Wednesday, December 17, 2008

Σαν σήμερα, 17 Δεκέμβρη 1967, ιδρύθηκε η ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος

Το θυμήθηκε ο γίγας Μανόλης Βαρδής (Mac Manus) και το αντιγράφω. Γιατί στον Ρήγα περάσαμε τα καλύτερά μας χρόνια. Ο Ρήγας Φεραίος ήταν η οργάνωση νεολαίας του ΚΚΕ εσωτερικού. Ιδρύθηκε το Δεκέμβρη του 1967, ως Πανελλήνια Αντιδικτατορική Οργάνωση Σπουδαστών (ΠΑΟΣ) “Ρήγας Φεραίος”, κυρίως από πρώην μέλη της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη και μετά τη διάσπαση του ΚΚΕ, το 1968, τοποθετήθηκε υπέρ του ΚΚΕ εσωτερικού. Κατά την διάρκεια της δικτατορίας ανέπτυξε έντονη αντιδικτατορική δράση και δεκάδες μέλη της οργάνωσης συνελήφθησαν, βασανίστηκαν και φυλακίστηκαν. Τον Ιούνιο 1974 μετονομάστηκε σε Πανελλλαδική Οργάνωση Νέων (ΠΟΝ) “Ρήγας Φεραίος” και αυτοαναγνωρίστηκε ως νεολαία του ΚΚΕ εσ..

Στη μεταπολίτευση συνέχισε τη δράση του, έχοντας ιδιαίτερη ανάπτυξη στο φοιτητικό κίνημα. Στην Α΄ Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του 1976, μετονομάστηκε σε Ελληνική Κομμουνιστική Νεολαία (ΕΚΟΝ) “Ρήγας Φεραίος”, παρά τη διαφωνία ισχυρής τάσης, που επέμενε στη διατήρηση του ευρύτερου χαρακτήρα της οργάνωσης.

Στις γραμμές της ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος διαμορφώθηκε αριστερή πτέρυγα, που διαφωνούσε με τις πολιτικές και στρατηγικές επιλογές του κόμματος. Μετά την εκλογική αποτυχία του 1977, η αριστερή πτέρυγα αποχώρησε, συγκαλώντας τη Β΄ Πανελλαδική Συνδιάσκεψη, απ’ την οποία πήρε και τον τίτλο της η νέα οργάνωση που συγκροτήθηκε.

Κατά τη διάσπαση του 1987, όταν η πλειοψηφία του ΚΚΕ εσ. ίδρυσε την Ελληνική Αριστερά (ΕΑΡ), ο Ρήγας αποτέλεσε νεολαία του ΚΚΕ Εσ./ Ανανεωτική Αριστερά. Τα επόμενα χρόνια συρρικνώθηκε και το 1999, τα λίγα μέλη που είχαν απομείνει επέλεξαν να μετονομαστούν σε Νεολαία της Ανανεωτικής Κομμουνιστικής Οικολογικής Αριστεράς (ΑΚΟΑ).

Ο Ρήγας Φεραίος εξέδιδε τον Θούριο. Είχε φοιτητική παράταξη τον Δημοκρατικό Αγώνα - Δημοκρατική Ενότητα, ενώ για πολλά χρόνια οι μαθητές ήταν οργανωμένοι αρχικά στην ΔΗμοκρατική ΜΑθητική Κίνηση (ΔΗ.ΜΑ.Κ.). Ανάμεσα στους κατά καιρούς γραμματείς της οργάνωσης ήταν οι Κώστας Κωσταράκος, Γιάννης Βούλγαρης, Μάνος Σωτηριάδης, Μπάμπης Γεωργούλας, Νίκος Βούτσης, Νίκος Φίλης κ.ά.

4 comments:

aKanonisti said...

Κάθε σέξυ νέος.. είναι Ρήγας Φεραίος...λέγανε....κάποτε...

:-))))

Κόκκινη Πιπεριά said...

Αν είσαι νέος, όμορφος και ωραίος, είσαι Πανιώνιος και ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος... Λέγανε...

Skinious said...

Κι εγω έχω γλυκιές αναμνήσεις. Καμμία σχέση με το σημερινό. μεταλλαγμένο προϊόν...

Μήπως ξέρεις που μπορώ να βρώ το έμβλημα του ΡΗΓΑ?

Unknown said...

νάσαι καλά,που ειναι ομως η γενιά μου???
Φωνάξτε τους ,κράξεστε τους,θα βρείτε πολλούς μα πολλούς συμμέτοχους για το σημερινό κατάντημα.
Γειά χαρά.
Επι τη ευκαιρία,μπορει να ησουν Ρήγας και ΠΑΟΚ???????