Sunday, March 22, 2009

Τι κάνεις σύντροφε Αλέκο; Κουκιά σπέρνω...

Στην Αυγή της Κυριακής ο Αλέκος Αλαβάνος έδωσε συνέντευξη εφ' όλη της ύλης. Μπορείτε να την διαβάσετε ΕΔΩ και να βγάλετε τα συμπεράσμάτα σας. Ομως δεν μπορώ να μην σας μεταφέρω την απάντηση που έδωσε στο ερώτημα "τι άφησε πίσω ο Δεκέμβρης". Διαβάστε...

* Τον Δεκέμβριο είχατε μιλήσει για την εξέγερση των νέων που σας θύμιζε τον Μάη του '68. Τι άφησε πίσω της η μεγάλη κινητοποίηση των νέων;

Κατά σύμπτωση, προχθές, αργά το βράδυ έβλεπα ένα γαλλικό ντοκιμαντέρ για το 1968: Όχι μόνο για τον Μάη στη Γαλλία. Αλλά και για την δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, του Ρόμπερτ Κένεντι, την Άνοιξη της Πράγας, το αντιπολεμικό κίνημα για το Βιετνάμ, τη φοιτητική έκρηξη στο Μεξικό λίγο πριν τους Ολυμπιακούς, τους χίπις. Το 1968 είναι ίσως η μεταπολεμική χρονιά, η πιο πυκνή σε νέα κινήματα σε όλο τον πλανήτη. Την ίδια στιγμή, στο ντοκιμαντέρ αυτό έβλεπα κυβόλιθους από τα πεζοδρόμια της γαλλικής πρωτεύουσας να μετατρέπονται σε αυτοσχέδια όπλα, πλιάτσικο από τους αφροαμερικανούς στα μαγαζιά της Αλαμπάμα, γενίκευση του LSD στη γενιά του Woodstock.

Πιστεύω βαθιά στις ειρηνικές μορφές πάλης της αριστεράς. Ο Νέλσον Μαντέλα αποτελεί ένα μεγάλο πρότυπο. Όμως, δυστυχώς είναι πολύ δύσκολο να έχουμε ανάδειξη καθαρών κινημάτων αμφισβήτησης χωρίς τα παράπλευρα αυτά φαινόμενα. Είναι δυνατό μάλιστα να έχουμε αυτά τα φαινόμενα, χωρίς να έχουμε καν κοινωνικά κινήματα. Επαναλαμβάνω, πολλά εξαρτώνται από την ικανότητα της αριστεράς να ασκήσει έναν ηγεμονικό ρόλο στο επίπεδο των αξιών, των ιδεών, των πολιτικών πρωτοβουλιών. Από εκεί και πέρα, άφησε τίποτε ο Μάης του 1968, για να αφήσει και ο δικός μας Δεκέμβρης;

Αν βλέπατε το ντοκιμαντέρ, θα λέγατε: όχι. Όλα τελειώνουν με την τεράστια διαδήλωση της σιωπηλής πλειοψηφίας στο Παρίσι και την θριαμβευτική επάνοδο του Ντεγκώλ. Όμως όλοι γνωρίζουν ότι ο Μάης του '68 άφησε τη «φαντασία στην εξουσία», το «όσο περισσότερο καταναλώνουμε, τόσο λιγότερο θα ζήσουμε». Άνοιξε το δρόμο για τη συνάντηση της νεολαίας με τον αγώνα για τις ελευθερίες και την οικολογία. Κάθε κίνημα λοιπόν, και των δικών μας μαθητών, αφήνει πολλά πίσω του. Το θέμα είναι να μην αφήνει η αριστερά πίσω της τα κινήματα, να μη τα φοβάται και τα εξορκίζει, να μη σέρνεται με βαριά καρδιά ελπίζοντας στην εξάντλησή τους, όπως έγινε με το Γαλλικό Κ.Κ. το '68.

Σχόλιο "Πιπεριάς": Η αμετρόπεια να συγκρίνεις τον γαλλικό Μάη (ή την εξέγερση των αφροαμερικάνων...) με τα όσα συνέβησαν τον Δεκέμβρη στην Αθήνα και μάλιστα να περιμένεις ότι θα αφήσει (σχεδόν...) τα ίδια ως παρακαταθήκη στο κίνημα της νεολαίας πως να απαντηθεί; Ας μας φέρει ο σ. Αλαβάνος ένα κείμενο (όχι κομματικό...) από τους... εξεγερμένους. Ενα. Μάλλον θα γεράσουμε περιμένοντας. Πάμε παρακάτω.

Το ερώτημα βέβαια δεν απαντήθει από τον σ. Αλαβάνο. Απλά ακολούθησε τη λαϊκή παροιμία που όταν ρωτήσαν το Γιάννη τι κάνει, αυτός απάντησε κουκιά σπέρνω. Η λεγόμενη εξέγερση (στα μυαλά ορισμένων νεόκοπων αριστεριστών και όψιμων ελευθεριακών - αντεξουσιαστών που βρίσκονται στη Κουμουνδούρου) άφησε πίσω της μόνο μερικές συμμορίες που στο ονομά της θα τραμπουκίζουν. Ισως ο σ. Αλαβάνος να μην είχε χρόνο να διαβάσει την παρέμβαση του σύντροφου Δαμιανού Παπαδημοτρόπουλου για τα όσα συνέβησαν τον Δεκέμβρη και την στάση της Ανανεωτικής Αριστερας. Αν και είναι μόλις μερικά ποστ παρακάτω του βάζω το λινκ να πάει γρήγορα ΕΔΩ

Φαίνεται ότι ακόμα και τα δημοσκοπικά ποσοστά του Σύριζα που κατρακυλάνε δεν βοηθούν τον σ. Αλαβάνο να βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα από την λανθασμένη στάση που κράτησε αυτός και η πλειοψηφία του Συν και του Σύριζα.

Υ.Γ. Κάποτε η Ανανεωτική Αριστερά είχε επικεφαλής προσωπικότητες όπως ο Γιάννης Πασαλίδης, ο Ηλίας Ηλίου, ο Μπάμπης Δρακόπουλος, ο Λεωνίδας Κύρκος που σήμερα λείπουν όχι μόνο από την αριστερά αλλά από την πολιτική ζωή του τόπου.

8 comments:

Yannis Zabetakis said...

Mήπως στο ΥΓ σου έπρεπε να ξεκινήσεις με τις λέξεις...

κάποτε στην Ελλάδα, υπήρχε Αριστερά...

σήμερα οι Αριστεροί έχουν δεξιές τσέπες!
είναι μήπως τυχαίο το φαινόμενο : δουλειές στον Βύρωνα μεταξύ δήμου - και γρσφείο οικ. Τσίπρα;;;

lumpenproletar said...

Re maki giati syndeeis pia to kyrko me tin aristera? Enan anthrwpo poy esyre ton eniaio syn sth panolethria ths sygkyvernisis? Enan anthrwpo pou kalouse toys rigades na mi symmetexoun sto polytexnio? enan anthrwpo poy me tin ear apokyrikse katheti aristero? Enan anthrwpo poy me tis symprakseis toy me to kentro eixe katastrepsei katheti ygies sto kkes? Ti sxeis exei o mpampis drakopoulos,o opoios apokyrikse ti politikh tis hgesias kyrkou sto kkes me to kyrko.
Toulaxiston o syn oso o alavanos itan proedros eixe kai kapoia epidika na parousiasei gia ton syn. Exei kinhmata ekpaideytika, exei kinhmata gia ton eksanthrwpismo twn trapezwn. exei na parousiasi tin anaxzwogonisis tis pragmatikhs kinimatikhs oikologias. Oxi na leei koitakse sta matia kai psifiste kai na vgazei diafimiseis me yponooumena gia to trito dromo pros to sosialismo.
Telika oi ananewtikoi einai pio artiriosklirwmeni kai apo to kke.
P.S. ante sxoliase kai tis eksaggelies ARME - DIPAK sti posdep.

Κόκκινη Πιπεριά said...

Αγαπητέ Red / Green Riding Hood όπως καταλαβαίνεις διαφωών κάθετα μ' αυτά που γράφεις. Ολα τα χρόνια που ήμουν στο ΚΚΕ Εσ. και τον Ρήγα ήμουν σε αντιπαράθεση με τις περισσότερες απόψεις του Λεωνίδα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα αναγνωρίσω την προσφορά του.

Αυτά που γράφεις για το Πολυτεχνείο του '73 αφορούν και τον σ. Μπάμπη Δρακόπουλο ο οποίος ήταν γραμματέας του ΚΚΕ Εσ.

Εχουμε διαφορετικές απόψεις και για τον ΣΥν και για την προσφορά του Αλαβάνου.
Ολα θα κριθούν από τον λαό σύντροφε... Και πολύ φοβάμαι ότι θα είναι μια κρίση σκληρή για μας...

Σε χαιρετώ

Μάκης

Υ.Γ. θα σε απογοητεύσω αλλά συμφωνώ με τις απόψεις της ΑΡΜΕ στην ΠΟΣΔΕΠ...

lumpenproletar said...

Toulaxiston prepei na paradexteis oti i epikratisi tou aristerou reymatos sta eswkommatika kai i proedria toy syntrofou alavanou edwse mia monadikh anazwogwnisi sto synaspismos. Apo ekei poy fytozwouse sto 3% kai prospathouse na mpeis sti vouli twra einai sto 5 kai anevainei. Kai parallila exeis ena anazwogonimeno komma me polla paroplismena meli na energopoiountai kai neous na mpainoun sti neolaia.

ΣΠΙΘΑΣ said...

Δεν υπάρχει σύγκριση Αλαβάνου με κανένα από τους προέδρους του ΚΚεσ, ΕΑΡ, ανεξαρτήτως αν είχαμε διαφωνίες ή συμφωνίες.
Διαφωνώ με τον Αλαβάνο "επί των αρχών του"

Αστερόεσσα said...

"Επί των αρχών του"; Ποιων "αρχών του"; :)

ΣΠΙΘΑΣ said...

"Ποντάρω και όπου κάτσει η μπίλια"!!

lumpenproletar said...

Ενώ κάποιοι άλλοι στο συν έχουν κάτι θεσάρες τι να σου πώ αλλά απαρέκλιτα σταθερές. Μισό βήμα εμπρός 100 πίσω που θα έλεγε και ο Λένιν.
Αν σε συνθήκες πάγκόσμιας κρίσης έχεις το θράσος να στηρίζεις το Μααστριχ, το σύμφωνο σταθερότητας και το ευρωσύνταγμα είσαι άξιος του 12%.