Monday, February 8, 2010

Μαύρο Λιβάδι...



Η Ανθή, μια έφηβη μοναχή, μεγαλώνει σε ένα γυναικείο μοναστήρι επί Τουρκοκρατίας, υπό την επίβλεψη της αυστηρής Ηγουμένης. Τη γαλήνη του μοναστηριού έρχεται να ταράξει ένας Γενίτσαρος, που καταφτάνει βαριά τραυματισμένος. Με τη συγκατάθεση της Ηγουμένης, η νοσοκόμα της μονής Πελαγία περιθάλπει τον τραυματία, εκπαιδεύοντας παράλληλα την Ανθή ως βοηθό της. Σύντομα, Ανθή και Πολεμιστής έρχονται κοντά. Εντωμεταξύ, ο Τούρκος διοικητής του Γενίτσαρου, τον αναζητά ως λιποτάκτη. Η Ηγουμένη αποφασίζει να τον παραδώσει έναντι αμοιβής, αλλά η Ανθή τον βοηθά να δραπετεύσει και καταφεύγει μαζί του στο γειτονικό δάσος, όπου αποκαλύπτεται ένα τρομερό μυστικό: η Ανθή είναι αγόρι. Ο Γενίτσαρος σοκαρισμένος αποφασίζει να μυήσει την Ανθή στον αντρισμό. Η Ανθή προσπαθεί με όλες της τις δυνάμεις να ανταποκριθεί στο καινούριο της ρόλο. Οι δυο φυγάδες προσπαθούν να επαναπροσδιορίσουν τη σχέση τους, ενώ απολαμβάνουν τη νέα τους ελευθερία στη φύση. Είναι όμως άτυχοι, καθώς ο Τούρκος διοικητής με τη συνοδεία του τους αιχμαλωτίζει και τους επιστρέφει στο μοναστήρι. Η Ανθή επιστρέφει ως αγόρι στη μονή, προκαλεί μεγάλη αναστάτωση στις μοναχές και συγκρούεται μετωπικά με την Ηγουμένη. Η δεύτερη απόδρασή τους θα τους φέρει αντιμέτωπους με έναν εντελώς νέο κόσμο. Μακριά από συμβάσεις και περιορισμούς, η Ανθή και ο Πολεμιστής ανακαλύπτουν από την αρχή τη ζωή και τους εαυτούς τους.

Το Μαύρο Λιβάδι είναι μια δουλειά με διεθνή ποιότητα και υψηλή αισθητική που ανεβάζει τον πήχη της ελληνικής παραγωγής. Βασικοί πρωταγωνιστές, δυο νέοι στα κινηματογραφικά δρώμενα ηθοποιοί που ξεχωρίζουν με τις μεστές ερμηνείες τους. Η Σοφία Γεωργοβασίλη και ο Χρήστος Πασσαλής σημαδεύουν αμέσως την οθόνη και τη μνήμη. Πλαισιώνονται από καταξιωμένους συναδέλφους τους (Δέσποινα Μπεμπεδέλη, Μαρία Πανουργιά, Δέσποινα Κούρτη, Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη, Ράνια Οικονομίδου), καθώς και από τον Τούρκο πρωταγωνιστή Hakan Boyav.
Η ιστορία εκτυλίσσεται την εποχή της Τουρκοκρατίας, αλλά τα θέματα που αγγίζει είναι ταυτόχρονα αρχέγονα και σημερινά. Η εικόνα «αναπνέει» μέσα από την οθόνη, τα πλάνα της συνάμα λιτά και μαγικά, και η ανυπομονησία μας κορυφώνεται! Το Μαύρο Λιβάδι είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ελληνική ταινία που γυρίζεται με τη νέα ψηφιακή τεχνολογία της Red One Camera και υπόσχεται ένα εξαιρετικής ποιότητας αποτέλεσμα. Βασικοί συνεργάτες του 36χρονου Βαρδή Μαρινάκη που μοιράζονται την αισθητική επιτυχία των γυρισμάτων είναι ο Άγγλος διευθυντής φωτογραφίας Marcus Waterloo και o καλλιτεχνικός διευθυντής της ταινίας Γιώργος Γεωργίου που δούλεψαν μαζί με τους υπόλοιπους συντελεστές εργάστηκαν σκληρά για να ζωντανέψουν την ιστορία επί της οθόνης.

No comments: