Wednesday, December 3, 2008

Τα "Δεκεμβριανά" μέσα από τα μάτια Βρετανού αξιωματικού

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η αφήγηση ενός αυτόπτη μάρτυρα που δε θα μπορούσε παρά να είναι αρνητικά προδιατεθειμένος απέναντι στη διαδήλωση. Είναι αυτή του Βρετανού αξιωματικού W. Byford-Jones όπως δημοσιεύτηκε στο βιβλίο του The Greek Trilogy (Resistance-Liberation-Revolution) που εκδόθηκε λίγους μήνες αργότερα το 1945 στο Λονδίνο (Hutchinson and Co., σσ. 137-139):
Στις 10 το πρωί κυκλοφόρησαν οι φήμες πως η ηγεσία του ΕΑΜ εργαζόταν ολονυχτίς προετοιμάζοντας τη διαδήλωση, παρά την κυβερνητική απαγόρευση.
Πληροφοριοδότες της κυβέρνησης δήλωναν πως το ΕΑΜ καλούσε τον κόσμο χτυπώντας τις καμπάνες και τις σειρήνες και λέγοντας πως θα γίνει η πιο μεγάλη διαδήλωση-διαμαρτυρία ενάντια στην επέμβαση του στρατηγού Σκόμπυ και στη διαταγή αφοπλισμού των ανταρτών.
Παρά τις φήμες ο λαός της Αθήνας συνέχιζε να κυκλοφορεί ανέμελος στην οδό Πανεπιστημίου, να κάθεται στις καφετέριες, ή να προετοιμάζεται για την ορχηστρική συναυλία που ήταν προγραμματισμένη για τις 11 . [...]
Η ιδέα της συναυλίας με έθελγε και πήγα μέχρι το θέατρο Παλλάς με τη σκέψη πως ήταν δίπλα στην Πλατεία Συντάγματος, και ότι θα ήμουν πολύ κοντά σε περίπτωση που συνέβαινε κάτι εξαιρετικό.
Οι σιδερένιες πύλες του θεάτρου ήταν κλειστές και ένα πολυάριθμο φιλόμουσο κοινό περίμενε να ανοίξουν. Ένας κοντός και γεροδεμένος άνδρας με μακριές μπούκλες που ανέμιζαν κι ένα βιολί στο χέρι, εμφανίστηκε λέγοντας: “Νομίζω πως είναι ανώφελο να περιμένετε. Πολλά μέλη του προσωπικού και της ορχήστρας ανήκουν στο ΕΑΜ.”
Πριν προλάβει κανείς να απαντήσει, η ησυχία εκείνου του κυριακάτικου πρωινού ταράχτηκε ξαφνικά από το βόμβο ενός ποδοβολητού και συνθήματα που τα φώναζαν από τηλεβόες. “Τελικά την κάνουν τη διαδήλωση!” είπε ένα κορίτσι δίπλα μου. “Φοβάμαι πως θα γίνουν φασαρίες”.
Γύρισα τρέχοντας στη “Μεγάλη Βρετάνια” για να έχω θέα στην πλατεία. Πολύς κόσμος στεκόταν στην είσοδο κοιτάζοντας την πλατεία, απʼ όπου άρχισαν να καταφθάνουν πομπές ολάκερες ανθρώπων. Στα παράθυρα των δωματίων μπορούσα να ξεχωρίσω τα κεφάλια κάποιων πολεμικών ανταποκριτών που είχαν μόλις ξυπνήσει. Από τα παράθυρα του αστυνομικού τμήματος που ήταν απέναντι από το ξενοδοχείο, κάποιες παράξενες φάτσες παρακολουθούσαν τα τεκταινόμενα.
Όλο το επόμενο τέταρτο της ώρας παρακολουθούσα τους διαδηλωτές να φτάνουν στην πλατεία ανεμίζοντας τα λάβαρα και τις σημαίες τους, Βρετανικές, Αμερικάνικες, Ρώσικες κι Ελληνικές. Καθώς η μεγάλη αυτή συγκέντρωση συγκροτούνταν, οι τηλεβόες συνέχιζαν να φωνάζουν τα συνθήματα: “Κάτω η επέμβαση”, “Τιμωρήστε τους δοσίλογους”, “Κάτω ο βασιλιάς”. Ο κόσμος που περπατούσε στο δρόμο ή στεκόταν μπροστά στο θέατρο Παλλάς άρχισε να συγκεντρώνεται μπροστά στη Μεγάλη Βρετάνια για να δει τη διαδήλωση, ενώ κάποιοι λίγοι έφυγαν.
Διάλεξα μια θέση στη γωνία της πλατείας μπροστά από το μπαρ που βρίσκεται στο ισόγειο του κτιρίου που στέγαζε την αστυνομική διεύθυνση, κι έβλεπα τη διαδήλωση να προχωράει. Η κεφαλή της είχε φτάσει μπροστά από την είσοδο των Παλαιών Ανακτόρων, όταν την προσοχή μου απέσπασαν οι φωνές μιας ομάδας αστυνομικών που στέκονταν στο μπαλκόνι του κτιρίου πάνω από το μπαρ. Προς μεγάλη μου έκπληξη, οι αστυνομικοί είχαν προτάξει τα όπλα τους. Κάποιοι ήταν όρθιοι, κάποιοι γονατιστοί έτσι που έβλεπε κανείς μονάχα τα κεφάλια τους. Μερικοί στόχευαν τη διαδήλωση στο ψαχνό. Θεώρησα πως επρόκειτο για μια προληπτική ενέργεια σε περίπτωση που οι διαδηλωτές επιτεθούν στο αστυνομικό τμήμα. Η ελληνική αστυνομία είναι ένοπλη.
Η διαδήλωση πλησίασε: άντρες, γυναίκες και παιδιά πορεύονταν σε σειρές των οκτώ ή δέκα. Ένας στους τέσσερις κρατούσε μια σημαία συμμαχική, ελληνική, ή ένα πλακάτ πάνω στο οποίο ήταν γραμμένα με χτυπητό κόκκινο χρώμα τα συνθήματα που φώναζαν άνδρες και γυναίκες με αυτοσχέδιους τηλεβόες στις δύο πλευρές της πορείας. Ήταν μια τυπική διαδήλωση του ΚΚΕ-ΕΑΜ. Οι ηλικίες των συμμετεχόντων κυμαίνονταν από δέκα-δώδεκα μέχρι εξήντα χρονών και βάλε. Μερικά παιδιά ήταν ξυπόλητα, οι περισσότεροι χωρίς πανωφόρια, αλλά υπήρχαν και πολλοί καλοντυμένοι. Όπως και τις προηγούμενες φορές, ξεχώριζε το πλήθος νέων γυναικών από 18 μέχρι 30 χρονών. Δεν υπήρχε τίποτα το σκοτεινό ή απειλητικό στη διαδήλωση. Κάποιοι άντρες φώναζαν με φανατισμό προς το αστυνομικό τμήμα ή το ξενοδοχείο, αλλά υπήρχε και μια χιουμοριστική χροιά, με διάφορα αστεία και πειράγματα να ανταλλάσσονται ανάμεσα στους διαδηλωτές και τον κόσμο που παρατηρούσε από τα πεζοδρόμια.
Την προσοχή μου τράβηξε πάλι το μπαλκόνι από πάνω μου, όπου ακούστηκε κάτι σαν παράγγελμα, στα ελληνικά. Η κεφαλή της διαδήλωσης τότε βρισκόταν σε λιγότερο από τριάντα μέτρα. Ο Μπάρμπερ του United Press μου εξήγησε αργότερα πως ήταν εντολή να πυροβολήσουν. Την επόμενη στιγμή οι αστυνομικοί τράβηξαν τη σκανδάλη, όχι ταυτόχρονα σαν ένα πειθαρχημένο σώμα, αλλά διστακτικά, ο ένας μετά τον άλλο, σαν μερικοί να δίσταζαν να υπακούσουν στη διαταγή. Νόμιζα ακόμα πως ήταν ένα προληπτικό μέτρο, και κοίταξα πάλι το πλήθος που πλησίαζε.
Αυτό που έγινε στη συνέχεια ήταν τόσο ασύλληπτα εξωπραγματικό που ένιωθα σαν να παρακολουθώ ταινία. Η αστυνομική διμοιρία από πάνω μας άδειασε τα όπλα της στη διαδήλωση. Είχα ακούσει ατέλειωτες ιστορίες για μαζικές εκτελέσεις Ελλήνων από Γερμανούς, τις οποίες είχα και δεν είχα πιστέψει. Είχα δει ανθρώπους που γνώριζα και αγαπούσα πολύ να σκοτώνονται δίπλα μου στο πεδίο της μάχης, αλλά τίποτα από όλα αυτά δεν ήταν δυνατόν να με προετοιμάσει γιʼ αυτό που αντίκρυσα σʼ εκείνον τον πλατύ, ηλιόλουστο, δεντροστοιχισμένο δρόμο, πλημμυρισμένο από ανθρώπους που αστειεύονταν και γελούσαν, μια αναπνοή από τα αρχαία μνημεία της πρώτης δημοκρατίας, με τη γλυκιά ηχώ της καμπάνας να αιωρείται ακόμα πάνω από το ήσυχο κυριακάτικο αεράκι. Στην αρχή νόμισα ότι η αστυνομία έριχνε άσφαιρα, ή ότι πυροβολούσε στον αέρα πάνω από το συγκεντρωμένο πλήθος. Το ίδιο πίστεψαν και πολλοί άλλοι.
Όμως το χειρότερο είχε συμβεί. Άντρες, γυναίκες και παιδιά που λίγο νωρίτερα φώναζαν και γελούσαν, γεμάτοι ψυχή και περηφάνεια, κουνώντας τις σημαίες τους, και τις σημαίες μας, έπεσαν στο έδαφος, με το αίμα να στάζει από τα κεφάλια και τα σώματά τους στο οδόστρωμα ή στις σημαίες που κρατούσαν. Δεν θα ξεχάσω ποτέ αυτή τη σκηνή. Μια νέα κοπέλα με λευκή μπλούζα που σιγά σιγά κοκκίνιζε από το αίμα στο στήθος της. Ένας νέος άντρας, με ένα σημάδι σαν από αγκίστρι, να σφαδάζει κι έπειτα από λίγο να ξεψυχάει. Ένα παιδί που ούρλιαζε κρατώντας το κεφάλι του. Οι πυροβολισμοί συνεχίστηκαν πάνω από μισή ώρα, όλοι τους από την πλευρά της αστυνομίας, κι ενώ οι υποστηρικτές του ΕΑΜ παρέμεναν ξαπλωμένοι στο έδαφος.
Είδα κάποιους Άγγλους κοκκινοσκούφηδες να τρέχουν στο αστυνομικό τμήμα αλλά δεν ξέρω αν ήταν για να σταματήσουν τους πυροβολισμούς. Όταν οι πυροβολισμοί σταμάτησαν, σε μια στιγμή ο κόσμος σηκώθηκε, κοιτάζοντας ο ένας τον άλλο, και βλέποντας τότε πια ποιοι είχαν σκοτωθεί, ποιοι ήταν τραυματίες , ποιοι σώθηκαν. Μαζεύτηκαν κατά ομάδες κοιτάζοντας τους σκοτωμένους και φωνάζοντας το όνομά τους και ανακοινώνοντάς το και στους άλλους.
Οι συγγενείς έτρεξαν στα πτώματα κι άρχισαν να κλαίνε από πάνω τους υστερικά. Πάνω από εκατό διαδηλωτές, γυναίκες και άντρες όλων των ηλικιών κείτονταν νεκροί ή τραυματίες.
Πολλές χιλιάδες κόσμου βρυχώταν εκτοξεύοντας απειλές και βρισιές στην αστυνομία.
Ήταν η πιο αποκρουστική σκηνή που έχω ποτέ δει.
“Θα μπούνε όλοι στο αστυνομικό τμήμα τώρα” είπε κάποιος που βρισκόταν κοντά μου.
Βρετανικά τανκς κατέφτασαν και άρχισαν να παίρνουν θέσεις γύρω από το κτίριο, φτιάχνοντας ένα σιδηρούν προστατευτικό παραπέτασμα στις δύο πλευρές του αστυνομικού τμήματος.
Οι διαδηλωτές στρίγκλιζαν και ούρλιαζαν, έσκιζαν τα πουκάμισά τους και φώναζαν
“Σκοτώστε με, δειλοί, τσιράκια του Παπαντρέου!”.
Όσοι βρεθήκαμε μέσα στη γραμμή του πυρός, περίμεναμε ανά πάσα στιγμή την ένοπλη απάντηση του ΕΑΜ.
Στην ταράτσα των γραφείων του ΚΚΕ υπήρχε ένα πολυβολείο που θα μπορούσε να θερίσει την αστυνομική ζώνη με καταιγιστικά πυρά. Αλλά το ΕΑΜ αρκέστηκε στις κατάρες και τις απειλές.
Ήταν τέτοια η οργή του πλήθους που, αν είχαν ανοίξει πυρ, ο εμφύλιος θα ξέσπαγε εκείνη την ίδια στιγμή. Όσοι παρακολουθούσαμε μαζέψαμε τους τραυματίες και τους βάλαμε σε αυτοκίνητα που τους μετέφεραν στο νοσοκομείο. Εγώ μετέφερα ένα δωδεκάχρονο κορίτσι που πυροβολήθηκε στο πόδι κι είχε ένα επιπόλαιο επιφανειακό τραύμα στο κεφάλι. Ήταν χλωμή και υποσιτισμένη, και με κοίταζε χαμογελώντας ανόρεχτα".

15 comments:

Άναρχο Κομμούνι said...

Υποκλίνομαι στο γεγονός ότι είσαι ο μόνος (τουλάχιστον στα blogs που επισκέφτηκα σήμερα) που αναφέρθηκε σε εκείνη την ημέρα, τη μέρα της έναρξης των λεγόμενων "Δεκεμβριανών". Τότε που οι χίτες παρέα με κάποιους μπάτσους (λυπάμαι δεν μπορώ να τους αποκαλέσω αλλιώς) πυροβόλησαν ενάντια σε ένα ειρηνικό πλήθος ανθρώπων, σε μια συγκέντρωση που όμοιά της όλοι λένε ότι δεν ξανάγινε ποτέ στην Αθήνα, την ώρα που ο Σκόμπυ και η πολιτική ηγεσία, παρακολουθούσε το θέαμα.
Έχει δε, μεγαλύτερη αξία, το γεγονός ότι παραθέτεις την διήγηση ενός ανθρώπου της άλλης πλευράς και μάλιστα του ξένου παράγοντα.


Υ.Γ. Η ελληνική δεξιά, οφείλει την ύπαρξή της στον Τσώρτσιλ. Θα 'πρεπε να του στήσουν άγαλμα μπροστά στο κτίριο της οδού Ρηγίλλης.

Σκαντζόχοιρος said...

Η ελληνική δεξιά, και η προστασία, οφείλει την ύπαρξή της στις καταστροφικές επιλογές της ηγεσίας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, το οποίο πολύ πριν τα Δεκεμβριανά, από το 1943 με αλλεπάλληλα, τραγικά λάθη, αυτό-υπονομεύτηκε και έχασε μέσα από τα χέρια της, μια Ελλάδα, που υποστήριζε τουλάχιστον κατά 80% την δράση και τις ιδέες του ΕΑΜ.

Anef_Oriwn said...

Σκαντζόχοιρος,

Εν μας τα κάνεις πιο λιανά (σε eurocents, λόγου χάριν να πούμεν), για να αντιληφτούμε κι εμείς ποια ήταν τα “… αλλεπάλληλα, τραγικά λάθη ... από το 1943 [με βάση τα οποία το ΚΚΕ], αυτό-υπονομεύτηκε ...”;

Anef_Oriwn
Πέμπτη 4/12/2008 – 6:20 μ.μ.

Κόκκινη Πιπεριά said...

Anef_Oriwn, επειδή ασχολούμε πάρα πολύ με την κατοχή και τον εμφύλιο, θεωρώ ότι ο Σκαντζόχοιρος αναφέρετε στον "εμφύλιο" που άρχισε ο ΕΛΑΣ μεσούσης της Κατοχής. "κτυπήματα" στις "εθνικόφορνες" αντιστασιακές ομάδες, στους τροτσκιστές κ.λ.π. Αυτό ήταν ένα πρόβλημα...

Μάκης

εξαποδώ said...

@ Μάκης

Δεν ξέρω ποιούς λόγους θα αναφέρει ο Σκαντζόχοιρος, η δική μου άποψη περί αυτοϋπονόμευσης έγκειται στο ότι το ΕΑΜ, παρά τις προειδοποιήσεις πολλών στρατιωτικών του ηγετών (π.χ. Βελουχιώτης) δεν μπόρεσε να καταλάβει το εγγλέζικο παιχνίδι και να προετοιμαστεί για την επερχόμενη αντιπαράθεση. Ας μην ξεχνάμε ότι οι Εγγλέζοι ήδη από την Κατοχή "προετοίμαζαν" τον Εμφύλιο δημιουργώντας και ενισχύοντας ομάδες σε αντίβαρο του ΕΑΜ ή διατηρώντας επαφές ακόμα και με ομάδες που συνεργάζονταν με τους Γερμανούς (!) ώστε να τις έχουν διαθέσιμες την ώρα της απελευθέρωσης (μετά το '42 και τις εξελίξεις στο Ανατολικό Μέτωπο και την Αφρική, η κατάρρευση του Άξονα φαινόταν να ήταν ζήτημα του πότε θα συμβεί). Άρα το ΚΚΕ έδειξε μάλλον υπερβολική "νομιμοφροσύνη" απέναντι στους Άγγλους στα πλαίσια πάντα της συμμαχίας εναντίον του Άξονα. Αυτό που του έλειψε ήταν η αποφασιστικότητα στη σύγκρουση πολύ πριν τη σύγκρουση...

Anef_Oriwn said...

Μάκη ΚοκκινοΠίπερε,

Θα συμφωνήσω μαζί σου για το ζήτημα με του “εμφυλίου” που αφορά τους τροτσκιστές (αν και δεν το’ χω μελετήσει εξειδικευμένα αυτό το θέμα), αλλά σε σχέση με τα “… "κτυπήματα" στις "εθνικόφορνες" αντιστασιακές ομάδες…”, πιο πολύ θα συμφωνήσω με τον Εξαποδώ (για το διπλό παιχνίδι που έπαιζαν οι άγγλοι και που στην ουσία ήταν η αιτία προκάλεσε εκείνα τα κτυπήματα. Όπως λέει κι ο Εξαποδώ “…οι Εγγλέζοι ήδη από την Κατοχή "προετοίμαζαν" τον Εμφύλιο δημιουργώντας και ενισχύοντας ομάδες σε αντίβαρο του ΕΑΜ ή διατηρώντας επαφές ακόμα και με ομάδες που συνεργάζονταν με τους Γερμανούς (!) ώστε να τις έχουν διαθέσιμες την ώρα της απελευθέρωσης …” --- Αυτοί χρησιμοποιήθηκαν και για τα Δεκεμβριανά!

Anef_Oriwn
Παρασκευή 5/12/2008 – 1:45 μ.μ.

Σκαντζόχοιρος said...

Εγώ μιλάω για πιο πριν. Για το Λίβανο και την Καζέρτα. Θεωρώ ότι εκεί κρίθηκε το παιχνίδι κι εκεί υπονομεύτηκε η οποιαδήποτε δυνατότητα μεταπολεμικής επικράτησης του ΕΑΜ.

Anef_Oriwn said...

Σκαντζόχοιρος,

Δηλ. πως έπρεπε να λειτουργήσει το ΕΑΜ – ΕΛΑΣ (και το ΚΚΕ), να εξαπολύσει γενική επίθεση για κατάληψη της εξουσίας;

Anef_Oriwn
Παρασκευή 5/12/2008 –2:56 μ.μ.

Σκαντζόχοιρος said...

Την είχε καταλάβει την εξουσία, τότε. Δεν χρειαζόταν ΟΥΤΕ γενική επίθεση. Το σύνολο του αστικού κόσμου βρίσκονταν εκτός της χώρας, και είχε ήδη οργανώσει την Ελεύθερη Ελλάδα.

Και μετά πήγε σ' αυτές τις συνδιασκέψεις, με αντιπροσώπους πολύ κατώτερους των περιστάσεων. Θυμάμαι χαρακτηριστικά τα απομνημονεύματα ενός Άγγλου (μάλλον για το Λίβανο ήταν...) όπου έλεγε για τους αντιπρόσωπους κάτι σαν "δεν έχω ξανασυναντήσει τέτοια δουλοπρέπεια"...

Θα επανέλθω με πηγές...

Anonymous said...

Η Αριστερά ψάχνει ακόμα άλλοθι για τα εγκλήματά της ....
Μετά από 64 χρόνια.....
Ούτε λόγος για συγγνώμη και αυτοκριτική.

Κόκκινη Πιπεριά said...

Βρε Ανώνυμε καλό το παραμύθι με τα "εγκλήματα", αλλά έφυγε ο... δράκος! Φτάνει πια. Ας μας πει η "εθνικόφρονων" παρατάξη τη έγινα τα παιδιά από τα ορφανοτροφεία της Φρειδερίκης. Νισάφι πια!

Anef_Oriwn said...

Σκαντζόχοιρος,

Τα πράματα δεν ήταν τόσο απλά όσο αφήνεις να νοηθεί (αν και έχω κι εγώ την άποψη ότι η τότε ηγεσία και του ΕΑΜ και του ΚΚΕ, ίσως να απεδείχθη κατώτερα τον περιστάσεων – ίσως εμπιστευόταν πιο πολύ απ’ ότι έπρεπε τους “συμμάχους” εγγλέζους, αλλά όλ’ αυτά τα λέμε 70 τόσα χρόνια μετά από τα τότε γεγονότα και εκ του ασφαλούς).
Πέραν τούτου ας μην ξεχνάμε ότι η Πελοπόννησος ελεγχόταν (μάλλον δεινοπαθούσε) τότε από τους ταγματασφαλίτες (ο Άρης κατέβηκε στην Πελοπόννησο μετά τη συμφωνία του Λιβάνου), στην Ήπειρο δρούσε ο ΕΔΕΣ, αντι-ΕΑΜικές οργανώσεις υπήρχαν και στην Μακεδονία, ενώ στην Κρήτη το ΕΑΜ δεν επαιζε κυρίαρχο ρόλο ...

******
Anonymous,

Η Αριστερά έκανε την αυτοκριτική της, όχι για υποτιθέμενα εγκλήματα άλλα για τα πολιτικά της λάθη. Η ξενόδουλη Δεξιά που γέμισε τη χώρα στρατόπεδα συγκέντρωσης και φύλακες και βασάνισε και σκότωσε αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης ποτέ θα πει ήμαρτον;

Anef_Oriwn
Παρασκευή 6/12/2008 –5:19 μ.μ.

Anonymous said...

Λιβανος, Γκαζερτα,και μετα Βαρκιζα

Anonymous said...

http://dexiextrem.blogspot.com/2008/11/blog-post_28.html

Η Φρειδερίκη είναι το άλλοθι και αυτη;

Anef_Oriwn said...

@ Πιο πάνω Anonymous (εκ δεξιών),

Θαυμαστής της Φρειδερίκης είσαι ρε και το κολαστηρίου της Μακρονήσου;

Διάβασε κι αυτό (αν και άδικος κόπος ανίατη η περίπτωση σου): http://aneforiwn.blogspot.com/2008/12/47-1944.html

Anef_Oriwn
Κυριακή 7/12/2008 –4:01 μ.μ.