μεταναστες

μεταναστες

Sunday, June 27, 2010

Δημοκρατική Αριστερά...

Εμείς, το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς που έρχεται από μακριά και πάει μακριά, δεσμευόμαστε, παράλληλα με τη διαμόρφωση μιας ρεαλιστικής και υπεύθυνης πρότασης εξόδου από την κρίση, να ενισχύσουμε μεθόδους και πρακτικές που θα φέρνουν την πολιτική στους πολίτες και τους πολίτες στην πολιτική.

Φιλοδοξούμε το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς να είναι η απάντηση στο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας για τη ριζική ανασυγκρότηση του πολιτικού πεδίου και για τον ανακαθορισμό των κοινωνικών συσχετισμών. Η Δημοκρατική Αριστερά είναι, ταυτοχρόνως, η υπεράσπιση του παρελθόντος και του μέλλοντος της ανανεωτικής, δημοκρατικής και οικολογικής αριστεράς.

Ο πυρήνας των ανανεωτικών ιδεών, που τον κωδικοποιούμε στις θεμελιώδεις αρχές: «δημοκρατικός σοσιαλισμός - αριστερός ευρωπαϊσμός - μεταρρυθμιστική στρατηγική –οικολογική εγρήγορση» είναι και παραμένει στοιχείο της ταυτότητάς μας. Οι ιδέες αυτές εξακολουθούν να είναι ενεργές και να τροφοδοτούν τους προβληματισμούς μας για το μέλλον της αριστεράς. Γιατί ο χώρος της ανανεωτικής και διαρκώς ανανεούμενης αριστεράς είναι και πρέπει να είναι ένα ζωντανό κύτταρο υπεύθυνης στάσης, επίκαιρου λόγου, προγραμματικών θέσεων για τη προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας.

Αφήνουμε πίσω μας την Ελλάδα της χρεοκοπίας και της παρακμής. Είμαστε η Αριστερά της δημιουργίας, της κριτικής σκέψης και της πολιτιστικής αναγέννησης.
Είμαστε εμείς η Αριστερά που σταθερά υποστηρίζει ότι υπάρχει και άλλος δρόμος πέρα από το νεοφιλελευθερισμό και το ΔΝΤ. Η αριστερή αντιμετώπιση της κρίσης: η επιβεβλημένη μείωση του ελλείμματος και η συγκράτηση του χρέους να μη φορτωθεί στις πλάτες των εργαζομένων μέσα από την αποσάθρωση των εργασιακών σχέσεων και των κοινωνικών δικαιωμάτων, αλλά να συνδυαστεί με βαθιά αλλαγή του κράτους, του άδικου φορολογικού συστήματος, της διαχείρισης των χρημάτων του δημοσίου, του παραγωγικού αλλά και του καταναλωτικού προτύπου, επιλογών και νοοτροπιών σπατάλης, διαφθοράς.

Η υπεράσπιση του «δημόσιου συμφέροντος» είναι κεντρικό ιδεολογικό πρόταγμα, που θα μας επιτρέψει να επικεντρώσουμε τις δράσεις μας γύρω από τις «πολιτικές της κρίσης». Παράλληλα με τη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας, τις προτάσεις αντιμετώπισής της, η δική μας αριστερά δεν μπορεί παρά να επικεντρώνεται στην ανθρώπινη διάσταση της κρίσης και το προστατευτικό δίκτυ της κοινωνικής δικαιοσύνης. Η εστίαση στην αναδιανομή, στην αλληλεγγύη και στον επανακαθορισμό του προτύπου ανάπτυξης ανοίγει σήμερα το έδαφος για μια ουσιαστική παρέμβαση στο κράτος, στην αυτοδιοίκηση με αποκέντρωση και στους θεσμούς, αλλά και στη μεικτή οικονομία, με στόχο την προώθηση δομικών μεταρρυθμίσεων.

Οι κατευθύνσεις αυτές μπορούν να υλοποιηθούν μόνο μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόκειται για στρατηγική επιλογή για τη χώρα, τους εργαζόμενους, τη δημοκρατία και τον πολιτισμό. Η αντιμετώπιση της κρίσης συνδυάζεται με τις αναγκαίες αλλαγές στην ΕΕ προς την επείγουσα κατεύθυνση της ομοσπονδιακής δημοκρατικής ενοποίησης με πρώτους στόχους τον έλεγχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του τραπεζικού συστήματος και των χρηματαγορών από πολιτικούς θεσμούς, την απεμπλοκή από τους ασφυκτικούς δημοσιονομικούς κανόνες και αποδοχή της βαρύτητας των κριτηρίων απασχόλησης και κοινωνικής προστασίας, τη στήριξη του ευρώ με ισχυρό κοινοτικό προϋπολογισμό, τη στήριξη χωρών όταν δέχονται τις κερδοσκοπικές επιθέσεις, δηλαδή κοινή οικονομική πολιτική. Οι αλλαγές αυτές απαιτούν νέους κοινωνικούς και πολιτικούς συσχετισμούς και αγώνες σε εθνικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Είμαστε η αριστερά που έχει ενσωματώσει στον πυρήνα της συγκρότησής της την πεποίθηση ότι Αριστερά και Οικολογία μπορούν να συνθέσουν ένα καινούριο όραμα μια προγραμματική καινοτομία για τον κόσμο και τις σύγχρονες κοινωνίες. Αυτό σημαίνει βαθιές αλλαγές στον τρόπο που, ως αριστεροί/ές, σκεφτόμαστε και δρούμε, στα οράματα, στις αξίες, στις προτάσεις μας. Σημαίνει την ανάγκη για πράσινη-οικολογική στροφή της οικονομίας ως μιας ώριμης δυνατότητας για ισχυρές μεταρρυθμιστικές αλλαγές για το κλίμα και ένα νέο ενεργειακό πρότυπο.

Απευθυνόμαστε σήμερα στους προοδευτικούς και αριστερούς πολίτες της χώρας μας ζητώντας την ενεργό στήριξη, τη συμπόρευση και τη συμμετοχή τους στο εγχείρημά μας.

Το νέο μας κόμμα στηριγμένο στις αρχές της δημοκρατίας, της διαφάνειας, της πολυφωνίας και της αποτελεσματικότητας, συνδυάζοντας τη συλλογικότητα με την ατομική ευθύνη στη λειτουργία και τη δράση, διεκδικεί να κερδίζει ένα μεγάλο στοίχημα με τους πολίτες που συμμετέχουν ή το παρακολουθούν: Να επιβεβαιώνει καθημερινά την αντιστοιχία του με τα οράματα που επαγγέλλεται.


12 comments:

Παναγιωτάκης said...

Με όλη την καλή διάθεση...

Αυτά θα τα πετύχετε μαζί με τους ξεπουλημένους Οικολόγους-Πράσινους?

Για ποια ενότητα της αριστεράς μιλάγατε τόσο καιρό???

Οι βουλευτές σας, εκ των οποίων κάποιους ψήφισα και εγώ σαν υποψηφίους του Σύριζα -μαύρη η ώρα που το έκανα- , γιατί δεν παραιτούνται των βουλευτικών τους θέσεων???

Εγώ δεν ψήφισα πρόσωπα που θα κάνανε τέτοιες οπορτουνίστικες κινήσεις! Ψήφισα -λανθασμένα- μια ενωτική κίνηση.

Νομίζω πως οι κινήσεις σας μέχρι τώρα δείχνουν τρομερά καιροσκοπικές και καρεκλοκενταυρικές διαθέσεις.

Με όλο το σεβασμό.

bouuu said...

Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα και με τη βούλα.

Κόκκινη Πιπεριά said...

@ Παναγιωτάκη...

Το θέμα με τις βουλευτικές έδρες έχει κουράσει. Οι υποψήφιοι της Ανανεωτικής Πτερυγας προεκλογικά είχαν τονίσει ότι πρέπει να ψηφιστούν πρόσωπα με συγκεκριμένες πολιτικές & ιδεολογικές απόψεις. Τώρα για το αν οι κινήσεις ας δείχνουν καιροσκοπίμσο και καρεκλοκενταυρικές διαθέσεις, τι να σου πω; Εγω (και πολλοί άλλοι...) δεν έχουμε τέτοιες προθέσεις...

@ Buuuuu...

Ετσι είναι αν έτσι νομίζεις...

ΕΥΓΕΝΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ said...

PU PAS KARAVAKI ME TETIO KERO?den to xerete oti osi ehune ftgi apo kapy(N.Kaklamanis,G.Arsenis.D.Tsovolas,D.Avramopulos,S.Manos) den kanane tipotaΕΥΓΕΝΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

Anonymous said...

成熟,就是有能力適應生活中的模糊。.................................................................

bouuu said...

Το θέμα είναι τι νομίζει η κοινωνία Μάκη.Αν δε κάνω λάθος εκεί απευθύνεστε.
Αν δεν ήξερε κάποιος πως το blog είναι δικό σου και διάβαζε το ιδρυτικό κείμενο της Δ.Α, θα νόμιζε πως ο Γιωργάκης διέλυσε το ΠΑΣΟΚ και ίδρυσε την Σοσιαλδημοκατία του 21ου(νέο ΠΑΣΟΚ).

Οι ομοιότητες είναι τραγικές.Τραγικές, Οχι για την σοσιαλδημοκρατία αλλά για την αριστερά.

ΥΓ. Ανδρεας Πανταζοπουλος
Ο μαρασμός της Σοσιαλδημοκρατίας
Εκδ. Το Πέρασμα, 2009.
Και ΆΛΛΗ μεγάλη βιβλιογραφία που λέει τα αυτονόητα, που ξανανακαλύπτει η Δ.Α εν έτη 2010...(στην στέλνω αν θες).

Κόκκινη Πιπεριά said...

@ Ευγενία...

Αγαπητή μου εμείς δεν φύγαμε από πουθενά. Απλά επανιδρύσαμε κομματικό φορέα στον χώρο της Ανανεωτικής Δημοκρατικής Αρσιεράς, εμτά την μετατόπιση του Συνασπσιμού στον αριστερισμό.

@ Buuuu

Θα μου επιτρέψεις να σου πω ότι η αναγνώση σου είναι μάλλον πρόχειρη. Μακάρι να μπορούσαμε να δημιουργήσουμε ένα σοβαρό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Σκανδιναβικου τύπου... Εκεί θα είμασταν στην αριστερή του πτέρυγα...

bouuu said...

Πρόχειρη ή μη η ζωή θα δείξει.
Επιμένεις όμως να κάνεις το ίδιο μεθοδολογικό λάθος που κάνει και η αριστερά που πιστεύεις.
Επιμένεις να κοιτάς κόμματα,σχηματισμούς,χώρες, πρόσωπα και όχι την εποχή.Αποτέλεσμα, τα ίδια λάθη με διαφορετικό περίβλημα.Η γνωστή παθογένεια δηλαδή.
Η Εποχή είναι ριζοσπαστική και αυτή δίνει τον τόνο.
Καλές οι πτέρυγες και οι τάσεις αλλά όχι για την πραγματική πολιτική και κυρίως την πραγματική ζωή.

Κόκκινη Πιπεριά said...

@ Buuu

Η εποχή είναι ριζοσπαστική; Διαφωνώ. ΄Παρ' όλα τα απαρα΄δεκτα και αντιλαϊκά μέτρα η συμμετοπχή στις απεργίες στο δημόσιο είναι πολύ χαμηλή. Για τον ιδιωτικό δεν συζητάω. Αύριο θα είναι ανοικτές (και γεμάτες...) όλες οι τράπεζες. Μόνο εμείς οι δημοσιογράφοι απεργούμε 100%.

Εκτός και αν θεωρείς ριζοσπαστικό τον τρόπο που πολιτεύεται το ΚΚΕ και οι μπάχαλοι...

Θεώρώ ότι ο λόγος μας μπορεί να βρει ανταπόκριση...

Θα δούμε..

bouuu said...

Η Εποχή σε επίπεδο παγκόσμιων κοινωνικών αλλαγών είναι ριζοσπαστική και κοσμοϊστορική.

“Mόνο διδασκόμενοι από την πραγματικότητα μπορούμε την πραγματικότητα να αλλάξουμε”.(Mπέρτολτ Mπρεχτ)


θα δούμε...

loloikonom said...

κάλή αρχή για το κόμμα και χαιρετισμούς στην συντρόφισσα...Ρεπούση

Anonymous said...

Μισο(αν όχι ολόκληροι)Πασόκοι λοιπόν.. πολύ ωραίος τρόπος πολιτικού οπορτουνισμού, ίσως με έπαθλο μια μεταγραφή στο πασοκ του ΔΝΤ(την έχετε ανοίξει προ πολλού την πόρτα, λέγε με Δαμανάκη και Ανδρουλάκη), και μια υπουργοποίηση-μάσα εξπρές, αλά Λοβέρδος,όπου θα στηρίζετε όλα τα μέτρα που υπαγορεύει η εκάστοτε πολτική αρχή του ξεπουλημένου αυτού τόπου(δλδ ΔΝΤ, ΕΚΤ), και ένα παραπάνω, έτσι για να δείχνουμε τη ΔΝΤφροσύνη μας, αλα πασοκ,ΓΑΠ & Λοβέρδος &Co.. μπράβο, και εις ανώτερα..το έχουμε ξαναδεί το έργο με τους ροζ μέχρι ξεβρακώματος αριστερούς του σαλονιού.. εύγε!!! αυτά λέω εγώ, που στην τελική, είτε το θέλετε είτε όχι, είμαι η κοινωνία(όχι roz τα πρόβατα ή οι φραγκάτοι ροζ αριστεροί που λόγω αστικών τύψεων ευελπιστείτε να πάρετε μαζί σας-σας τους χαρίζω)..