Με οριακή πλειοψηφία (367 ψήφοι υπέρ, 206 κατά και 109 αποχές) και στηριζόμενη στις ψήφους των Χριστιανοδημοκρατών, των Φιλελευθέρων και της Ομάδας «Ενωση για την Ευρώπη των Εθνών», η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου αποφάσισε, χθες, να υψώσει απαγορευτικά τείχη στην είσοδο των λαθρομεταναστών στην Ε.Ε. και να δείξει τον δρόμο της εξόδου, από την πολιτισμένη Ευρώπη, σε οκτώ εκατομμύρια παράνομους μετανάστες.
Αφήνοντας κατά μέρος τις διατυπωθείσες ευαισθησίες περί των ίσων δικαιωμάτων που πρέπει να έχουν όλοι οι άνθρωποι στην ευρωπαϊκή επικράτεια, οι υπερψηφίσαντες ευρωβουλευτές αποφάσισαν, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, να κλείσουν την Ευρώπη στο «γυάλινο κλουβί» της, αφήνοντας τους απελπισμένους των τρίτων χωρών να αναζητούν, επί ματαίω, φιλόξενο λιμάνι στις χώρες υποδοχής.
Με βάση το ψήφισμα που υιοθετήθηκε, τα οκτώ εκατομμύρια των παράνομων μεταναστών που ζουν σήμερα στην Ευρώπη, θα κληθούν, εντός τριάντα ημερών, να επιλέξουν ανάμεσα στην «εθελούσια επιστροφή» στις χώρες διέλευσης ή στις πατρίδες τους και στον εγκλεισμό τους στη φυλακή, για χρονικό διάστημα που μπορεί να φθάσει και τους 18 μήνες.
Διώξτε τους...
Οσοι δε από αυτούς δεν αποχωρήσουν εθελοντικά και εκδιωχθούν κακήν κακώς από τα εδάφη της Γηραιάς Ηπείρου, δεν θα μπορούν να πατήσουν το πόδι τους σε ευρωπαϊκό έδαφος για πέντε χρόνια.
Μια τροπολογία των Σοσιαλιστών, σύμφωνα με την οποία η διάρκεια κράτησης θα μπορούσε να είναι 3 μήνες και να επεκταθεί κατά ακόμη 3 μήνες, απορρίφθηκε.
Οπως απορρίφθηκαν, επίσης, οι τροπολογίες των Σοσιαλιστών, των Πρασίνων και της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, περί ισότιμης μεταχείρισης των λαθρομεταναστών με τους Ευρωπαίους ιθαγενείς.
Με τροπολογίες της τελευταίας στιγμής, οι υπερψηφίσαντες ευρωβουλευτές αποπειράθηκαν να χρυσώσουν το «χάπι» για το επερχόμενο «πογκρόμ» εναντίον των λαθρομεταναστών, θεσπίζοντας μία υποχρέωση για τα κράτη-μέλη. Σύμφωνα με αυτήν:
«Κανένα κράτος δεν θα μπορεί, με κανέναν τρόπο, να απελάσει έναν πρόσφυγα προς μια χώρα όπου απειλείται η ζωή και η ελευθερία του».
Τώρα, για το ποιες χώρες θεωρούνται ασφαλείς και ποιες όχι, για την αποπομπή σ' αυτές των λαθρομεταναστών, θα συναποφασίσουν, εν ευθέτω... χρόνω, το Ευρωκοινοβούλιο με το Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε.
Απέλαση παιδιών
«Παράθυρο», στο κείμενο που εγκρίθηκε, αφήνεται και για την απέλαση παιδιών και οικογενειών.
Ναι μεν προβλέπεται ότι τα παιδιά δεν θα πρέπει να υποβάλλονται σε εξαναγκαστικά μέτρα, αλλά δίνεται η δυνατότητα (σ.σ.: στα παιδιά) να επιλέξουν τον τόπο και τον τρόπο κράτησής τους.
Τα ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά δεν θα μπορούν να απελαθούν, παρά μόνον αν οι οικογένειές τους ή κάποια άλλη μορφή υποδοχής τα αναλάβει κατά την επιστροφή τους, υποστηρίζει το ψήφισμα.
Δύο ημέρες πριν από τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας των Προσφύγων, η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου επέλεξε να υιοθετήσει μια έκθεση με την οποία, όπως τονίστηκε από μεμονωμένους ευρωβουλευτές, «η Ευρώπη κλείνει όλες τις πόρτες και πετάει και το κλειδί...» σε ανθρώπους που προσπαθούν να βρουν ένα καλύτερο μέλλον, το οποίο δεν μπορούν να εξασφαλίσουν στις χώρες τους.
ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ, Του ΝΙΚΟΥ ΡΟΥΣΣΗ sisour@orange.fr
Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
3 comments:
Καλημέρα,
κι εμείς το ίδιο άρθρο επιλέξαμε στο blog μας ως σύνδεσμο για τη χολή που ρίξαμε προς τους "νοικοκύρηδες και πολιτισμένους" ευρωπαίους εκπροσώπους στην Ε.Ε. αλλά και τους ψηφοφόρους τους. Είναι πραγματικά αδίστακτοι ή όπως καλύτερα τους χαρακτήρισε ένας επισκέπτης μας: ψοφήμια.
Καλή συνέχεια
Οσο τους χρειαζόντουσαν για τις... δουλειές τους ήταν καλοί οι μετανάστες. Τώρα φαίνεται ότι οι... δουλειές τελείωσαν και τους διώχνουν.
"Δύο ημέρες πριν από τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας των Προσφύγων..."
Μήπως να διευκρινίζαμε πως οι πρόσφυγες και οι (λαθρο)μετανάστες δεν είναι το ίδιο πράμα;
Μήπως η ανεξέλεγκτη (λαθρο)μετανάστευση, εκτός που επιβαρύνει τις χώρες υποδοχής (συχνά μέχρι των ορίων κατάρρευσης των δομών τους), ξαλαφρώνει και τις χώρες προέλευσης από τα εν δυνάμει διεκδικητικά και επαναστατικά στοιχεία τους, ώστε ποτέ να μην φτάνει σε σημείο βρασμού η τοπική δυσαρέσκεια;
Μήπως έτσι το κεφάλαιο εξυπηρετείται διπλά και τρίδιπλα από το συνεχές πέρα-δώθε των λαών, μετατρέποντάς μας, όλους μαζί, σε δουλοπάροικους;
Ας το δούμε κι απ' αυτήν την οπτική.
Καλός ο ανθρωπισμός, αλλά η πολιτική ανάλυση χρειάζεται ορθολογισμό, όχι συναισθηματικά ανακλαστικά.
Οι συναισθηματικές κορώνες των αρθρογραφούντων είναι μάλλον για να θολώνουν, παρά για να ξεκαθαρίζουν το τοπίο.
Post a Comment