Monday, January 19, 2009

Οι Δημοκρατικοί...

Δημοκρατικοί, ένα διαφορετικό κόμμα

Το κόμμα των Δημοκρατικών ιδρύθηκε ως διαφορετικότητα, ως κάτι νέο, πρωτόγνωρο για τα δεδομένα του πολιτικού μας συστήματος, όπου, εδώ και πολλά χρόνια, οι δημοκρατικές κομματικές λειτουργίες έχουν υποκατασταθεί από τους τριτοκοσμικούς «θεσμούς» της οικογενειοκρατίας, της αναξιοκρατίας και των κομματικών μηχανισμών που απαξιώνουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Οι θέσεις του κόμματος των Δημοκρατικών τοποθετούνται στον χώρο του Ριζοσπαστικού Κέντρου. Διαμορφώθηκαν μετά από μια ευρεία και ανοιχτή ηλεκτρονική διαβούλευση μεταξύ των μελών, ως καρπός μιας ουσιαστικής πολιτικής συζήτησης που απουσιάζει πλήρως από τον πολιτικό λόγο των πολιτικών καριέρας.

Στόχος μας είναι η ειρηνική και δημοκρατική ανατροπή του φαύλου κύκλου στον οποίο έχει περιέλθει το πολιτικό μας σύστημα, με αποκλειστική ευθύνη των κυρίαρχων σήμερα πολιτικών δυνάμεων, οι οποίες αναπαράγοντας έναν κενό πολιτικό λόγο, έχουν ως μοναδικό σκοπό την διατήρησή τους στην εξουσία είτε πρόκειται για την διακυβέρνηση της χώρας στην περίπτωση των κομμάτων εξουσίας είτε πρόκειται για την παρουσία στα κοινοβουλευτικά έδρανα στην περίπτωση των μικρότερων κομμάτων διαμαρτυρίας.

Σε τι διαφέρουμε;

Στα πρόσωπα: Είμαστε Πολίτες και όχι πολιτικοί καριέρας που σκοπό έχουν τη ανούσια διατήρησή τους στην εξουσία χρησιμοποιώντας το πελατειακό σύστημα. Από το κόμμα μας αποκλείονται ρητώς όσοι έχουν θητεύσει ως υπουργοί και βουλευτές, καθώς τα πρόσωπα αυτά – με ελάχιστες εξαιρέσεις- φέρουν μερίδιο ευθύνης για την κατάσταση πολύπλευρης κρίσης στην οποία βρισκόμαστε σήμερα.

Στις θέσεις: Καταθέτουμε ρεαλιστικές προτάσεις για τα μεγάλα προβλήματα της χώρας, με εφαρμόσιμες και τεκμηριωμένες λύσεις, μακριά από κάθε μορφής λαϊκισμό, λύσεις που δεν διαλύουν αλλά αντιθέτως ενισχύουν την κοινωνική συνοχή. Θέσεις που εδράζονται στον πολιτικό χώρο του Ριζοσπαστικού Κέντρου με άξονα την ανατροπή του αποτυχημένου πολιτικού συστήματος της ολιγαρχίας και της οικογενειοκρατίας. Δημοκρατία από όλους για όλους.

Στην πολιτική: Δεν ασκούμε στείρα πολιτική, δεν αποσκοπούμε σε ατομικές διακρίσεις και δεν προσεγγίζουμε την πολιτική ως ευκαιρία για πλουτισμό και προσωπική ανάδειξη. Αποσκοπούμε στο να διατυπώσουμε, με αίσθημα ευθύνης, αξιόλογη, ρεαλιστική κυβερνητική πρόταση, χωρίς προκαταλήψεις, με γνώμονα το εθνικό συμφέρον της χώρας και όχι μια ακόμη δήλωση διαμαρτυρίας.

Στην ουσία: Είμαστε αποφασισμένοι, συνειδητοποιημένοι και ψύχραιμοι. Ό,τι λέμε το εννοούμε διότι δεν έχουμε σχέσεις εξάρτησης με κανέναν, διότι είμαστε Πολίτες αυτής της χώρας και όχι πιόνια οιασδήποτε μορφής συμφερόντων.

Στη διαφάνεια: Γινόμαστε το πρώτο κόμμα που θα διαθέτει ΑΦΜ, έτσι ώστε να ελέγχονται τα οικονομικά του στην βάση νόμιμων και δικαιολογημένων δαπανών, όπως ακριβώς ισχύει για κάθε Έλληνα και Ελληνίδα που ασκούν οποιασδήποτε φύσης οικονομική δραστηριότητα. ΚΑΝΕΝΑ κόμμα δεν έχει ΑΦΜ σήμερα, με αποτέλεσμα την πλήρη αδιαφάνεια στα οικονομικά τους, τη βασική δηλαδή προϋπόθεση για την εισροή και εκροή μαύρου χρήματος. Ταυτόχρονα θέτουμε ως όριο ετήσιας χρηματοδότησης τα 12.000 Ευρώ κατ’ άτομο τον χρόνο, μια θεσμική ρύθμιση της ΕΕ που στην Ελλάδα παραμένει ανενεργή και καθιερώνουμε την κατάρτιση ετήσιου προϋπολογισμού, τυχόν πλεόνασμα του οποίου – είτε προέρχεται από ιδιωτικές συμβολές είτε από την κρατική χρηματοδότηση- θα επιστρέφεται στο ελληνικό Δημόσιο προς ενίσχυση του κρατικού προϋπολογισμού πρόνοιας.

Στην οργάνωση: Τα μέλη μας από όλη την Ελλάδα εντάσσονται στο κόμμα μέσα από τη συμμετοχή τους σε ομάδες εργασίας. Χρησιμοποιούνται τα σύγχρονα διαδικτυακά εργαλεία (blogs, πλατφόρμες wiki κα.), έτσι ώστε να έχουμε ουσιαστικές και ταχείες ηλεκτρονικές διαβουλεύσεις, χωρίς αποκλεισμούς, μέσα από τις οποίες συνδιαμορφώνονται οι θέσεις μας. Οι ομάδες σε όλα τα επίπεδα της κομματικής μας δομής, αυτό-οργανώνονται και αναδεικνύουν τα στελέχη τους με εσωτερική εκλογή ή κλήρωση. Στο κόμμα μας δεν χωράνε κομματικοί στρατοί και συντεχνιακές λογικές. Τα πρόσωπα αναδεικνύονται μέσα από την εργασία τους και την προσφορά στην κοινή υπόθεση. Το φαινομενικά δημοκρατικού χαρακτήρα τμήμα νεολαίας που διατηρούν τα σημερινά κόμματα, στην πραγματικότητα αποκλείει τους νέους από τις πραγματικές αποφάσεις και τους καθιστά υποχείρια της ηγεσίας και των αναξιοκρατικών εσωκομματικών μηχανισμών. Στο κόμμα μας, καταρρίπτουμε έμπρακτα την άνιση αυτή πρόσβαση των νέων στη λήψη αποφάσεων, αφού όλα τα μέλη μας συμμετέχουν εξίσου στα όργανα διοίκησης και στις ομάδες εργασίας χωρίς ηλικιακές διακρίσεις. Ο Πρόεδρος και ο Αναπληρωτής Πρόεδρος εκλέγονται από όλα τα μέλη μας και προΐστανται του Πολιτικού Συμβουλίου, στο οποίο τα εκλεγμένα μέλη του κόμματος συναποφασίζουν δημοκρατικά.

Η πολιτική για μας αποτελεί προσφορά στην πατρίδα μας και στη Δημοκρατία.

Η ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ

Την Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2009, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα (Ξενοδοχείο Αμαλία) Συνδιάσκεψη στελεχών απ’ όλη την Ελλάδα, με αντικείμενο την ίδρυση νέου πολιτικού κόμματος. Η Συνδιάσκεψη υπήρξε η κατάληξη τρίμηνης προεργασίας, κατά την οποία 9 ομάδες εργασίας εργάστηκαν συστηματικά με αυτόν τον σκοπό.

Την εισαγωγική ομιλία εκφώνησε ο δικηγόρος-δημοσιογράφος Αντώνης Παπαγιαννίδης, ο οποίος ανέλυσε την πολιτική συγκυρία και αναφέρθηκε στις προοπτικές του νέου πολιτικού κόμματος. Στη συνέχεια, ο Νίκος Ράπτης, εκπαιδευτικός, Διδάκτωρ Παιδαγωγικών Επιστημών και διευθυντής του ιστότοπου ανάλυσης και διαλόγου «Προοδευτική Πολιτική», παρουσίασε τις βασικές προγραμματικές θέσεις και την πολιτική φιλοσοφία του νέου κόμματος. Ακολούθως, ο Γιάννης Σακιώτης παρουσίασε το καταστατικό, δίδοντας έμφαση στις καινοτόμες διατάξεις και προβλέψεις του. Η Συνδιάσκεψη ενέκρινε το καταστατικό και τις θέσεις που πρότειναν οι αρμόδιες ομάδες εργασίας, συγκρότησε το πρώτο πολιτικό συμβούλιο του κόμματος και το εξουσιοδότησε να καταρτίσει την λίστα των υποψηφίων ευρωβουλευτών.

Επίσης η Συνδιάσκεψη αποφάσισε για την ονομασία του κόμματος, η οποία είναι: Δημοκρατικοί, με έμβλημα, ένα κλαδί ελιάς, που συμβολίζει την Ελλάδα, την Ειρήνη και τη Δημιουργία και που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Φοίβος Σαργέντης.

Τέλος, η Συνδιάσκεψη εξέλεξε Πρόεδρο του κόμματος τον Μελέτη Μελετόπουλο, εκπαιδευτικό, Διδάκτορα Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών, διευθυντή των περιοδικών «Νέα Κοινωνιολογία» και «Νέα Πολιτική» και Αναπληρωτή Πρόεδρο τον Γιάννη Σακιώτη, εκπαιδευτικό, Διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών και διευθυντή των περιοδικών «Οικοτοπία» και «Νέα Πολιτική». Εξελέγη επίσης τριμελή επιτροπή τήρησης του καταστατικού και τριμελής εξελεγκτική επιτροπή. Η Συνδιάσκεψη έκλεισε με ομιλία του κ. Μελετόπουλου στην οποία ο ομιλητής αναφέρθηκε στις αξίες και στο όραμα του νέου κόμματος.

To Πολιτικό Συμβούλιο αποτελείται από τους (σε παρένθεση αναγράφεται ο οργανωτικός ή θεματικός τομέας αρμοδιότητας): Όθωνα Ιακωβίδη (Οργανωτικά), Χρήστο Χατζημιχαήλ (Γραφείο Τύπου), Μιλτιάδη Γκουζούρη (Επικοινωνιακός Σχεδιασμός), Θεόδωρο Πολυζωίδη (Οικονομικοί Πόροι), Χρήστο Λυντέρη (Νομική Αρωγή), Νίκο Ράπτη (Θέματα Θεωρίας), Κωνσταντίνο Ζιάβρα (Οικονομική Πολιτική), Αντώνη Τσαμούλη (Προετοιμασία Ευρωεκλογών), Απόστολο Μαλλά (Περιβάλλον και Ποιότητα Ζώής), Δημοσθένη Μπακόπουλο (Εθνικά Θέματα), Μπάμπη Πετρά (Θέματα Νεολαίας), Σωτήρη Μητραλέξη (Διάδοση Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού), Χρήστο Βρούστη (Θέματα Δικαιοσύνης), Κώστα Λυντέρη (Παιδεία), Δημοσθένη Κυριαζή (Ψηφιακή Δημοκρατία), Νίκο Γεωργιόπουλο (Θέματα Μεταναστευτικής Πολοιτικής) και Γιώργο Γκέκα (Συντονιστή Περιφέρειας Θεσσαλονίκης).

Την Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2009, στην Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, παρουσιάστηκαν στα ΜΜΕ το όνομα, το έμβλημα, η αιρετή ηγεσία, το πρόγραμμα και το καταστατικό του νέου κόμματος. Τη συζήτηση συντόνισε ο κ Αντώνης Παπαγιαννίδης. Στο τέλος της συνέντευξης ο πρόεδρος του νέου κόμματος απάντησε σε ερωτήσεις των εκπροσώπων των ΜΜΕ.

Ο ιστότοπος των Δημοκρατικών λειτουργεί στη διεύθυνση
http://www.dimokratikoi.gr. Εκεί παρέχονται πληροφορίες και παρουσιάζονται οι θέσεις, το καταστατικό, το μοντέλο συμμετοχής και οικονομικής στήριξης και η ταυτότητα του νεοϊδρυθέντος κόμματος.

Αποψη "Πιπεριάς": Ενα ακόμα νέο κόμμα; Μια ακόμη προσπάθεια ανανέωσης του πολιτικού σκηνικού; Σ' αυτά θα απαντήσουν οι πολίτες που προχώρησαν στη δημιουργία των "Δημοκρατικών". Εγώ απλά θα περιμένω να ακούσω απόψεις πάνω στα καθημερινά προβλήματα των πολιτών. Μια επισήμανση. Νέο κόμμα με ριζοσπαστικές απόψεις και δεν υπάρχει ούτε μια γυναίκα στη ηγεσία του;

5 comments:

αντωνης said...

Αναμενουμε τι θα κανει ενα ακομα κομμα, αν και δεν ειναι ευκολα τα πραγματα για νεες προσπαθειες.

Η επισημανση σου Μακη, ηταν το πρωτο που αναρωτηθηκα και γω.
Μα ουτε μια γυναικα;;;

Anonymous said...

καλα ρε ιδρυεται καινουργιο κόμμα και αντι να δείτε αν όντως προτείνει επαναστατικές λογικές η όχι εσυ κάθεσαι και κοιτάς αν έχει γυναίκες, σκύλουσ, μαύρους, κουτσούς και παπαπαγάλους μέσα??Έτσι ορίζουμε το καλό κόμμα σημερα? με τη βιτρίνα που εχει δημιουργηθεί για να μάθει να είναι ο λαός ευχαριστιμένος και να ψηφίζει για τέτοιυς ανούσιους λόγους?? Αυτα πιάνουν στην Αμερικη.. που βγάζουν μαύρο γιατι αυτο και μόνο αρκεί στο λαο... η πλήρης νοηματική καταρευση του εκλογικού σώμματος και της δημοκρατίας...

Γιάννης Σακιώτης said...

φίλε Μάκη,

Η συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική ζωή δεν έχει πάει καλά τα τελευταία χρόνια. Τα κόμματα το γνωρίζουν καλά, ωστόσο υποκριτικά πασχίζουν να τοποθετήσουν κάποιες γυναίκες σε διάφορες θέσεις για να φαίνονται «πολιτικώς ορθά».

Η πραγματικότητα είναι σκληρή: ψάχνουν για γυναίκες και δεν βρίσκουν. Γιατί; Εμείς, ως πρωτοβουλία πολιτών και τώρα μέσα από το εγκεκριμένο κείμενο θέσεων, έχουμε σημειώσει ότι «η Ελληνίδα γυναίκα και ιδίως η Ελληνίδα μητέρα προκειμένου να είναι σε θέση να ανταποκρίνεται πλήρως στις επαγγελματικές, οικογενειακές και κοινωνικές της υποχρεώσεις, καταλήγει να εξοντώνεται σωματικά και ψυχικά». Γνωρίζουμε επίσης πολύ καλά ότι όταν μία γυναίκα εργαζόμενη μείνει έγκυος σε κάποια επιχείρηση –πλην ελαχίστων εξαιρέσεων- απολύεται. Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε την καταβολή από τις γυναίκες χρόνου, κόπου και πόρων στον τομέα της ατομικής περιποίησης και φροντίδας, προκειμένου να ανταποκρίνονται στις κοινωνικές προσδοκίες του σύγχρονου γυναικείου προτύπου, είναι προφανές ότι οι γυναίκες που έχουν άποψη, γνώσεις και δυναμισμό για εμπλοκή ακόμη και στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο της πολιτικής, τελικά, εξουθενώνονται και δεν τους απομένει ενέργεια για ενασχόληση με τα κοινά.

Λέω ενασχόληση με τα κοινά επειδή οι γυναίκες δεν απουσιάζουν μόνο από την πολιτική, αλλά και από την κοινωνία πολιτών, τις ΜΚΟ, τα σωματεία, τις οργανώσεις κοκ.

Αυτά όλα τα έχουμε αναλύσει και στο σχέδιο των τριών μεγάλων αναδιανομών των πόρων και του κοινωνικού κεφαλαίου, προτείνουμε μια ολοκληρωμένη πολιτική ενίσχυσης και υποστήριξης της Ελληνίδας είτε είναι μητέρα είτε όχι. Έχουμε το όραμα μιας αναγεννημένης κοινωνίας, με τις γυναίκες να μεταφέρουν μικρότερο φορτίο και να τις έχουμε πραγματικά ενεργούς πολίτες και αυτές.

Η διαδικασία συγκρότησης του κόμματος των Δημοκρατικών, η οποία διήρκεσε σχεδόν 3 μήνες, δεν έφερε διαφορετικό αποτέλεσμα σε σχέση με τη συμμετοχή των γυναικών. Από τα 200 περίπου ιδρυτικά μας μέλη, μόλις 12 είναι γυναίκες και αυτές προσήλθαν στην πρωτοβουλία που προηγήθηκε της ίδρυσης του κόμματος, μόλις το τελευταίο διάστημα. Όπως δείχνουν τα πράγματα πρόκειται για πρόσωπα με γνώσεις, ικανότητες και διάθεση προσφοράς. Ήδη έχουν ενταχθεί σε ομάδες εργασίας και πιστεύω ότι σύντομα πολλές από τις κενές θέσεις του Πολιτικού Συμβουλίου (απομένουν 10 κενές θέσεις συντονιστών ομάδων εργασίας, μιας και οι ομάδες αυτές μόλις ξεκίνησαν τη λειτουργία τους ή μένει να ξεκινήσουν) θα καλυφθούν από συμπολίτες μας γυναίκες.

Λόγοι αξιοπρέπειας δεν μας επέτρεψαν να προσφύγουμε στην τακτική να «εφεύρουμε» γυναίκες. Δεν φέραμε λοιπόν φίλες, συγγενείς κοκ όπως κάνουν τα άλλα κόμματα, μόνο και μόνο για το θεαθήναι. Φιλοδοξούμε η πολιτική μας πράξη να είναι συνεπής και έντιμη απέναντι σε όλους, συμμετέχοντες στην κομματική ζωή και μη.

Γιάννης Σακιώτης

Κόκκινη Πιπεριά said...

Φίλε Γιάννη σεβαστή η γνώμη σας. Η απορία μου προφανώς ήταν καλοπροαίρετη. Καλή δύναμη στη προσπάθεια σας...

Μάκης

Γιάννης Σακιώτης said...

Και χρόνια πολλά Μάκη!