Wednesday, March 4, 2009

Χθες κάψανε τον ηλεκτρικό, αύριο...

Των Αλεξανδρας Kασσιμη – Γιαννη Σουλιωτη

Οι «Συμμορίες Συνείδησης» ανέλαβαν την ευθύνη για τον εμπρησμό δύο συρμών του ΗΣΑΠ στον σιδηροδρομικό σταθμό της Κηφισιάς. Η ίδια ομάδα έχει πραγματοποιήσει εμπρηστικές επιθέσεις στο Α΄ αστυνομικό τμήμα Αιγάλεω και στην πρώην Σχολή Αρχιφυλάκων, στη Ν. Φιλαδέλφεια. «Το σαμποτάζ θα επανακτήσει τη θέση που του αρμόζει. Η δολιοφθορά μιας εγκατάστασης κοινής χρήσης είναι η απόδειξη ότι πολλά μπορούν να γίνουν», υποστήριξαν οι δράστες.

Περιμένουν τις εικόνες

Αστυνομικοί της κρατικής ασφάλειας αναμένεται να πάρουν στα χέρια τους εικόνες από τα κυκλώματα ασφαλείας στις αποβάθρες των σταθμών του ΗΣΑΠ με κατεύθυνση προς Κηφισιά, προκειμένου να διαπιστώσουν εάν αποτυπώνονται ευκρινώς τα πρόσωπα των δραστών. Οι εκτιμήσεις των αξιωματικών κατατείνουν στο συμπέρασμα ότι οι δράστες παρίσταναν τους επιβάτες και άρχισαν σταδιακά να επιβιβάζονται στον συρμό που πραγματοποιούσε το τελευταίο δρομολόγιο Πειραιάς - Κηφισιά, ξεκινώντας από του σταθμούς «Αγ. Ελευθέριος» και «Ανω Πατήσια». Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι οι δράστες ήταν άτομα ηλικίας 25 - 30 ετών που φορούσαν αποκριάτικες μάσκες («φέτος στις απόκριες αντί για τον καρνάβαλο κάψαμε δύο τρένα», αναφέρουν σχετικά).

Η επίθεση εκδηλώθηκε λίγο μετά τη 1 π. μ. κατά την άφιξη του συρμού στον σταθμό. Μόλις αποβιβάστηκαν οι λιγοστοί επιβάτες, από κάθε βαγόνι ξεπήδησαν ομάδες 3 - 4 μασκοφόρων οι οποίοι έσπασαν τα εξωτερικά τζάμια και πυρπόλησαν τα βαγόνια που είχαν νωρίτερα περιλούσει με εύφλεκτο υγρό. Προκλήθηκε πυρκαγιά από την οποία υπέστη σοβαρότατες καταστροφές ένας συρμός του ΗΣΑΠ και τρία επιπλέον βαγόνια από συρμό που ήταν σταθμευμένος ακριβώς δίπλα. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο επικοινωνίας του ΗΣΑΠ κ. Γιώργο Καμπέση, οι δράστες «απείλησαν με μαχαίρι νεαρή ηλεκτροδηγό, καθώς και δύο ακόμα υπαλλήλους», ενώ κατά πληροφορίες ένας υπάλληλος εταιρείας security δέχτηκε χτύπημα με λοστό στην πλάτη. Στο κείμενο που ανήρτησαν στο Διαδίκτυο, οι δράστες κάνουν ειδική αναφορά στην υπόθεση της Κων. Κούνεβα, στα σαμποτάζ των εθνικών σιδηροδρομικών δικτύων στη Γαλλία και τον θάνατο νεαρού από ηλεκτροπληξία τον περασμένο Σεπτέμβριο στα Ανω Πατήσια. Επίσης απευθύνουν χαιρετισμό στον Β. Παλαιοκώστα («Καλή λευτεριά Βασίλη, όπου και να ’σαι»). Το ύψος της ζημιάς ξεπερνάει τα 16 εκατ. ευρώ. Εκτός από τα βαγόνια σοβαρές ζημιές έχει υποστεί το στέγαστρο του σταθμού της Κηφισιάς και το σύστημα σηματοδότησης. Τα δρομολόγια πραγματοποιούνταν χθες από τον Πειραιά έως τον σταθμό Ειρήνη. Η κυκλοφορία ήταν αναγκαίο να διακοπεί, καθώς οι επόμενοι σταθμοί μετά την Κηφισιά (Κατ, Μαρούσι, Νεραντζιώτισσα) δεν διαθέτουν διπλή γραμμή, με αποτέλεσμα να μην μπορούν οι συρμοί να πραγματοποιήσουν τους απαιτούμενους ελιγμούς. Τα κατεστραμμένα βαγόνια απομακρύνθηκαν από τον σταθμό της Κηφισιάς χθες το απόγευμα, ενώ προχωρούσε η αποκατάσταση των βλαβών του συστήματος σηματοδότησης.
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν 3ωρες δοκιμές στο τμήμα της γραμμής που υπέστη τις ζημιές, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν αποκατασταθεί πλήρως τα προβλήματα στη γραμμή. Το τμήμα του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου μεταξύ Ειρήνης και Κηφισιάς εξυπηρετούνταν από λεωφορεία της ΕΘΕΛ με την ονομασία «Ειδικό Δρομολόγιο».

Κομμένη σιδηροτροχιά

Παράξενο περιστατικό, το οποίο εγείρει πολλά ερωτήματα σημειώθηκε χθες κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό στο Ζευγολατιό. Νωρίς το πρωί διαπιστώθηκε ότι οι γραμμές του ΟΣΕ είχαν κοπεί -τομή δέκα εκατοστών, στη σιδηροτροχιά- σε σημείο ανάμεσα στους σταθμούς Καλό Νερό και Ζευγολατιό και συγκεκριμένα 2,5 χλμ. πριν από τον δεύτερο σταθμό. Την προηγούμενη ημέρα, στις 23.40, άγνωστος είχε τηλεφωνήσει στον σταθμάρχη Καλαμάτας δηλώνοντας ότι εάν δεν του καταβληθεί άμεσα ποσό 1,5 εκατ. ευρώ θα προχωρήσει στην αποκοπή της σιδηροδρομικής γραμμής στο εν λόγω τμήμα. Προανάκριση διενεργείται από τις τοπικές αρχές σε συνεργασία με τη διεύθυνση Ασφαλείας Αττικής, ενώ επιτροπή του ΟΣΕ διερευνά εσωτερικά το συμβάν.

Πηγή: Εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Διαβάστε εδώ σχόλιο από τον mac Manus

No comments: