Saturday, March 7, 2009

Αποχαιρετισμός

Του Διονύση Γουσέτη

Από το ερχόμενο Σάββατο δεν θα βρίσκετε στην «Αυγή» τη στήλη «Άνθρωποι και Δικαιώματα», ούτε την «αχάριστο φωνή». Στις 28 Ιανουαρίου, ο νέος διευθυντής της εφημερίδας Νίκος Φίλης με κάλεσε στο γραφείο του και μου ανακοίνωσε ότι στο εξής η στήλη περιορίζεται σε μια φορά το μήνα. Δηλαδή συρρικνώνεται στο ένα τέταρτο. Μου ανέφερε ως αιτία τη διαφημιζόμενη ανανέωση της «Αυγής». Κατʼ αυτήν, θα μπουν περισσότεροι συνεργάτες (μάλιστα μου ζήτησε να του υποδείξω ονόματα) και ο λιγοστός χώρος της εφημερίδας δεν αρκεί.
Σʼ ένα μήνα εμφανίζεται ελαστικότερος: στις 27 Φεβρουαρίου μου ανακοινώνει ότι ο περιορισμός της στήλης θα είναι στις δυο φορές το μήνα. Ωστόσο, φαίνεται ότι μόνο η δική μου στήλη ενοχλεί την ανανέωση της Αυγής. Δεν άκουσα να ζητήθηκε τέτοια συρρίκνωση από άλλη μόνιμη στήλη χάριν της ανανέωσης. Αρνήθηκα τούτη την προσφορά, όπως και την προηγούμενη.

***Ένας αποχωρισμός δεν είναι ποτέ εύκολος. Πολύ περισσότερο ο αποχωρισμός από μια στήλη που την τροφοδοτώ και με τροφοδοτεί δώδεκα χρόνια και που μοιραία έχει γίνει τρόπος ζωής. Για τις ώρες και το μόχθο που ξόδεψα για τα περίπου 600 άρθρα μου δεν εισέπραξα ούτε μια δραχμή. Εισέπραξα όμως την ικανοποίηση της έρευνας και τη χαρά της δημιουργίας. Για δυο άρθρα μου τιμήθηκα με το βραβείο Ιπεκτσί και ευτύχησα να δω επιλεγμένα άρθρα μου σε βιβλίο με τίτλο «Αχάριστος φωνή». Είμαι, για όλα τούτα, ευγνώμων στην «Αυγή».

Στην εισαγωγή του βιβλίου μου, σε ανύποπτο χρόνο, γράφω: «Η Αυγή είναι ίσως η μόνη εφημερίδα που θα μπορούσε να ανεχτεί τούτες τις αντιδημοφιλείς απόψεις. Ανέχτηκε και κείμενα ιδιαίτερα κριτικά η και επικριτικά προς την αριστερά, ακόμη και προς τον πολιτικό φορέα που η εφημερίδα στηρίζει και που την στηρίζει (τον ΣΥΝ). Είναι λογικό, για έναν αρθρογράφο που επί δεκαετίες θητεύει στην ανανεωτική αριστερά να έχει αυξημένες απαιτήσεις από αυτήν και κυρίως να έχει διδαχτεί από αυτήν ότι ο συγκεντρωτισμός δεν μπορεί ποτέ να είναι δημοκρατικός. Είναι όμως δύσκολο για τον ιδεολογικό πατριωτισμό των αριστερών αναγνωστών να τα δεχτούν. Εκκρεμεί ένας τόμος με την κριτική μου αυτή». Αυτή την «Αυγή» γνώρισα, αυτή θέλω να διατηρώ στη μνήμη μου και με αυτή τη μνήμη θέλει η στήλη να αποχαιρετίσει τους αναγνώστες της.

Σχόλιο "Πιπεριάς": Με τα κείμενα του Διονύση Γουσέτη στην "Αυγή", ελάχιστες φορές συμφωνούσα. Ελάχιστες. Τις περισσότερες διαφωνούσα κάθετα, όμως αυτό δεν μου απαγορεύει να θεωρώ απαράδεκτη και κόντρα σε κάθε άποψη της δικής μας Αριστεράς την αποπομπή του από την εφημερίδα που θέλει να λεει ότι εκφράζει την Ανανεωτική Αριστερά. Αν κάθε φορά που η "Αυγή" πρέπει να κάνει ανανέωση διώχνει αυτούς που δεν "αρέσουν", στο τέλος δεν θα μείνει κανείς...

4 comments:

Anonymous said...

Το αστείο(;) είναι ότι ένας από αυτούς που στην πράξη συμφωνούσαν με την αρθρογραφία Γουσέτη ήταν ο νυν διευθυντής της Αυγής Νίκος Φίλης.
Υπενθυμίζω ενδεικτικά το άρθρο του για τη "γενοκτονία της Τροπολιτσάς" από τον Κολοκοτρώνη (βλ. και Παρατηρητήριο Ελσίνκι).
Αυτά έχουν οι "συμβιβασμοί" (προάγεσαι ενώ δεν ήσουν η αρχική πρόταση αλλά "δώσε κάτι" και στους "άλλους" πχ Αριστερό Ρεύμα) ή "αριστεροί" ξε-αριστεροί οι "αυλές", το "κλίμα" και το "περιβάλλον" είναι πανταχού παρόντα.
WOR

lumpenproletar said...

Nai epishs o kyrios gousetis pera apo to thema twn dikaiwmatwn, to opoio to kateixe poly kala, sta ypoloipa themata exei theseis ligo pio deksia apo to pretenteri.
Eipame dimokratia ktl alla oxi kai na vganei o gousetis stin aygi gia na ta xwnei sto syn. Ama ithela na diavasw apodomisi tis aristeras diavazw vima kai nea.
Apo oso gnwrizw pantws sti vasi toy syn o kyrios gousetis itan elaxista arestos stous perissoterous syntrofous.

ΣΠΙΘΑΣ said...

Σε πολλά συμφωνούσα με τον Γουσέτη, αλλά το θέμα δεν είναι εκεί.
Η θα γράψεις αυτά που θέλουν την ημέρα που θέλουν ή τέρμα.
Και δεν ξέρω αν ο Νίκος Φίλης καθορίζει την πολιτική γραμμή της "ανεξάρτητης" ΑΥΓΗΣ.

Έχει αλλάξει και ύφος και τρόπο έκφρασης.
Έχω γράψει για απόψεις που εκφράζουν μισσαλλοδοξία και λεξιλόγιο απαράδεκτο.
"Λυσσασμένοι δημοσιογράφοι" (Λάσκος)
"Επαίσχυντοι", "δουλοπρεπείς" και οργισμένα άρθρα που δεν έχουν θυμάμαι να έχουν ξαναγραφεί σ'αυτήν την εφημερίδα που διακρινόταν από το ήθος του λόγου και της πολιτικής άποψης.

Anonymous said...

Ασε μας να ησυχάσουμε αδελφακι μου με τον στόκο...
Φίλε ΧΑΘΗΚΑΜΕ !!!
1 Απριλίου στο παπι!!!θα τα ξαναπιούμε....

ενας Πετραλωνίτης...