Wednesday, October 15, 2008

ΟΚΤΩ ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΕΚΛΕΙΣΑΝ, ΟΙ ΕΛΠΙΔΕΣ ΤΩΡΑ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ

Μονές κινηματογραφικές αίθουσες αλλά και πολυσινεμά- οκτώ συνολικά- κλείνουν στην Αθήνα, ενώ η νέα κινηματογραφική σεζόν άρχισε με πτώση 2% στα εισιτήρια. Τα θύματα της κινηματογραφικής ύφεσης στην αρχή της σεζόν είναι οι τρεις αίθουσες «Οντεόν Μαρούσι Σινεφίλ», η «Ζίνα» στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και το «Πλάζα 1,2» στην Κηφισίας (έγιναν σούπερ μάρκετ), το «Άστρον» και το «Αλφαβίλ». Δεν είναι όμως σπάνιο το φαινόμενο και μερικά Village να έχουν σε κάποιες καθημερινές προβολές τους 3-4 θεατές. Είναι χαρακτηριστικό πως το νέο «Star Wars: Ο πόλεμος των κλώνων» της Village Films έκοψε μόνο 2.786 εισιτήρια σε 31 αίθουσες σε όλη τη χώρα τις πρώτες τέσσερις ημέρες προβολής- ούτε ελληνική ταινία στη δεκαετία του ΄80 να ήταν!
«Η προσέλευση των θεατών εξαρτάται από τις ταινίες που παίζει η κάθε αίθουσα. Οι σινεφίλ επιλέγουν πια πού πηγαίνουν. Δεν μπορεί μια μονή αίθουσα να περιμένει πολλούς θεατές όταν παίζει μπλοκμπάστερς που προβάλλουν και τα μούλτιπλεξ τα οποία μαζεύουν νεανικό κοινό γιατί προσφέρουν πολύπλευρη διασκέδαση- καφετέριες, μαγαζιά για ψώνια, φαγητό κ.ά.», μας λέει ο κ. Δημήτρης Γάκας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αιθουσαρχών Ελλάδας.
Η νέα ταινία του Γούντι Άλεν, το «Vicky Cristina Βarcelona», σκίζει στις μονές αίθουσες- το πρώτο τριήμερο προβολής της έκοψε 60.000 εισιτήρια! Και αυτό «δείχνει, μαζί με παραδείγματα άλλων ανάλογων ταινιών, ότι οι θεατές των μονών αιθουσών είναι στη πλειονότητά τους πιο ώριμης ηλικίας, 30-45 χρόνων. Το ίδιο κοινό ήταν κι αυτό που πήγε και είδε το νέο φιλμ του Μάικ Λι "Τυχερή και ευτυχισμένη" και το "Καυτό απόρρητο" των αδελφών Κοέν που έφερε χαμόγελα στα χείλη των επιχειρηματιών των μονών αιθουσών καθώς ξεπέρασε τα 40.000 εισιτήρια η πρώτη και τα 100.000 εισιτήρια η δεύτερη», μας πληροφορεί ο κ. Γάκας. Τι δείχνει το γεγονός της μείωσης των εισιτηρίων κατά 2% στην αρχή της σεζόν; «Η μείωση αυτή φάνηκε περισσότερο στις μπλοκμπάστερ ταινίες, αν και είναι αρχή ακόμα της σεζόν για να βγάλουμε συμπεράσματα. Αυτό που είναι ελπιδοφόρο είναι ότι όλοι- και οι αιθουσάρχες των μονών αιθουσών αλλά και των πολυσινεμάπεριμένουμε σωτηρία από τις ελληνικές ταινίες! Πέρυσι οι ελληνικές ταινίες έκοψαν πάνω από 3.000.000 εισιτήρια. Και φέτος η σοδειά μοιάζει να είναι πιο καρπερή, μιας και σε λίγες ημέρες αρχίζουν να προβάλλονται εμπορικές ελληνικές παραγωγές που αναμένεται να προσελκύσουν το ευρύ κοινό: "Αυστηρώς κατάλληλο" των Ρέππα- Παπαθανασίου, "Ο Ηλίας του 16ου" με τον Πέτρο Φιλιππίδη».

Πηγή: Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

No comments: