναλωθούμε σε ενδοαριστερές διαμάχες και αντιπαραθέσεις. Δεν περιμένουμε ότι οι ηγεσίες των άλλων κομμάτων της αριστεράς θα αναγνωρίσουν γρήγορα την αναποτελεσματικότητα των πολιτικών τους επιλογών. Κοιτάμε και προχωράμε μπροστά. Το κόμμα μας μιλάει καθαρά. Συγκρούεται όταν και όπως πρέπει, με στόχο πάντα τη συγκέντρωση δυνάμεων, την αλλαγή των πολιτικών και κοινωνικών συσχετισμών. Δική μας υποχρέωση είναι να διαμορφώσουμε μαζί με τους πολίτες τη δημοκρατική διέξοδο από την κρίση".

5 comments:

bouuu said...

Βλεπω είναι πολύ ζωντανός ο ενδο-αριστερός διάλογος.Ένας, Ένας...

Κόκκινη Πιπεριά said...

Δεν σ' αρέσει;

bouuu said...

Καλή είναι η ένταση Μάκη.Ακόμα και η τεχνητή.Καλές προθέσεις και αριστερή ήθικη να υπάρχουν.
Αλλά -πέρα από τα όποια επιφαινόμενα- βαλτωμένα είναι γενικώς τα πράγματα.Ελπίζω ειλικρινά να βγάλετε άκρη εσείς της ανανεωτικής.
Αν κάτι με προβληματίζει είναι η ρωσική(όχι κομμουνιστική προσοχή!) παροιμία ότι:αισιόδοξος είναι ο μη επαρκώς πληροφορημένος απαισιόδοξος).


ΥΓ.¨Φοβάμαι τους ανθρώπους που γέμιζαν τις ταβέρνες και τα ΄σπάζαν στα μπουζούκια κάθε βράδυ και τώρα τα ξανασπάζουν όταν τους πιάνει το μεράκι της Φαραντούρη και έχουν και «απόψεις».
Φοβάμαι τους ανθρώπους που άλλαζαν πεζοδρόμιο όταν σε συναντούσαν και τώρα σε λοιδορούν γιατί λέει, δεν βαδίζεις στον ίσιο δρόμο.
Φοβάμαι, φοβάμαι πολλούς ανθρώπους. Φέτος φοβήθηκα ακόμα περισσότερο¨.

*(Μανώλης Αναγνωστάκης) Το ποίημα γράφτηκε το Νοέμβρη του 1983

aKanonisti said...

Οι διαδηλωτές σήμερα... ήταν ανάλογες των "εξελίξεων"????

Γιατί εμένα μόνο τη λήξη μου θύμισαν.....


:-(((

Κόκκινη Πιπεριά said...

DΔεν σε καταλαβαίνω Ακανόνιστη. Τι εννοείς με το σχόλιο σου...