Monday, October 13, 2008

«Καταστροφική η εμπειρία μας από τις συμμαχίες»

Ο Φάμπιο Αμάτο είναι της «σχολής» του Αντόνιο Γκράμσι. Κάνοντας τους υπολογισμούς για τις περίπου 2,5 εκατομμύρια ψήφους που έχασε στην Ιταλία η Κομμουνιστική Επανίδρυση, με αποτέλεσμα να βρεθεί εκτός Βουλής, όταν τον ρωτήσαμε εάν είναι αισιόδοξος για το μέλλον, απάντησε με μια φράση του Γκράμσι: «Η αισιοδοξία είναι της επιθυμίας, η απαισιοδοξία της σκέψης».
Οι Ιταλοί κομμουνιστές, που πριν από αρκετά χρόνια χάραζαν τον δρόμο του «ευρωκομμουνισμού», εδώ κι έναν χρόνο έχουν κάνει μια στροφή προς τα αριστερά. Αντιστέκονται στο διπολικό σύστημα που προσπαθούν να εγκαθιδρύσουν οι ηγέτες των δύο πόλων -της Δεξιάς ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι και της Κεντροαριστεράς ο Βάλτερ Βελτρόνι. Το κόμμα, στις εκλογές που έγιναν πριν από έναν χρόνο, υπέστη βαριά ήττα.
«Από το 11%, βρεθήκαμε στο 3%. Και για πρώτη φορά έπρεπε να αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση που χαρακτηρίστηκε "ανώμαλη", αφού για πρώτη φορά δεν μπήκαμε στη Βουλή. Περάσαμε μια περίοδο «σοκ».
«Στο συνέδριό μας, αποφασίσαμε μια αριστερή στροφή, με αφορμή την αποτυχία της κεντροαριστερής κυβέρνησης Πρόντι. Οταν λάβαμε μέρος στην κυβέρνηση Πρόντι, θεωρούσαμε ότι ήταν δυνατόν να επηρεάσουμε και να αλλάξουμε το νεοφιλελεύθερο σχέδιο της πολιτικής», είπε ο Φάμπιο Αμάτο, περιγράφοντας την ηγεμονία της Δεξιάς στην Ιταλία τα τελευταία 15 χρόνια.

«Επενδύουν στο φόβο»

«Η Δεξιά κέρδισε επενδύοντας στον φόβο. Χρησιμοποίησε τον φόβο. Εστειλε τον στρατό στον δρόμο για να δείξει ότι υπάρχουν κίνδυνοι. Εκανε προπαγάνδα και τίποτα άλλο. Τον Μπερλουσκόνι μπορεί να τον κερδίσει κάποιος, εάν ξεκινήσει ένα είδος πάλης των τάξεων. Να πειστεί ο εργάτης που πήγε δεξιά ακόμη και σε ιδεολογικό επίπεδο, να αντιληφθεί τι συμβαίνει», λέει ο Αμάτο.
«Τώρα, στην Ιταλία, οι δύο μεγάλοι σχηματισμοί προσπαθούν να οδηγήσουν σ' ένα διπολικό πολιτικό σύστημα. Θέλουν να ανεβάσουν το ποσοστό για την ένταξη ενός πολιτικού σχηματισμού στη Βουλή στο 5%. Και αυτό το προωθούν τόσο ο Μπερλουσκόνι όσο και ο Βελτρόνι. Αυτό θα βοηθήσει τον Μπερλουσκόνι και θα σώσει τον Βελτρόνι».

ΣΥΝ πρέπει να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ;


«Είναι λίγο δύσκολο να συμβουλέψουμε εμείς για το τι πρέπει να κάνει ο Συνασπισμός, έπειτα από αυτό που πάθαμε. Δεν είμαστε και οι καλύτεροι σύμβουλοι. Εκτιμήσαμε θετικά την αριστερή στροφή του ΣΥΝ. Τη γραμμή που του επέτρεψε να βρεθεί μπροστά στις κοινωνικές εξελίξεις. Γνωρίζουμε ότι ο ΣΥΝ βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής της Ελλάδας, λόγω της τακτικής που έχει χαράξει. Σ' ό,τι αφορά το θέμα των συμμαχιών, η δική μας εμπειρία ήταν καταστροφική. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να απορριφθεί ως υπόθεση».

Σύμφωνα με τον Φάμπιο Αμάτο, για την Ευρωπαϊκή Αριστερά, «εκείνο που μετράει είναι η ενδυνάμωση των σχέσεων στην κοινωνία». Και, αναφερόμενος στη χρηματοπιστωτική κρίση, υποστήριξε ότι «η Αριστερά εδώ και πολλά χρόνια διαμηνύει τον παραλογισμό αυτού του συστήματος. Πρέπει να πούμε κάτι που τόνισε και ο Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του, εδώ στη σύνοδο του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς: "Οι άνθρωποι πάνω από τα κέρδη". Πρέπει να υπάρχει δημόσιος έλεγχος στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που οφείλει να απαντάει σε πολιτικά κριτήρια και όχι μόνο σε οικονομικά μεγέθη. Γι' αυτό πρέπει να σκεφτόμαστε και την εθνικοποίηση κάποιων τραπεζών, για παράδειγμα».
Περιγράφει ότι πρέπει να ξαναφτιαχτεί ένα σύστημα διεθνούς κανονισμού. «Τομείς, όπως η ενέργεια, το νερό, η υγεία, πρέπει να είναι υπό τον έλεγχο του κράτους. Πρέπει επίσης να γίνουν πολιτικές για τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων. Διανύουμε μια περίοδο τεράστιας κοινωνικής ανισότητας, χωρίς προηγούμενο».
Σύμφωνα με τον Ιταλό κομμουνιστή, «κρατικοποίηση για να ιδιωτικοποιηθούν τα κέρδη και ιδιωτικοποίηση για να κρατικοποιηθούν οι ζημιές δεν θέλει κανένας. Κάποια κράτη οργανώνονται διαφορετικά. Η Λατινική Αμερική, για παράδειγμα».

Του ΘΩΜΑ ΤΣΑΤΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 13/10/2008

Σχόλιο
"Πιπεριάς":
Οι σκέψεις του σ. Αμάτο είναι... τροφή για σκέψη. Βλέπετε η Ιταλική Αριστερά και ιδιαίτερα η Κομμουνιστική Επανίδρυση προσπαθούν να ανασυγκροτηθούν μετά το πρόσφατο εκλογικό στραπάτσο, που για πρώτην φορά στην ιταλική ιστορία έμεινε εκτός κοινοβουλίου. Βέβαια όλοι εμείς που "μεγαλώσαμε" (πολιτικά και ιδεολογικά...) με την Ιταλική αριστερή σκέψη ελπίζουμε ότι οι Ιταλοί σύντροφοι θα βρουν και πάλι το δρόμο τους.

No comments: