Thursday, July 1, 2010

Αισιόδοξα μηνύματα από την πρώτη συγκέντρωση της Δημοκρατικής Αριστεράς

Πρόσκληση στους «προοδευτικούς συμπολίτες μας, δημοκράτες, σοσιαλιστές που πίστεψαν ίσως σε λόγια μεγάλα για να απογοητευτούν μετά», απηύθυνε ο Φώτης Κουβέλης στην ομιλία του στην πρώτη συγκέντρωση της Δημοκρατικής Αριστεράς στην Αθήνα χθες. Σε μια κατάμεστη αίθουσα με πλήρης τους εξωτερικούς διαδρόμους, με κοινό όλων των γενεών και των ηλικιών, με πάθος και παλμό, με συχνές διακοπές χειροκροτημάτων και επιδοκιμασίας προς τον ομιλητή, 1500 άτομα παρακολούθησαν την πρώτη ανοικτή εκδήλωση της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ στην Αθήνα.

«Θέλουμε να εκφράσουμε μια Αριστερά της ευθύνης, να συσπειρώσουμε δυνάμεις της εργασίας, ζωντανές δυνάμεις που διεκδικούν να βελτιώσουν τη θέση τους σε μια κοινωνία που τεμαχίζεται και αλλάζει», είπε στέλνοντας επί της ουσίας μήνυμα προς τους απογοητευμένους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ. Στην πρώτη εκδήλωση της Δημοκρατικής Αριστεράς παραβρέθηκε και ο Λεωνίδας Κύρκος, που νωρίτερα είχε δηλώσει τη στήριξή του. «Η δημιουργία του νέου κόμματος σημαίνει ανανέωση του αγώνα για ριζοσπαστικές λύσεις μέσα στο δημοκρατικό πλαίσιο, όχι φωνακλάδικη στήριξη των λαϊκών αγώνων, για τάχιστη δυνατή έξοδο από την κρίση και την ανάπτυξη», δήλωσε μεταξύ άλλων το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς.

Ο Φώτης Κουβέλης στην ομιλία του υποστήριξε την πορεία της χώρας εντός της Ευρώπης.

Αναφερόμενος στην Αριστερά είπε ότι τη θέλει «ρηξικέλευθη και τολμηρή, που δεν βολεύεται στα εύκολα και γι' αυτό δεν κάνει καμιά παραχώρηση, ούτε στον αριστερότροπο λαϊκισμό ούτε στον μυωπικό αριστερισμό, δεν θεωρεί άκριτα ως δίκαιο αίτημα την υπεράσπιση κάθε κεκτημένου και δεν χαϊδεύει συντεχνίες στο όνομα μικροκομματικών σκοπιμοτήτων. Θέλουμε να λειτουργήσουμε σαν καταλύτης για την παρουσία της Αριστεράς στην κοινωνική πραγματικότητα, μέσα από ρήξεις και συνθέσεις για την προώθηση και ικανοποίηση των αιτημάτων που αφορούν την εποχή μας και το μέλλον, μακριά από παρελθοντικές αγκυλώσεις και στερεότυπα προηγούμενων εποχών που δεν αντιστοιχούν στο σήμερα».

Για άλλη μία φορά ο Φώτης Κουβέλης κράτησε ίσες αποστάσεις τόσο από τη Ν.Δ. όσο και από το ΠΑΣΟΚ. «Η Ν.Δ. προσπαθεί να μας κάνει να ξεχάσουμε τι έκανε τα τελευταία χρόνια και παριστάνει τον σωτήρα μας... από το Μνημόνιο! Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κολλημένη στον τοίχο υπογράφει επ' ονόματι του λαού μέτρα και δεσμεύσεις που κανείς, μα κανείς, δεν τα θεωρεί δίκαια ή εύλογα. Και θέλει να της πούμε και μπράβο!». Μήνυμα στήριξης στον Φώτη Κουβέλη για το εγχείρημα της Δημοκρατικής Αριστεράς έστειλε και ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός.

Ολόκληρη η ομιλία του σ.Φώτη Κουβέλη ΕΔΩ

No comments: