Thursday, May 29, 2008

Ελληνικό Πανεπιστήμιο, ώρα μηδέν!

«Το Πανεπιστήμιο του Πειραιά σήμερα έζησε στιγμές που θα ζήλευε ακόμη και η Βαγδάτη. Μόνο που η μάχη δεν έγινε στη σκιά των φοινίκων αλλά των γειτονικών πολυκατοικιών», διηγείται στην «Κ» παρευρισκόμενος φοιτητής. «Οι συμπλοκές ξεκίνησαν γύρω στις 10.30, όταν ΕΑΑΚ και αναρχικοί εμφανίστηκαν με σκοπό να σταματήσουν τις πρυτανικές εκλογές. Περίπου 100 άτομα, οπλισμένα με καδρόνια, μπήκαν στον χώρο του πανεπιστημίου και ανέβηκαν στον 1ο όροφο όπου γινόταν η εκλογική διαδικασία. Γυναίκες και καθηγητές κρύφτηκαν όπου μπορούσαν, ενώ οι μαχητικοί άρρενες έμειναν περιμένοντας τη σύγκρουση. Σείοντας καδρόνια, ζήτησα από τους διοργανωτές την παύση της ψηφοφορίας. Εκείνοι αρνήθηκαν, τα πνεύματα οξύνθηκαν και διαδραματίστηκε ο πρώτος γύρος εχθροπραξιών.

Οι “εισβολείς” υποχώρησαν για να ανασυγκροτηθούν, να φωνάξουν ενισχύσεις, να μαζέψουν “όπλα” πέτρες, πλακάκια, πυροσβεστήρες, βόμβες μολότοφ. Οι εναπομείναντες φοιτητές είδαν τον εχθρό να αποκτά υπεροπλία και, αισθανόμενοι ευάλωτοι λόγω της αδυναμίας παρουσίας αστυνομικών δυνάμεων εκεί, επιχείρησαν ελιγμό διαφυγής. Κατέφυγαν σε παρακείμενη καφετέρια και στα γύρω στενά. Οι αναρχικοί τους εντόπισαν και τους επιτέθηκαν με πέτρες και μολότοφ. Κάηκε ολοσχερώς αυτοκίνητο. Ο εμπρησμός έφερε επιτέλους πυροσβέστες, που έσβησαν τη φωτιά. Μπροστά σ’ αυτές τις εξελίξεις και με φήμες ότι θα έρθουν τα ΜΑΤ οι αντίπαλοι των εκλογών διασκορπίστηκαν». Στις 4 ώρες που διήρκεσαν τα επεισόδια, η αστυνομία δεν εμφανίστηκε. «Είναι κρίμα το πανεπιστήμιό μας να γίνεται όμηρος μιας βίαιης μικρής ομάδας. Είναι κρίμα, ομάδες ατόμων να μη σέβονται καμία δημοκρατική διαδικασία, να βεβηλώνουν τη μνήμη των αγωνιστών του Πολυτεχνείου και αυτών που πιστεύουν ακόμη στο δημόσιο πανεπιστήμιο» είπε φοιτητής.

Πηγή: Εφημερίδα "Καθημερινή"

Σύνταγμα δεν είναι μόνο το άρθρο 16

Του Θεοδωρου Χατζηπαντελη*

Ντρέπομαι που αναγκάζομαι να μιλήσω για ό,τι συνέβη. Μόλις ξεκίνησε η Σύγκλητος του ΑΠΘ και συζητούσε την πρόταση ίδρυσης διεπιστημονικών εργαστηρίων (τρομάρα μας...) διάφορες ομάδες φοιτητών απαίτησαν να ασκήσουν τη δική τους εκδοχή ελεύθερης διακίνησης ιδεών. Αμα δεν μας αρέσει ένα θέμα διακόπτουμε τη λειτουργία της με τη βία! Η φραστική βία καταλήγει στη φυσική βία. Η φραστική βία και η ανικανότητα σεβασμού των θεσμών καλλιεργείται όχι μόνο από ομάδες φοιτητών αλλά και από κόμματα που βλέπουν σε αυτά τα γεγονότα την ευκαιρία ανόδου τους στις δημοσκοπήσεις τα οποία δυστυχώς θα σπεύσουν να καταδικάσουν «τη βία από όπου και αν προέρχεται». Η Σύγκλητος είναι θεσμοθετημένο όργανο που συνεδριάζει σε καθεστώς ακαδημαϊκού ασύλου (δηλαδή με την ελεύθερη έκφραση γνώμης και ιδεών). Ο,τι ζήσαμε αποτελεί παραβίαση του ακαδημαϊκού ασύλου. Θα πρέπει από τώρα 10-15 λεπτά κάθε μαθήματος να τα αφιερώνουμε σε έννοιες όπως αντιπροσωπευτική δημοκρατία, αρμοδιότητες οργάνων, θεσμική συγκρότηση του πανεπιστημίου, δικαιώματα των πολιτών. Υπάρχει σχετικό μάθημα στο Λύκειο, αλλά φαίνεται ότι το τρώει η μαρμάγκα. Οι αυτοαποκαλούμενοι «αγωνιστές του δημόσιου πανεπιστημίου» δεν καταλαβαίνουν ότι η ακαδημαϊκή ελευθερία δεν τους απαλλάσσει από το καθήκον της υπακοής στο Σύνταγμα. Σύνταγμα δεν είναι μόνο το άρθρο 16. Είναι και το 120.2 που δηλώνει ότι ο σεβασμός στους νόμους, άρα και αυτού του νόμου, είναι θεμελιώδης υποχρέωση των Ελλήνων. Το 120.4 μάς καλεί να αντισταθούμε με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να καταλύσει το Σύνταγμα με τη βία. Και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε.

* Ο κ. Χατζηπαντελής είναι καθηγητής και μέλος της Συγκλήτου στο ΑΠΘ.

Η Φιλελεύθερη Συμμαχία
καταγγέλλει στους Έλληνες πολίτες τον Συνασπισμό που καλύπτει πολιτικά τις ενέργειες των ταγμάτων εφόδου των αριστερών παρατάξεων πράγμα που αποκαλύπτει τη μικροκομματική του λογική και, κυρίως, την αντιδημοκρατική του νοοτροπία. Επίσης καταγγέλλει το σύνολο των πολιτικών κομμάτων που ενώ διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους για τα έκτροπα δεν τολμούν να προτείνουν τα μέτρα εκείνα που θα βάλουν ένα τέλος σε μια κατάσταση που όλο και ποιο συχνά σφραγίζεται και με αίμα. Ολόκληρη η ανακοίνωση ΕΔΩ (Δημοσιεύω την άποψη της ΦΙ.Σ. γιατί κανένα άλλο κόμμα δεν έχει καταδικάσει τους τραμπουκισμούς)

Πέντε μέλη της Π.Γ. του Συνασπισμού ("Λυκούδης Σπ., Μαργαρίτης Θ., Μπαγιώργος Στεφ., Μπαλάφας Γ., Σαμπατακάκης Μιχ.) με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στα Πανεπιστήμια δήλωσαν:
"Ο ΣΥΝ από την πρώτη στιγμή, με απόφαση της Π.Γ., αποσαφήνισε τις θέσεις του για την πρόσφατη νέα κρίση στα Πανεπιστήμια. Επεσήμανε τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης και του Υπουργού Παιδείας, ο οποίος παραβιάζοντας ευθέως το Σύνταγμα αναζητεί τρόπους δημιουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων και ταυτόχρονα απειλεί με διακοπή της χρηματοδότησης των δημοσίων πανεπιστημίων, δημιουργώντας νέα όξυνση και αναταραχή στις σχολές. Ο ΣΥΝ ταυτόχρονα επέμεινε στην πάγια θέση της Αριστεράς για την καθολική ψηφοφορία στην εκλογή των πρυτανικών αρχών αποδοκιμάζοντας ακραίες και άστοχες πρακτικές που αποπροσανατολίζουν από τα μεγάλα προβλήματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Τις τελευταίες ώρες γίνεται φανερό ότι η αναταραχή στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ παίρνει δραματικά χαρακτηριστικά εγκαθιστώντας μόνιμα πια εικόνες βίας μέσα στα αμφιθέατρα. Ακραίες πράξεις είτε από εξωπανεπιστημιακά στοιχεία, που δήθεν «περιφρουρούν τη νομιμότητα», είτε από αριστερίστικες τυχοδιωκτικές ομάδες, συκοφαντούν το Πανεπιστήμιο, το άσυλο, την ελεύθερη διακίνηση ιδεών, διευκολύνοντας έτσι τα κυβερνητικά σχέδια. Οι τελευταίες εξελίξεις αμαυρώνουν τον αγώνα για το Δημόσιο Πανεπιστήμιο. Είναι η κρίσιμη ώρα για να τεθούν τα ζητήματα της προοδευτικής μεταρρύθμισης στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Είναι η κρίσιμη ώρα όπου οι δυνάμεις της Αριστεράς με αίσθημα ευθύνης, χωρίς αμφισημίες και ταλαντεύσεις πρέπει να απομονώσουν κάθε πρακτική βίας, που αντιστρατεύεται τις αξίες, τους αγώνες και τις επιτυχίες του περσινού μαζικού κινήματος για το άρθρο 16. Σε αυτή την κατεύθυνση οφείλει να παραμείνει σταθερά ο ΣΥΝασπισμός".

Αντιπροσωπεία των ΠΚ ΑΕΙ Θεσσαλονίκης και Αθήνας του Συνασπισμού
επισκέφθηκε τον συνάδελφο, Καθηγητή Αναστάσιο Μάνθο, Πρύτανη του ΑΠΘ, για να του ευχηθούν ολόψυχα πλήρη και ταχεία ανάρρωση. Με την ευκαιρία αυτή, οι πανεπιστημιακοί του Συνασπισμού εκφράζουν την ειλικρινή συμπαράστασή τους στον συνάδελφο Μάνθο και καταδικάζουν απερίφραστα τα χθεσινά γεγονότα στη Σύγκλητο του ΑΠΘ. Παρόμοια επεισόδια όχι μόνο δεν εκφράζουν το μαζικό δημοκρατικό κίνημα για την υπεράσπιση του δημόσιου Πανεπιστημίου αλλά, όπως ήδη έγινε, δίνουν τροφή στους συνήθεις συκοφάντες της δημόσιας εκπαίδευσης. Ολη η ανακοίνωση ΕΔΩ

Σχόλια "Πιπεριάς":
Αγαπημένη μου "Αυγή" γράφεις ότι στα επεισόδια από τη μεριά ήταν "μπράβοι" και "ακροδεξιοί". Ωραία! Από την άλλη μεριά τι ήταν; Ο "ανθός της ελληνικής κοινωνίας";

Αγαπητέ "ΣΥΝ" δεν ξέρεις τη λαϊκή παροιμία: "Οποιος ανακατεύεται με τα πίτουρα, τον τρώνε οι κότες";

4 comments:

Anonymous said...

Gamata με κεφαλαία γράμματα αδερφέ!
Καλορίζικο το νέο tamplate!

Κόκκινη Πιπεριά said...

Ευχαριστώ Μανόλη να' σαι καλά!

Γεφυριστές said...

Στην παροιμία σταθήκαμε κυρίως... κάποτε πρέπει να την έχουμε πρωτοσέλιδο, επιτέλους.. (γκρίνιες)

Υ.Γ. Οι ευχές για το νέο look στο αντίστοιχο πόστ.

Anonymous said...

Πολλοί φίλοι μου που για ένα διάστημα έβλεπαν με μια συμπάθεια το Συριζαίϊκο έκαναν στροφή 180 μοίρες από την εκλογή Τσίπρα και μετά και όπου φύγει φύγει.

Τους έχει πει κανένας ότι το target group που στοχεύουν είναι μεγάλο ή ότι με την απαραίτητη καθοδήγηση το target group θα αυξηθεί;