Friday, March 13, 2009

Παρέμβαση του Λεωνίδα Κύρκου

Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά σε σχέση με το μέλλον του ΣΥΝ αφήνει ο Λεωνίδας Κύρκος, αφού για πρώτη φορά δεν απέκλεισε «ανησυχητικές εξελίξεις» μετά τη νέα κρίση που εκδηλώθηκε στην Κουμουνδούρου με αφορμή το εσωκομματικό δημοψήφισμα για την Ευρωβουλή, το οποίο ουσιαστικά εξωθεί τον νυν ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη στην τρίτη και επισφαλή θέση της ευρωλίστας.

Ο κ. Κύρκος, που στηρίζει παραδοσιακά την Ανανεωτική Πτέρυγα του ΣΥΝ, επιτέθηκε με σκληρό τρόπο στην ηγεσία του κόμματος και έκανε λόγο για «προσπάθεια κάποιων να καταληφθεί ο χώρος του ΣΥΝ και να του επιβληθούν κάποιες λύσεις». Επίσης, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ μαι αναφερόμενος στο επίμαχο δημοψήφισμα, μίλησε ανοιχτά για «κορυφαίο λάθος που επιδιώκεται να έχει και συνέχεια στον καταρτισμό των εθνικών ψηφοδελτίων».

Το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς συμφώνησε επίσης με την άποψη του Φώτη Κουβέλη ότι δρομολογούνται εκκαθαρίσεις στον Συνασπισμό. «Συμφωνώ απολύτως με την παρατήρηση του Κουβέλη και δεν βρίσκω καμία απολύτως δικαιολογία για τη στάση απέναντι στην υποψηφιότητα Παπαδημούλη», σχολίασε.

«Αν κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν να του επιβάλουν μια ορισμένη πολιτική γραμμή, η οποία περισσότερο αριστερίστικη είναι παρά αριστερή, κάνουν πολύ μεγάλο λάθος. Η αντίσταση που θα υπάρξει μέσα στο σώμα των οπαδών του ΣΥΝ είναι πολύ μεγάλη και δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει και ανησυχητικές εξελίξεις» πρόσθεσε ο κ. Κύρκος.


7 comments:

ΣΠΙΘΑΣ said...

Δεν νομίζω να τα λέει επειδή θέλει να πάει στο ΠΑΣΟΚ.
Ούτε η ηλικία του έχει ανάγκη από στρούγκες και μαντριά.
Ότι έλεγε πίστευε χρόνια αυτά πιστεύει και τώρα.
Μόνο που τώρα μπορεί να δεί ακόμη καλύτερα.
Το συναίσθημα και η ευθύνη αυξάνονται με τα χρόνια (και όχι οι συμβιβασμοί)
Μιλάμε για ζυμωμένους ανθρώπους, πάντα.

Γιατί ο χρόνος και τα χρόνια παραμένουν μία παράμετρος προς αξιοποίηση και όχι μέτρο σύγκρισης.

Κόκκινη Πιπεριά said...

Σπίθα όπως γνωρίσειςν και εσύ πολύ καλά, το παραμύθι με το πασόκ είναι... καλό αλλά δεν εχει πλέον δράκο!

Ο Λεωνίδας δεν εκφραζει τίποτα λιγότερο απ' όλα όσα σκεπτοτενται οι αριστεροί της ανανέωσης.

Μάκης

Anonymous said...

«Μεγάλη αριστερά χωρίς να έχει μέσα της και το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να υπάρξει. Πρέπει να βρούμε τους όρους της συνεργασίας με επίπονη δουλειά γύρω από ένα τραπέζι. Πρέπει επειγόντως να καθορίσουμε μια τέτοια διαδικασία» προτείνει ο Λ. Κύρκος.

*Ο Λ. Κύρκος δεν αρνείται να μιλήσει για τους πολιτικούς αρχηγούς: Χαρακτηρίζει τον Κ. Καραμανλή «άνθρωπο καλών προθέσεων, τις οποίες δεν μπόρεσε να υλοποιήσει γιατί βρέθηκε μέσα στη στρούγκα του κομματικού μηχανισμού, τον οποίο δεν κατάφερε να ελέγξει».


"Ο Λεωνίδας δεν εκφραζει τίποτα λιγότερο απ' όλα όσα σκεπτοτενται οι αριστεροί της ανανέωσης.

Μάκης"

Ό,τι πείτε παιδιά.

Παναγιώτης

Κόκκινη Πιπεριά said...

Φίλε Παναγιώτη οι απόψεις του Λεωνίδα για την συνεργασία ΣΥΝ-Πασοκ είναι πάγιες εδώ και χρόνια. Εχω καταθέσει κατά καιρούς την άποψη μου.
Το σχόλιο μου που αντιπαραθέτεις αφορά τις απόψεις που κατέθεσε ο Λ.Κ. για την τρέχουσα κατάσταση στον ΣΥΝ.

Με λύπη μου βλέπω ότι η συνωμοσιολογία, η ενοχοποίση απόψεων είναι πλέον κάτι δεδομένο στον χώρο του Συνασπισμού και πολύ περισσότερο στον Σύριζα.

Αλήθεια Παναγιώτη όσους έχουν την άποψη να συνεργαστούμε με το ΚΚΕ τους απορρίπτεις; Συμφωνείς για συνεργασία με ένα κόμμα που αποκατέστησε τον Στάλιν;

Σταλινισμός δεν είναι μόνο οι εκτελέσεις και οι δίκες της Μόσχας το '36. Είναι και η ποινικοποίηση της αντίθετης άποψης, ο εξοβελισμός της μειοψηφούσας άποψης.

Μάκης

Υ.Γ. Πάντως επιμένω ότι ο Λεωνίδας εξέφρασε την αγωνία πολλών μελών του ΣΥΝ για την πορεία του κόμματος.

Anonymous said...

Καταρχήν στέκεσαι μόνο στο θέμα της συνεργασίας και παραλείπεις το σχόλιο το Κύρκου για τον Καραμανλη.

Τι να κάνουμε η οποιαδήποτε θέση κάθε ατόμου το προσδιορίζει και απ' ότι μου φαίνεται ο κ.Κύρκος τώρα στα γεράματα θέλει να έχει την αναγνώριση των ταξικών του αντιπάλων.

Όσον αφορά την συνεργασία με το ΚΚΕ εγω δεν ξέρω κανέναν που να την επιθυμεί μετά τη στάση του απέναντί μας τον Δεκέμβρη αλλά και μετά την πρόσφατη στροφή στο σταλινισμό. Ωστόσο όσο και να φώναζα στις πορείες: "Προσοχή, προσοχή Παπαρήγα με στολή" δεν μπορώ να ακούω τον σ.Λεωνίδα να αποκαλεί την Παπαρήγα ξεπερασμένο δεινόσαυρο και τον Καραμανλη ανθρωπο με καλές προθέσεις που τον έφαγαν τα λαμόγια. Έλεος δηλαδή.

Τώρα ο εξοβελισμός της αντίθετης άποψης προκύπτει από την τήρηση του καταστατικού που ψηφίστηκε ομόφωνα; Αυτό λέγεται σταλινισμός;

Αναρωτιέμαι πως λέγεται η μη έκφραση των θέσεων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α αλλά των προσωπικών απόψεων στελεχών της ανανεωτικής πτέρυγας όταν καλούνται-όλως τυχαίως συνεχώς αυτοί-ως εκπρόσωποι του ΣΥ.ΡΙΖ.Α στα ΜΜΕ; Μήπως τυχοδιωκτισμός;

Υ.Γ Πιστεύεις ότι το να εκφράζεται η ανυσηχία για την πορεία του ΣΥΝ στα καθεστωτικά και στα κρατικά ΜΜΕ είναι ωφέλιμο;

Παναγιώτης

Αστερόεσσα said...

Eίναι περισσότερο ωφέλιμο να εκφράζεται άποψη για την πορεία του ΣΥΝ σε αντι-καθεστωτικά ΜΜΕ;

Πώς ορίζουμε το καθεστωτικό και το αντικαθεστωτικό;

Υπάρχει ενιαία άποψη ΣΥΡΙΖΑ που οφείλουμε, ας πούμε να υποστηρίξουμε;

Η τήρηση του καταστατικού σημαίνει και ότι ο πρόεδρος αντίθετα προς τις αποφάσεις της Π.Γ. επιβάλλει και τη θέση 1 και 3 για το Ευρωψηφοδέλτιο από το ΣΥΝ, ενώ η απόφαση ήταν για τη θέση 1 και 2;

Είναι καταστατική επίσης η κατάρτηση προγράμματος χωρίς να περάσει από τις οργανώσεις της βάσης;

Αν τυχοδιωκτισμός καλείται η έκφραση άποψης της Ανανεωτικής Αριστεράς (η οποία ίδια παραμένει στις αρχές της), πώς καλείται η διαφορετική ανά μήνα άποψη του μετριοπαθούς Αλ. Αλαβάνου; Αναθεώρηση;

Ο Καραμανλής θεωρείται γενικά άνθρωπος ευφυής; Αν ναι, τότε γιατί αδυνατεί να χωρίσει δυο γαϊδάρων άχυρα στο κόμμα του;

Ο Λεωνίδας Κύρκος σκοτίστηκε για την αναγνώριση των κομματικών του αντιπάλων στα 84 χρόνια του. Εδώ δε χαίρει σεβασμού των χτεσινών συντρόφων του, εντός του χώρου του.

Κόκκινη Πιπεριά said...

Παναγιώτη γράφεις: "Όσον αφορά την συνεργασία με το ΚΚΕ εγω δεν ξέρω κανέναν που να την επιθυμεί μετά τη στάση του απέναντί μας τον Δεκέμβρη αλλά και μετά την πρόσφατη στροφή στο σταλινισμό".

Μάλλον δεν διαβάζεις τα κείμενα του Σύριζα και τις δηλώσεις του Αλ. Τσίπρα. Οταν μιλάνε για κυβέρνηση της Αριστεράς με ποιους θα την κάνουν; Οταν μιλάνε για "ρήξεις και ανατροπές" ποιους ονειρεύονται δίπλα τους;

Και τελικά τι έγινε τον Δεκέμβριο εκτός από τις καταστροφές και το πλιάτσικο; Τι έμεινε; Να σου πω εγώ. Εμειναν ομάδες χουλιγκάνων που κάνουν επίθεση σε μαγαζιά και αυτοκίνητα μέρα μεσημέρι, όπως την Παρασκευή στη Σκουφά.

Απορώ γιατί ο ΣΥΝ καταδίκασε τα επεισόδια της Παρασκευής, καθώς δεν ήταν τίποτα άλλο παρά επανάληψη όσων έγιναν κατά την δήθεν εξέγερση του Δεκεμβρίου. Απλά έγιναν μέρα μεσημέρι και όχι βράδυ.

Παναγιώτη η κοινωνία και ο λαός θέλει προτάσεις και κυρίως λύσεις για τα καθημερινά τους προβλήματα. Ανεργία, ανασφάλεια, ακρίβεια, εγκληματικότητα. Μπορεί η Αριστερά να δώσει απαντήσεις και κυρίως λύσεις;

Εγώ λεω λοιπόν ότι αν έχουμε απόψεις εφαρμόσιμες στο σημερινό καπιταλιστικό σύστημα που μπορούν να ανακουφίσουν τον λαό να τολμήσουμε να τις εφαρμόσουμε. και φυσικά αυτό γίνεται μόνο μέσω κυβέρνησης. Αν εσύ ονειρεύεσαι επανάσταση και κατάληψη των χειμερινών ανακτόρων τι να σου πω; Είναι δικαιώμα σου. Εγώ θέλω αν μ[πορώ να συμβάλλω να κάνω σήμερα τη ζωή μου καλύτερη...

Μάκης