μεταναστες

μεταναστες

Tuesday, January 20, 2009

Ο Αγιος Ευθύμιος

Ο άγιος Ευθύμιος (377-473) γεννήθηκε στη Μελιτηνή της Αρμενίας από γονείς που είχαν μεγάλη πίστη και θεάρεστη ζωή, τον Παύλο και τη Διονυσία. Καθότι η μητέρα του ήταν στείρα έλαβε το όνομα Ευθύμιος από τους γονείς του για τη χαρά και ευθυμία που ένιωσαν για τη γέννησή του. Σε ηλικία τριών χρόνων έχασε τον πατέρα του, αλλά η μητέρα του διατήρησε την ψυχική της δύναμη και προστάτευσε το παιδί της.

Ο επίσκοπος Ευτρώιος διέκρινε τα χαρίσματα του παιδιού και το προστάτευσε. Αφού σπούδασε ο Ευθύμιος, χειροτονήθηκε διάκονος και κατόπιν ιερέας και μάλιστα κρίθηκε κατάλληλος να διευθύνει το μοναστήρι της Μελιτηνής. Έζησε ασκητικά κοντά στη Λαύρα της Φαράν, όπου γνωρίστηκε με τον όσιο Θεόκτιστο. Έζησαν και οι δυο τους στην έρημο. Κατά το πρότυπό της Λαύρας της Φαράν ιδρύθηκαν εκεί πολλά μοναστήρια με την επίβλεψή τους. Συμβούλευε τους μοναχούς να μην έχουν δικό τους θέλημα, να κρατούν στην κορυφή την ταπεινοφροσύνη και την υπακοή, να περιμένουν και να μεριμνούν πάντοτε για την ώρα του θανάτου και τη φοβερή της κρίσεως ημέρα.

Τα πολλά χαρίσματα του αγίου Ευθυμίου τράβηξαν κοντά του πλήθος ανθρώπων. Αξιώθηκε από το Θεό να μη βλάπτεται από τα σαρκοβόρα και φαρμακερά θηρία που είχε δίπλα του. Επίσης, έθρεψε θαυματουργικά τετρακόσιους Αρμένιους που πέρασαν από το μοναστήρι του. Ακόμη, αξιώθηκε να απολαμβάνει την κοινωνία και μετάληψή του Αγίου Πνεύματος, να τον καταυγάζει θείο φως και να ‘χει το διορατικό χάρισμα.

Την εποχή που οι αιρετικοί αλώνιζαν παντού ο όσιος στήριξε λαϊκούς και μοναχούς στην ορθή πίστη. Ελάχιστοι έμειναν αμετακίνητοι στην Ορθοδοξία. Ανάμεσά τους και οι μοναχοί του αγίου, που έμειναν πιστοί και στην Δ’ Οικουμενική Σύνοδο της Χαλκηδόνας (451) και η στάση τους δικαιώθηκε. Ο άγιος Ευθύμιος με ιεραποστολική εργασία χριστιανικού φωτισμού μεταξύ των αραβικών πληθυσμών οδήγησε στη χριστιανική πίστη πολλούς από τους Σαρακηνούς (Άραβες) και καταπολέμησε τις αιρέσεις των Νεστοριανών, Μονοφυσιτών και Μανιχαίων. Η αυτοκράτειρα Ευδοκία, σύζυγος Θεοδοσίου του Β’, που έκλινε προς το μονοφυσιτισμό επανήλθε στους κόλπους της ορθόδοξης Εκκλησίας, αφού πείστηκε από τον Ευθύμιο.

Η Εκκλησία γιορτάζει τη μνήμη του στις 20 Ιανουαρίου.

Απολυτίκιο Ευφραίνου έρημος η ου τίκτουσα, ευθύμησον η ουκ ωδίνουσα. ότι επλήθυνέ σοι τέκνα, ανήρ επιθυμιών των του Πνεύματος, ευσεβεία φυτεύσας, εγκρατεία εκθρέψας, εις αρετών τελειότητα. Ταις αυτού ικεσίαις, Χριστέ ο Θεός, σώσον τας ψυχάς ημών.

Αν δεν το καταλάβατε το Μάκης βγαίνει απο το... Ευθυμάκης! Χρόνια Πολλά σ' όλους τους Ευθύμιους και της Ευθυμίες...


8 comments:

Anonymous said...

Ούτε που μου περνούσε από το μυαλό!

Πολύχρονος ρε συ!

(Συνήθως είναι Πρόδρομοι ή κάτι άλλο)

aerostatik said...

χρόνια πολλά !

Αριστείδης said...

Αμάν πια μ' αυτά τα υποκοριστικά! Χάνουμε ευκαιρίες για να στείλουμε ευχές.
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΕΥΘΥΜΑΚΗ!!!

Κόκκινη Πιπεριά said...

ευχαριστω συντρόφια...

Αναρχοκομμούνι said...

Χρόνια Πολλά και Καλά.
Να χαίρεσαι τους δικούς σου ανθρώπους και να σε χαίρονται κι αυτοί.

Υ.Γ. Η μόνη Γιουνάιτεντ είναι η Τάμπερε και η μόνη Manchester είναι η City

LEFT LIBERAL SYNTHESIS said...

Χρόνια Πολλα
Πιάνουν και με καθυστερηση (μου έλεγε η γιαγιά μου) αρκει να είναι αληθινες ευχές

Κόκκινη Πιπεριά said...

@ Γιάννη (LLS) ευχαριστώ για τις ευχές και την υποστήριξη (ξέρεις εσύ...). να τα πούμε από κοντά φίλε!

@ Αναρχοκομμούνι ευχαριστώ για τις ευχές. Οσο για την Γιουνάιτεντ μπορείς και φέτος να μας βλέπεις να παίρνουμε τρόπαια...

Μάκης

haridimos said...

Χρόνια πολλά Μάκη !