Friday, October 17, 2008

Ο Δήμος Χανίων διέκοψε την οικονομική βοήθεια στα συσσίτια της Σπλάντζιας

Η «νέα φτώχεια» που επιβάλλει η νεοφιλελεύθερη επίθεση παγκόσμια, και στην Ελλάδα, εκτός ότι πλήττει όλα τα κοινωνικά στρώματα από τη μεσαία τάξη και κάτω, εξαθλιώνει στο χειρότερο βαθμό τους άνεργους έλληνες και μετανάστες, τους άστεγους, τους ανήμπορους ηλικιωμένους χωρίς σύνταξη και περίθαλψη. Όλοι αυτοί, και κάθε μέρα περισσότεροι, στοιβαγμένοι στις λαϊκές συνοικίες των πόλεων, βιώνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό και την απομόνωση, τριγυρίζουν σα «φαντάσματα», στοιχειώνοντας την ζωή όσων τους βλέπουν. Και λέμε όσων τους βλέπουν, γιατί υπάρχει και η επιλογή να μην τους δεις… Όπως ανάλγητα κάνει εδώ και χρόνια το επίσημο κράτος, η Εκκλησία και η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Κι όλα αυτά ενώ κατάπληκτοι παρακολουθούμε στις ειδήσεις, Υπουργούς, Τοπικούς Άρχοντες και κάθε λογής ιερομόναχους Εφραίμ, να πρωτοστατούν σε κτηματομεσιτικές μπίζνες.

Το ίδιο ανάλγητα και η Χανιώτικη Δημοτική Αρχή, κόβει σύμφωνα με πρόσφατες καταγγελίες την πενιχρή οικονομική βοήθεια φιλανθρωπικού χαρακτήρα, που έδινε στα φιλόπτωχα συσσίτια της Σπλάντζιας. Ενός θεσμού που 45 χρόνια τώρα, αφιλοκερδώς και με όρους αλληλεγγύης, εξασφάλιζε σε εκατοντάδες συμπολίτες μας που δεν είχαν φωνή και ελπίδα, το δικαίωμα στη ζωή και την επιβίωση. Μιας συλλογικότητας που κατά καιρούς συσπείρωνε επιφανείς και αφανείς αγωνιστές της αλληλεγγύης στην πόλη μας, όπως τον Κωστή Νικηφοράκη και τόσους άλλους. Μιας μοναδικής ίσως στην Ελλάδα πρωτοβουλίας, που αξιοποιούσε τις προσφορές και την αλληλεγγύη χιλιάδων Χανιωτών, δίνοντας ζωή και ελπίδα σ’ αυτούς που την είχαν ανάγκη. Μέχρι σήμερα, τα Φιλόπτωχα Συσσίτια στη λαϊκή και ιστορική συνοικία της Σπλάντζιας εξασφαλίζουν καθημερινά φαγητό για 80 περίπου άτομα και βασική ιατρική και οδοντιατρική βοήθεια, σε δικό τους χώρο. Οι δε υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας του Δήμου, αγνοούν επιδεικτικά εθελοντικές προσπάθειες όπως αυτή, και συντονίζουν τις λειτουργίες τους στην υπηρεσία …της ψήφου. Την ίδια ώρα προτάθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο να εγκρίνει δαπάνη για αγορά τροφών για τα αδέσποτα της πόλης μας (πρόταση σωστή παρεπιπτόντως, μιας και τα απροστάτευτα ζώα δε φταίνε σε τίποτα για την αναλγησία του Δήμου απέναντι στους ανθρώπους). Αυτό δε που κάνει εντύπωση, και αναδεικνύει ως απαράδεκτη τη στάση της Δημοτικής Αρχής, είναι ότι στο καταστατικό του Συλλόγου των συσσιτίων αναφέρεται ρητά, ότι μετά τη διάλυση του (μήπως αυτό ελπίζετε κ. Βιρβιδάκη ;), όλη η ακίνητη περιουσία του περιέρχεται στο Δήμο Χανίων, με σκοπό να συνεχίσει το έργο του.

Στο ίδιο μοτίβο και η τοπική Εκκλησία, μας γυρίζει πολλά χρόνια πίσω, με την προ ημερών απαίτηση του Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνού, να δοθεί από το σύλλογο «πιστοποιητικό θρησκευτικών φρονημάτων» προκειμένου να τελεστεί αγιασμός στα εγκαίνια της παιδικής βιβλιοθήκης που οργάνωσε ο Σύλλογος έπειτα από δωρεές συμπολιτών μας. Με κατάπληξη οι Χανιώτες είδαν στις τοπικές εφημερίδες τον Μητροπολίτη να ζητά να ελέγξει το καταστατικό του συλλόγου, και να απαιτεί από τα μέλη του, να «ομολογήσουν και να συνταχθούν με την Τοπικήν μας Εκκλησίαν». Έτσι αντιλαμβάνεται η τοπική εκκλησία και ο Μητροπολίτης τα αισθήματα αλληλεγγύης και το έργο του, την ίδια στιγμή που «καθαγίαζε» με την παρουσία του την επέκταση των αμερικάνικων βάσεων του πολέμου και του θανάτου στη Σούδα. Υποθέτουμε ότι αυτοί οι σφαγείς ολόκληρων λαών, απέστειλαν στην Μητρόπολη το καταστατικό τους και «ομολόγησαν πίστη».

Ο ΣΥΡΙΖΑ Χανίων εξέδωσε ανακοίνωση και καλεί κάθε πολίτη των Χανίων, κάθε εργαζόμενο, κάθε μετανάστη, των οποίων τα δικαιώματα επίσης πλήττονται καθημερινά και περισσότερο, να συμβάλλει πιο αποφασιστικά στη στήριξη των συσσιτίων και των άλλων εθελοντικών παροχών και δράσεων, που έτσι κι αλλιώς δεν στηρίχτηκαν ποτέ στη «φιλανθρωπία» των Δημάρχων ή στον «καθαγιασμό» των Μητροπολιτών. Να αγκαλιάσει και να επεκτείνει με τη συμμετοχή του, όλη αυτή την δραστηριότητα, στέλνοντας μ αυτόν τον τρόπο μήνυμα αλληλεγγύης και αξιοπρέπειας, παντού.

No comments: