Tuesday, February 9, 2010

Η ΕΔΕΚ εκτός κυβέρνησης Χριστόφια - Η αντίδραση του Κύπριου πρόεδρου

Η ΕΔΕΚ, στα 40 χρόνια της ιστορίας της, λειτουργεί με κριτήριο το συμφέρον της Κύπρου και του λαού μας. Βρεθήκαμε και βρισκόμαστε πάντα στην πρώτη γραμμή των αγώνων για ελευθερία και δημοκρατία. Μιλήσαμε και μιλάμε πάντα με ειλικρίνεια.
Οι αποφάσεις μας ήταν και είναι πάντα βασισμένες στην εξυπηρέτηση του εθνικού στόχου για λύση του Κυπριακού. Λύση λειτουργική και βιώσιμη, που να σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να διασφαλίζει τα ανθρώπινα και δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων.

Η υποστήριξη μας στον πρόεδρο Χριστόφια στον Β’ γύρο των Προεδρικών εκλογών αποφασίστηκε με βάση συγκεκριμένες, γραπτές δεσμεύσεις του για τη λύση που θέλουμε. Την προσπάθεια για αυτή τη λύση υπηρετούσε η συμμετοχή της ΕΔΕΚ στην κυβέρνηση.

Δυστυχώς, οι δεσμεύσεις δεν τηρήθηκαν. Αντίθετα, ο Πρόεδρος ακύρωσε στην πράξη τη συμφωνία της 8ης Ιουλίου και προχώρησε στην έναρξη απ’ ευθείας διαπραγματεύσεων χωρίς να υπάρχει το κατάλληλο έδαφος. Διαφωνήσαμε με όλα αυτά. Από της στιγμή όμως που ο Πρόεδρος Χριστόφιας προχώρησε σε απ’ ευθείας συνομιλίες, θεωρήσαμε πατριωτικό μας χρέος να τον στηρίξουμε στην προσπάθεια για λύση.

Στους 17 μήνες που πέρασαν από τότε, δυστυχώς, ο Πρόεδρος ακολουθεί λανθασμένη στρατηγική την οποία εκμεταλλεύεται η άλλη πλευρά και προχώρησε σε μονομερείς παραχωρήσεις (εκ περιτροπής προεδρία – παραμονή 50.000 εποίκων), που δεν είναι αποδεκτές από τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων.

Επισημάναμε τα προβλήματα και τους κινδύνους από τη λανθασμένη στρατηγική και τις υποχωρήσεις. Καταθέσαμε στο Εθνικό Συμβούλιο συγκεκριμένες προτάσεις. Ζητήσαμε απόσυρση των παραχωρήσεων και άμεση αλλαγή στρατηγικής. Οι προτάσεις μας απορρίφθηκαν.

Οι πρόσφατες, απαράδεκτες, συνομοσπονδιακές προτάσεις της Τουρκοκυπριακής πλευράς, που ουσιαστικά και απροκάλυπτα κονιορτοποιούν τη βάση της λύσης και τα αρνητικά αποτελέσματα της επίσκεψης του Γ.Γ. του Ο.Η.Ε., αποδεικνύουν ότι έχουμε δίκιο.

Τα περιθώρια έχουν πλέον εξαντληθεί. Η πορεία που ακολουθούμε είναι λανθασμένη.
Η αναγκαία εθνική συνεννόηση, απουσιάζει. Οι προτάσεις μας όχι μόνο απορρίπτονται, αλλά πολύ συχνά αντιμετωπίζονται με τρόπο αρνητικό, ακόμη και προσβλητικό. Το Εθνικό Συμβούλιο συνεδριάζει συνήθως εκ των υστέρων, αφού οι εξελίξεις έχουν δρομολογηθεί, ενώ αποφάσεις του δεν εφαρμόζονται.

Είναι πλέον εθνική ανάγκη να αλλάξουμε στρατηγική και τακτική. ΤΩΡΑ.

Για την ΕΔΕΚ είναι και πάλι ώρα ευθύνης.

• Η διαφωνία μας με τη στρατηγική του Προέδρου στο Κυπριακό είναι πλέον καθολική.
• Οι δεσμεύσεις πάνω στις οποίες βασίστηκε η υποστήριξη μας στον Β΄ γύρο των προεδρικών εκλογών έχουν ακυρωθεί στην πράξη.
• Η ύστατη προσπάθεια μας, με συγκεκριμένες προτάσεις, να αλλάξουμε πορεία έχει απορριφθεί.

Δεν μπορούμε να συμπράξουμε σε υποχωρήσεις που είναι απαράδεκτες.
Δεν μπορούμε να συνυπογράψουμε μια στρατηγική που είναι ζημιογόνα.
Δεν μπορούμε να συμμετέχουμε σε μια πορεία που οδηγεί σε αδιέξοδο, ούτε να κρυφτούμε πίσω από αυτό.

Είναι χρέος και ευθύνη μας, είναι πολιτικά υπεύθυνο και ηθικά ορθό, να αποχωρήσουμε από την κυβέρνηση.

Τυχόν παραμονή μας, κάτω από αυτές τις συνθήκες, θα ήταν πολιτικά παράδοξη. Θα ήταν ηθικά ανεπίτρεπτη. Θα ήταν αντίθετη με τις αρχές και την ιστορία της ΕΔΕΚ.

Στο Κ.Σ. ΕΔΕΚ συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για λύση του Κυπριακού. Λύση λειτουργική και βιώσιμη, βασισμένη στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τις Συμφωνίες υψηλού επιπέδου του ΄77 και ΄79 και τις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Συμβάσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ελευθεριών.

Συνεχίζουμε να πιέζουμε για να αλλάξει η στρατηγική που ακολουθούμε. Για να αποσυρθούν οι απαράδεκτες προτάσεις που καταθέσαμε. Για να απαιτήσουμε να συζητηθούν κατά προτεραιότητα στις συνομιλίες το εδαφικό, το περιουσιακό, τα θέματα ασφάλειας / εγγυήσεων, απομάκρυνσης των εποίκων και αποχώρησης των στρατευμάτων.

Συνεχίζουμε να απαιτούμε να αναλάβουμε διεθνείς πρωτοβουλίες ώστε να αποκαλύψουμε τώρα και όχι αργότερα την τουρκική αδιαλλαξία.

Συνεχίζουμε να στηρίζουμε όσα σωστά πράττει η κυβέρνηση στα εσωτερικά ζητήματα και να καταθέτουμε τη διαφωνία και τις προτάσεις μας σε όσα θεωρούμε λανθασμένα. Για μας, όσα συμφωνήσαμε μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, εξακολουθούν να ισχύουν.

Στα 40 χρόνια της ιστορίας μας, τα στελέχη, τα μέλη και οι ψηφοφόροι της ΕΔΕΚ αναλάβαμε πάντα με θάρρος τις ευθύνες μας.

Το ίδιο κάνουμε και σήμερα. Με πίστη στις αρχές και τις ιδέες μας. Με ειλικρίνεια και υπευθυνότητα. Με κριτήριο το συμφέρον της Κύπρου και του λαού μας.

Αιχμές Χριστόφια για τον χρόνο αποχώρησης της ΕΔΕΚ από την Κυβέρνηση

Θλίψη και ερωτηματικά προκαλεί η επιλογή της ΕΔΕΚ να αποχωρήσει από την Κυβέρνηση ειδικά τη δεδομένη χρονική στιγμή, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας μετά την υποβολή της παραίτησης των δύο Υπουργών της Κυβέρνησης που προέρχονται από την ΕΔΕΚ. «Τέτοιες πράξεις δυσχεραίνουν τη σκληρή και επίπονη προσπάθεια για επίτευξη λύσης του Κυπριακού», ανέφερε.

Ο Πρόεδρος σημείωσε ότι δεν υπάρχουν χάσματα προσεγγίσεων στο Κυπριακό όπως δημόσια παρουσιάζονται και ότι καμιά εξέλιξη δεν υπήρξε το τελευταίο χρονικό διάστημα στις διαπραγματεύσεις επί των θεμάτων που εκδηλώθηκαν διαφωνίες για να δικαιολογείται λήψη απόφασης για αποχώρηση από την Κυβέρνηση.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι σέβεται την απόφαση, ωστόσο είπε ότι θεωρεί πως θα ήταν δεοντολογικά σωστό ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ να πάρει την απόφασή του αφού λάμβανε χώρα η προγραμματισμένη συνάντηση των ηγετών των συνεργαζομένων κομμάτων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ανέφερε ότι η συνάντηση την οποία ζήτησε και η ΕΔΕΚ καθορίστηκε για την 1η Φεβρουαρίου αλλά αναβλήθηκε ένεκα της επίσκεψη στην Κύπρο του ΓΓ του ΟΗΕ. Στόχος της συνάντησης, είπε, ήταν μέσα από έναν ειλικρινή διάλογο να ξεπεραστούν δυσκολίες και προβλήματα και να επιτευχθεί η ενίσχυση και αναβάθμιση της συνεργασίας.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ακόμα ότι δεν του προκαλεί έκπληξη η απόφαση της ΕΔΕΚ, η οποία ενώ λάμβανε μέρος με δύο Υπουργούς στη Κυβέρνηση λειτουργούσε σαν αντιπολίτευση τόσο στο Κυπριακό όσο και σε πολλά ζητήματα εσωτερικής διακυβέρνησης.

Ανέφερε ότι αποδέχτηκε τις παραιτήσεις των Υπουργών, από τους οποίους ζήτησε να παραμείνουν στη θέση τους μέχρι να διοριστούν αντικαταστάτες τους. Παράλληλα απηύθυνε έκκληση προς όλα τα πολιτικά κόμματα, σε ό,τι αφορά τους χειρισμούς στο κυπριακό να συνεχιστεί ο διάλογος ώστε να επιτευχθεί συναντίληψη και ενότητα στην πράξη. Ο Πρόεδρος απευθύνθηκε επίσης σε όλους τους πολίτες ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης και κομματικών πεποιθήσεων και τους διαβεβαίωσε ότι θα τιμήσει το πρόγραμμα που τον δεσμεύει απέναντί τους.

No comments: