Friday, June 20, 2008

Ισπανία - Ιταλία: Η κόντρα πάει... γήπεδο

Συγκρούσθηκαν στην πολιτική και την οικονομία. Τώρα, Ιταλία και Ισπανία είναι έτοιμες να μεταφέρουν τις διαφορές τους στα γήπεδα. Ποδοσφαιροποίηση της πολιτικής, με τον Θαπατέρο να δίνει το σύνθημα: «Νομίζω ότι θα κερδίσουμε 3-2».
Δύο πράγματα δεν μπορούν να χωνέψουν οι Ισπανοί στο ποδόσφαιρο: Το πρώτο είναι ότι έχουν να κερδίσουν 88 ολόκληρα χρόνια την Ιταλία σε επίσημο αγώνα. Το δεύτερο είναι το ματωμένο πρόσωπο του Λουίς Ενρίκε από μια κλωτσιά του Τασότι όταν οι δύο ομάδες βρέθηκαν αντιμέτωπες στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1994. «Ιταλία, αυτό δεν ξεχνιέται», ήταν χθες ο πρωτοσέλιδος τίτλος της αθλητικής εφημερίδας «Μarca».
Και ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Θαπατέρο έριξε το γάντι: «Σήμερα η Εθνική Ισπανίας είναι καλύτερη από την Ιταλία και πρέπει να κερδίσουμε. Πιστεύω ότι θα κερδίσουμε 3-2», δήλωσε στην ισπανική τηλεόραση. Το ποδόσφαιρο είναι το τελευταίο πεδίο σύγκρισης και σύγκρουσης ανάμεσα στις δυο χώρες. Είχαν προηγηθεί, πρόσφατα, η πολιτική και η οικονομία. Τον περασμένο Μάιο παραλίγο να προκληθεί διπλωματικό επεισόδιο, όταν η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θαπατέρο, Τερέσα Φερνάντες ντε λα Βέγα, είχε κατηγορήσει για ξενοφοβία την Ιταλία με αφορμή το νομοσχέδιο που προωθούσε η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι για τους λαθρομετανάστες.
Ένα μήνα νωρίτερα, ο Ιταλός πρωθυπουργός είχε χαρακτηρίσει «πολύ ροζ» τη νέα ισπανική κυβέρνηση επειδή στη σύνθεσή της είχε εννέα γυναίκες υπουργούς, προκαλώντας οργή στους Ίβηρες. Εδώ και μερικά χρόνια, ο Ιταλοί μετρούν την οικονομική τους κρίση σε σχέση με την άνθηση που γνωρίζουν οι οικονομικοί δείκτες στην Ισπανία και η σύγκριση συνοψίζεται σε ένα ερώτημα: Ποιος έχει μεγαλύτερο ακαθάριστο εθνικό προϊόν; Και μόνο η διατύπωση του ερωτήματος προκαλεί μελαγχολία στην Ιταλία. Με αφορμή τον αγώνα της Κυριακής, η εφημερίδα «La Repubblica» αφιέρωσε μια σελίδα στον κάποτε «φτωχό συγγενή» που πλέον έχει ξεπεράσει σχεδόν σε όλους τους τομείς τους Ιταλούς. «Οτιδήποτε κάνουν, το κάνουν καλύτερα από εμάς, είτε πρωθυπουργός είναι ο Αθνάρ είτε ο Θαπατέρο», σημείωνε η ιταλική εφημερίδα. Σε δύο ημέρες θα αποδειχθεί αν έπειτα από σχεδόν έναν αιώνα τα καταφέρνουν καλύτερα και στο ποδόσφαιρο.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Περικλής Δημητρολόπουλος
Πηγή: Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

Σχόλιο "Πιπεριάς": Υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ανάμεσα στον Λουίς Χοσέ Θαπατέρο και τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι πρέπει να επιλέξουμε τον Ισπανό; Δε νομίζω...

2 comments:

Anonymous said...

ναι καλά σιγά να μην κερδίσουν οι αρχη-loosers των ευρωπαϊκών γηπέδων σπανιόλοι!!! ακόμα και χωρίς Γκατούζο-Πίρλο τους έχουν για πρωινό οι Ιταλοί...

FORZA AZZURRI!!

Κόκκινη Πιπεριά said...

Χωρίς άμυνα (βλέπε Καναβάρο, Νέστα) τους βλέπω χλωμούς τους Ιταλούς κόντρα σε Τόρες και Βίγια.