μεταναστες

μεταναστες

Monday, June 14, 2010

Ολοκλήρωση του συνεδρίου των Οικολόγων Πράσινων - Η κρίση φέρνει ένα νέο κοινωνικό και πολιτικό τοπίο

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 7ο τακτικό συνέδριο των Οικολόγων Πράσινων με την ομόφωνη υιοθέτηση της πολιτικής απόφασης, τη διαμόρφωση της στρατηγικής των ΟΠ για της αυτοδιοικητικές εκλογές και την εκλογή των νέων οργάνων του κόμματος.
Τα βασικά σημεία της πολιτικής απόφασης είναι τα εξής: Κύριο στοιχείο της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας και των σκληρών μέτρων που τη συνοδεύουν, είναι η κατάρρευση του κοινωνικού συμβολαίου της τελευταίας 35ετίας. Η κρίση αποτελεί και χρεοκοπία ολόκληρου του σημερινού πολιτικού συστήματος. Η οργή για τους εκπροσώπους του πολιτικού συστήματος μπορεί να γίνει δύναμη κοινωνικής χειραφέτησης και διεύρυνσης της συμμετοχής των πολιτών. Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα είναι και χρεοκοπία του ίδιου του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι τονίζουμε ότι η κρίση είναι ταυτόχρονα οικονομική, περιβαλλοντική, κοινωνική και πολιτιστική, ηθικής και αξιών. Η αντίκρουση της λογικής των μέτρων για «θεραπείες σοκ» βασισμένες στην ενίσχυση της ύφεσης, αναδεικνύει την ευρωπαϊκή πολιτική ως προνομιακό χώρο για τις πολιτικές μας μάχες. Το ευρωπαϊκό επίπεδο είναι το μόνο όπου μπορούμε να βάλουμε τις βάσεις για αντικατάσταση του σημερινού μηχανισμού του Δ.Ν.Τ. και της ευρωζώνης με ευρωπαϊκές εγγυήσεις δανεισμού και αναδιάρθρωσης του χρέους σε βιώσιμα επίπεδα. Θεωρούμε, πάντως, ότι η έξοδος από το ευρώ και η μονομερής στάση πληρωμών δεν αποτελούν τις λύσεις που πρέπει να επιδιώκουμε.

Ακόμη, σε μια συγκυρία όπου η «πράσινη ανάπτυξη» του ΠΑΣΟΚ κινδυνεύει να γίνει το πιο σύντομο ανέκδοτο, είναι ανάγκη να τονίσουμε ότι τα συλλογικά αγαθά δεν αποτελούν πολυτέλεια κατάλληλη για καλύτερους καιρούς αλλά πολύτιμη επείγουσα διέξοδο απέναντι στη μείωση των εισοδημάτων και παράλληλα σταθερή υποθήκη για το μέλλον. Σε μια τέτοια στιγμή, η ευθύνη του πράσινου κινήματος στη χώρα μας είναι να αναδείξει τις προτάσεις διεξόδου και την ευρωπαϊκή διάσταση, να οικοδομήσει νέες κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες, να αποτελέσει καταλύτη για ευρύτερες αναδιατάξεις στο πολιτικό σκηνικό.

Ως μέρος μιας διεθνώς ανερχόμενης πολιτικής δύναμης, οι Οικολόγοι Πράσινοι εκ των πραγμάτων απευθύνονται και σε πολίτες που είτε έμειναν επί καιρό πολιτικά αδρανείς, είτε υποστήριζαν μέχρι τώρα άλλες πολιτικές δυνάμεις, είτε απογοητεύονται από τις παραδοσιακές πολιτικές προτάσεις. Οι Οικολόγοι Πράσινοι αναγνωρίζουν πως στο έδαφος της κρίσης του πολιτικού συστήματος αναφύονται νέες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις και κινήσεις πολιτών, με τις οποίες είμαστε ανοικτοί στο διάλογο και στην αναζήτηση νέων θεματικών και τοπικών πλειοψηφιών. Η βιωσιμότητα της εξόδου από την κρίση θα εξαρτηθεί κατά πολύ από τον πράσινο τοπικό κοινωνικό σχεδιασμό,

Η στρατηγική των ΟΠ για τις αυτοδιοικητικές εκλογές:

Σε ότι αφορά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουν θέσει τους εξής στόχους: Προτεραιότητα τα ανεξάρτητα αυτοδιοικητικά σχήματα για πράσινες πολιτικές
Ευρύτερες συνεργασίες με βάση προγραμματικές συμφωνίες
Όχι προνομιακές σχέσεις σε κεντρικό επίπεδο με ένα κόμμα
Δήμοι πρότυπα πράσινης πολιτικής
Πράσινοι συνδυασμοί σε όλες τις περιφερειακές εκλογές ή συνεργασίες με επίκεντρο πράσινες προτάσεις.
Με βάση αυτούς τους στόχους η στρατηγική τους, για να είναι ταυτόχρονα τοπική και συγκεκριμένη, συνολική και διακριτή, θα ακολουθήσει τους παρακάτω άξονες:

Υποστήριξη αυτόνομων πράσινων σχημάτων στις Περιφέρειες και ιδιαίτερα σε Περιφέρειες που η πολιτική θέση των ΟΠ είναι αντίθετη με το σύνολο των άλλων πολιτικών δυνάμεων της περιοχής για θέματα βιωσιμότητας. Διερεύνηση πολιτικής συμφωνίας (πάντα με την καταρχήν συμφωνία των Περιφερειακών Οργανώσεών των ΟΠ και στη βάση Προγραμματικών Συμφωνιών) για μια σειρά Περιφερειών με όσο το δυνατόν ισότιμη εκπροσώπηση.
Συνεκτίμηση 2 κυρίως πολιτικών παραμέτρων στους κεντρικούς Δήμους: α)δυνατότητες για δημιουργία συμμαχίας που θα επιφέρει πραγματικές αλλαγές στη διοίκηση του Δήμουήβ) κατάθεση πρότασης των ΟΠ για το Δήμο. Προνομιακοί συνομιλητές δεν υπάρχει λόγος να υπάρχουν αν δεν υφίσταται ο στόχος της διαχείρισης.
Ανάδειξη των καταλληλότερων συμμαχιών με κριτήριο τοπικούς ή συνολικούς στόχους για βιωσιμότητα, κοινωνική αλληλεγγύη, άμεση δημοκρατία και διαφάνεια,στουςΔήμους που οι ΟΠ δεν έχουν ισχυρή οργανωτική συγκρότηση.

Εκλογή νέων οργάνων του κόμματος:
Το συνέδριο των ΟΠ εξέλεξε 9 μέλη του Πανελλαδικού Συμβουλίου του κόμματος (5 από την Αττική και 4 από την υπόλοιπη Ελλάδα), με τα οποία συμπληρώθηκε το 35μελές αυτό όργανο του κόμματος. Τα άλλα 25 μέλη του Π.Σ. είχαν εκλεγεί τις προηγούμενες εβδομάδες από τις περιφερειακές συνδιασκέψεις των Οικολόγων Πράσινων ανά την Ελλάδα. Στη συνέχεια συνήλθε το Π.Σ. και εξέλεξε τη νέα Εκτελεστική Γραμματεία του κόμματος, στην οποία αλφαβητικά μετέχουν οι εξής: Ελεάνα Ιωαννίδου, Ιωάννα Κοντούλη, Τάσος Κρομμύδας, Μ.Πετράκος, Γιάννης Παρασκευόπουλος, Γιάννης Τσιρώνης (τακτικά μέλη), Φίλιππος Δραγούμης, Νίκος Μυλωνάς (αναπληρωματικά μέλη).

*Τα πλήρη κείμενα που υιοθετήθηκαν στο συνέδριο, καθώς και η σύνθεση του νέου Πανελλαδικού Συμβουλίου των ΟΠ θα είναι αύριο διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του κόμματος http://www.ecogreens.gr/

5 comments:

bouuu said...

Από το «Πριν»:

ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ... «Οπως παραδέχτηκε ο πρόεδρος της εταιρείας δημοσίων σχέσεων Σίβιτας στη Βουλή κατά την εξέτασή του για την υπόθεση Ζίμενς, το ΔΝΤ είχε αναθέσει στην εταιρεία του να προωθήσει με θετικά μηνύματα το μισητό μνημόνιο της τρόικας και να στρέψει τη δημόσια συζήτηση υπέρ των κυβερνητικών μέτρων»...

- «Πώς γίνονται όμως αυτές οι δουλειές, καθώς δεν είδαμε καταχωρήσεις και κανονικές διαφημίσεις υπέρ του Μνημονίου ΠΑΣΟΚ - ΕΕ - ΔΝΤ; Προφανώς μιλάμε για γκρίζα διαφήμιση, για γκρίζα ή καλύτερα κατάμαυρη προπαγάνδα μέσα από δελτία ειδήσεων, πρωτοσέλιδα, "αποκαλυπτικά ρεπορτάζ" και στήλες αρθρογραφίας».
- «Για να περάσει η γραμμή Μαξίμου, Βρυξελλών και Νέας Υόρκης δεν έλειψαν και τα "ακτίφ" δημοσιογράφων με τους επικοινωνιολόγους και τα στελέχη του ΔΝΤ, ώστε να αντλούν επιχειρήματα για το οπλοστάσιό τους! Θυμάστε τα λογύδρια περί "μη δαιμονοποίησης του ΔΝΤ", περί "μονόδρομου" των μέτρων, ακόμα και για τις "μάχες" που έδινε ο πρωθυπουργός με την τρόικα; Ολα μασημένη κι έτοιμη προπαγάνδα!».

Yannis Zabetakis said...

πώς μπορώ να ξηγήσω το ότι ασχολείσαι με κάτι τόσο σάπιο [Ο.Π.]?

Αν το πείτε/πουν
"οικολογικά δημοκρατική αριστερά"

θα είναι ανέκδοτο με 3 λέξεις.

σύντροφε Μάκη, ξέχνα τους ΟΠ και πάμε για άλλες συμμαχίες και μαζικότητες!

Κόκκινη Πιπεριά said...

@ Γιάννη

δεν υπάρχει καμία προνομιακή συμμαχική διάθεση. Οι Ο.Π. είναι μια περίπτωση που νομίζω ότι αξίζει προσοχής. ούτε να "τρελλαινόαμσετ", ούτε να σνομπάρουμε.

οσο για το όνομα συμφωνω μαζί σου. δεν είμαστε οικολόγοι, είμαστε αριστεροί δημοκράτες με οικολογικές, φεμινιστικές, κινηματικες ευαισθησίες και αυτό πρέπει να αποτυπώνεται κατά την άποψή μου στον τίτλο...

Θα έρθεις μαζί μας;

Μ.

bouuu said...

"Καταρρέουν τα στρογγυλέματα και οι συναινέσεις.
Οι συνασπισμοί τού "ναι και όχι". Απομένει μονάχα το "ναι ή όχι". Και ο λαός απολύει τους υπαλλήλους της συναίνεσης και προσλαμβάνει τους προφήτες της ρήξης."(Ρούσος Βρανάς,ΤΑ ΝΕΑ,07-06)

Ήρθε η στιγμή για ν' αποφασίσει κανείς με ποιους θα παει και ποιους θ' αφήσει.Ακόμα και για την media darling αριστερά;)

Yannis Zabetakis said...

σύντροφε Μάκη

είμαι ήδη μαζί σας!
και το έχω πει και στον Γρηγόρη Ψαριανό!

πάμε γερά!

η σιωπή, στις μέρες μας, είναι απλά συννενοχή!

δες κι αυτό

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=44&la=1&ct=6&dt=20/5/2010


Η Ιστορία πάντα επαναλαμβάνεται ως φάρσα. Το 1453 το Βυζάντιο (επί Κωνσταντίνου ΙΑ΄ Παλαιολόγου) έπεσε στους Οθωμανούς. Το 2009 και το 2010 η Ελλάδα (με καπετάνιους τους Κώστα Καραμανλή και Γιώργο Παπανδρέου) με υποτελείς, πολυδάπανες και εν τέλει ανήθικες πολιτικές υποχρεώθηκε από τους σύγχρονους «αυτοκράτορες» (spreads και αγορές) στην υποτέλεια του ΔΝΤ. Τώρα που έχουμε υποδουλωθεί ως χώρα στις οικονομικές πολιτικές της ΕΕ και του ΔΝΤ χωρίς δικαίωμα λόγου, καλό είναι να το φιλοσοφήσουμε και να ξαναδιαβάσουμε Ιστορία! Το χρωστάμε στα παιδιά μας! Αφού εμείς δεν είμαστε ελεύθεροι, ας φροντίσουμε να αποκτήσουν εκείνα ελεύθερο πνεύμα. Αρετή, τόλμη κ.λπ. Δύσκολα πράγματα.