Sunday, July 11, 2010

Στεναχωριέμαι…

Της Ευγενίας Ηλιοπούλου

Τελευταία το όλο είναι μου υποφέρει. Όλα γύρω μου έχασαν την ομορφιά και την φρεσκάδα τους. Μπήκαμε στο καλοκαίρι και αντί να χαρώ που πλησιάζουν οι διακοπές εγώ μαζεύω πίκρα και χολή. Με πλημμυρίζουν τόσες σκέψεις:
*Το Δ.Ν.Τ. και η Ε.Ε. έχουν προεξοφλήσει την διαιώνιση του άγχους και της ανασφάλειας μας. Άλλοι κλέψανε και άλλοι πληρώνουν! Το ασφαλιστικό που μας ετοιμάζουν θυμίζει ένα φρέσκο λιμαρισμένο λαιμητόμο με ένα ανυπόμονο δήμιο να μας περιμένει.
*Τα δήθεν ελεύθερα και αντικειμενικά εναρμονισμένα ενημερωτικά δελτία των Μ.Μ.Ε. στάζουν καθημερινά χολή .Υποτιμάνε την νοημοσύνη μας. Σε διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει καμία ελπίδα και προσπαθούν να σε πείσουν να σκύψεις το κεφάλι. Να δεχτείς αδιαμαρτύρητα να σου στριμώξουν το βίο σε ένα στενό ξύλινο κουτί που θυμίζει φέρετρο. Δεν ακούς ούτε μία καλή είδηση, κάτι θετικό ή αισιόδοξο. Αυτά ισχύουν για μένα και για άλλους εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Θα έπρεπε να χαρώ που δεν είμαι μόνη που στεναχωριέμαι αλλά….
*Που θα πάει αυτό το καλοκαίρι; Τα Σαββατόβραδα στην Αθήνα που σφύζανε οι δρόμοι και τα μπαράκια από κόσμο και νεολαία βλέπεις μόνο άδειους δρόμους και μαγαζάκια που έκλεισαν.
*Καθημερινά μαθαίνεις για απολύσεις και κρέμασμα επιχειρήσεων λόγω χρεών. Όπου γυρίζεις το κεφάλι σου βλέπεις μόνο τράπεζες που δηλώνουν κέρδη και επιχειρήσεις και οικογένειες που δηλώνουν χρέη.
*Η σχετικά μεγάλη ομάδα των πενηντάρηδων ,που κάποτε είχε μεγάλη ζήτηση λόγω εμπειρίας και επιστημονικών προσόντων ,απειλείται πολύ περισσότερα από άλλες ομάδες επειδή κανένας δεν θα μπει στον κόπο να τους προσλάβει .
*Ο οργισμένος λαός μας αναγκάζεται να κόψει από εδώ και εκεί και να περιορίσει από την άλλη. Μαθημένος με αγώνες και μάχες βγαίνει στους δρόμους και φωνάζει αλλά κουράστηκε, για πολλοστή φορά, να σφίξει το ζωνάρι. Ως πότε να πληρώσει τα σπασμένα; Οι νόμοι συνεχίζουν να εφαρμόζονται επιλεκτικά στους πολλούς φτωχούς και είναι ανύπαρκτοι για τους λίγους
*Με ποια χαρά να μπει η Ελλάδα σε μία τρίχρονη περίοδο στερήσεων και μιζέριας; Με πόσο ενθουσιασμό να ατενίζει το μέλλον που θυμίζει φυλακή ;Για τι να ψηφήσει ο έλληνας κάποιους που a priori είναι λαμόγια;
Το μόνο που με κάνει να αισιοδοξώ είναι ότι η χώρα μας έχει προϊστορία. ,έχει περάσει από κακουχίες και δυστυχίες και όμως επιβίωσε. Πέρασαν πάνω της 400 χρόνια Τουρκοκρατίας, δύο παγκόσμιους πολέμους και τόσες απειλές και όμως άντεξε. Δεν ηττήθηκε και καθημερινά συγκεντρώνει δυνάμεις προσπαθώντας να ανταπεξέλθει στις καινούργιες συνθήκες .Μοιάζει με έναν άλλο Φοίνικα ,το αρχαίο πτηνό των Αιγυπτίων που ζούσε 500 χρόνια όταν διαισθανόταν πως έρχεται το τέλος άναβε φωτιά από αρωματικά φυτά και καίγονταν για να αναγεννηθεί κατόπιν από τις στάχτες του. Η Ελλάδα όσο και να την ταλαιπωρούν και να την βασανίσουν αύριο θα αναγεννηθεί!

No comments: