Tuesday, November 11, 2008

Κεμάλ, εγωιστής και μέθυσος

Καταθλιπτικός, σκληρός και μέθυσος. Αυτός ήταν ο Κεμάλ Ατατούρκ, όπως περιγράφεται στο βιογραφικό ντοκιμαντέρ «Μουσταφά», που προβάλλεται αυτή την περίοδο στην Τουρκία δημιουργώντας ουρές στους κινηματογράφους. Ένα τέτοιο πορτρέτο, όμως, για το εθνικό είδωλο της χώρας εξοργίζει τους σκληροπυρηνικούς κεμαλιστές.

O Τζαν Ντουντάρ είναι εχθρός του Κεμάλ Ατατούρκ; Οι κεμαλιστές είναι πυρ και μανία εναντίον του γνωστού Τούρκου δημοσιογράφου και δημιουργού του ντοκιμαντέρ. Τον κατηγορούν ότι με τον «Μουσταφά» ξεφτιλίζει τον ιδρυτή του τουρκικού κράτους! «Μέθυσος, ψυχρός, άκαρδος, άθεος, μεγαλομανής, εγωιστής, μοναχικός, καταθλιπτικός, κακόμοιρος... αυτός είναι ο Μουσταφά στην ταινία “Μουσταφά”», σχολιάζει ο αρθρογράφος Γιλμάζ Οζντίλ στην εφημερίδα «Μιλιέτ». Είναι το πρώτο ντοκιμαντέρ για τη ζωή του Κεμάλ Ατατούρκ το οποίο ασχολείται με την ανθρώπινη πλευρά του ιδρυτή του τουρκικού κράτους, 70 ακριβώς χρόνια μετά τον θάνατό του. Γι΄ αυτό και ο Τζαν Ντουντάρ του έδωσε τον τίτλο «Μουσταφά», έτσι όπως τον αποκαλούσε η μητέρα του. Παρουσίασε ανέκδοτα έγγραφα και φωτογραφίες, ερωτικές επιστολές και προσωπικές σημειώσεις του Μουσταφά Κεμάλ. Παρουσίασε τις ανθρώπινες αδυναμίες του μέσα από ένα καλοστημένο ντοκιμαντέρ με μουσική που έγραψε ο Γκόραν Μπρέγκοβιτς. Ωστόσο, οι σκληροπυρηνικοί κεμαλιστές δεν δέχτηκαν τον «Μουσταφά». Το ντοκιμαντέρ προβάλλεται σε κάθε γωνιά της Τουρκίας και δύο εβδομάδες μετά την πρεμιέρα εξακολουθεί να είναι το πρώτο θέμα συζήτησης. «Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί το είπε αυτό ο Τζαν Ντουντάρ», άκουσα έναν μεσήλικο Τούρκο να λέει στο διπλανό τραπέζι καθώς έτρωγε τα κεφτεδάκια του στο Μπέγιογλου. Τον ρώτησα τι ήταν αυτό που τον ενόχλησε. «Αυτή η ταινία δίνει τροφή στους ισλαμιστές για να χτυπήσουν τον κεμαλισμό», μου απάντησε.

Χιλιάδες εισιτήρια

Το ντοκιμαντέρ το είδα το πρώτο βράδυ της προβολής. Η αίθουσα ήταν κατάμεστη. Με δυσκολία βρήκαμε εισιτήριο. Μόνο την πρώτη μέρα το παρακολούθησαν 150.000 άνθρωποι, ενώ μέσα σε μία εβδομάδα ξεπέρασε το μισό εκατομμύριο εισιτήρια. “Πρόσεξες ότι δεν υπάρχει καμία γυναίκα με μαντίλα;”, μου είπε η Ναζμιέ. Προσέξαμε ακόμη ότι όλοι έφυγαν από την αίθουσα με βουρκωμένα μάτια...
Τίποτα που να ξεφτιλίζει τον Ατατούρκ δεν είδαμε! Όλα άρχισαν την επομένη. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης δήλωσε ότι δεν του άρεσε ο Κεμάλ, επειδή δεν παρουσιάζεται σαν δημοκράτης αλλά σαν δικτάτορας. Ο Γιγκίτ Μπουλούτ, ένας δημοφιλής αρθρογράφος της κεμαλικής εφημερίδας «Βατάν» έφθασε να απευθύνει έκκληση στους αναγνώστες του: «Μη δείτε αυτό το ντοκιμαντέρ, αποτρέψτε άλλους να το δουν, αλλά πάνω απ΄ όλα μην αφήσετε να φυτρώσουν σπόροι που θα ταπεινώσουν τον Ατατούρκ στα μάτια των παιδιών σας».
Πηγή: Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

No comments: