Sunday, March 23, 2008

Για τον «μύθο» της Αγίας Λαύρας

Οι «μοντέρνοι» ιστορικοί μας θεωρούν ότι η ύψωση του λαβάρου της Επανάστασης από τον Π.Π. Γερμανό στην Αγία Λαύρα είναι ένας εκ των υστέρων κατασκευασμένος μύθος για να συνδεθεί η Εκκλησία με την Επανάσταση, μιας και στις αρχές η Εκκλησία την είχε αφορίσει.

Τη θεωρία τους αυτή την υποστηρίζουν με τόσο φανατισμό ώστε δεν ενδιαφέρονται για (ή περιφρονούν;) την ιστορική, επιστημονική έρευνα. Διότι ασφαλώς γνωρίζουν ότι τον «μύθο» αυτό δεν τον κατασκεύασε η Εκκλησία, αλλά ο Γάλλος περιηγητής Πουκεβίλ, ήδη από το 1824. Αν δεν ήσαν τόσο τυφλοί από μίσος, θα διάβαζαν επίσης σε σπουδαία ιστορικά κείμενα (Ιστορία της Ελληνικής Επαναστάσεως του Σπ. Τρικούπη, Ιστορία του Ελληνικού Εθνους, Διήγησις Συμβάντων της Ελληνικής Φυλής από το 1770 έως το 1836 του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη) ότι η επιλογή της 25ης Μαρτίου ως ημερομηνίας έναρξης της Επανάστασης είχε προτιμηθεί από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη πολύ πριν, ήδη από το 1820, ακριβώς βεβαίως γιατί συνέπιπτε με τη γιορτή του Ευαγγελισμού και ήθελε να δοθεί μια συμβολική πολιτική λύτρωση, ένας ευαγγελισμός της πολιτικής λύτρωσης.

Εάν οι «μοντέρνοι» ιστορικοί μας (Β. Κρομμυδάς, Χ. Κουλούρη και αρκετοί ακόμη) ήθελαν να στραφούν εναντίον της Εκκλησίας, θα έβρισκαν δεκάδες λόγους. Γιατί, τότε, αμαυρώνουν, σχεδόν ακυρώνουν το επιστημονικό τους κύρος; Τόση λύσσα, τόση μανία, τόσος φανατισμός για έναν «μύθο». Το νιονιό τους το ξέρει. Αλλά η Εκκλησία είχε ήδη ευλογήσει την έναρξη της Επανάστασης σχεδόν ένα μήνα προτού ξεσπάσει (26/2/1821) στο Ιάσιο όπου ο μητροπολίτης Ιασίου Βενιαμίν περιέζωσε τον Υψηλάντη με το ξίφος του, υπό τον ξέφρενο ενθουσιασμό, όπως σημειώνει.

Είναι πραγματικά απορίας άξιον τα ιστορικά αυτά ολισθήματα από ανθρώπους που διακονούν την ιστορική έρευνα, την ιστορική επιστήμη. Και, επιτέλους, ο μύθος είναι αφήγηση, συμβολισμός, έχει ευεργετικό, παιδαγωγικό χαρακτήρα, είναι προοίμιο της γνώσης, ένας μαγευτικός τρόπος για να αγαπήσει κάποιος την όντως γνώση.

Δικαίωμά τους να μισούν την Εκκλησία· δεν (τους) επιτρέπεται, όμως, να διαστρεβλώνουν την ιστορική αλήθεια, να αγνοούν (;) τα ιστορικά κείμενα της χώρας. Κάνουν κακό στην Παιδεία, στην έρευνα, στη σκέψη, στην αντικειμενικότητα. Γιατί;

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ
stamg@enet.gr ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 22/03/2008

6 comments:

vangelakas said...

Ωραίο...

Νικόλαος Παπουτσής said...

Δεν ειναι η πρώτη φορά....
κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια
Δυστυχώς

Πολύ όμορφο το blog σου
φίλε μου!!!

ΥΓ.Σε διαβάζω στο derby
έχεις πολύ καλή γραφή
Να είσαι καλά!!!

Anonymous said...

Τα παρακάτω προφανώς τα έγραψαν οι εχθροί της εκκλησίας..



<<....Τα αυτά δε και κατά της αρχιερωσύνης σας και ιερωσύνης σας επανατείνομεν, εαν μη βαδίσετε, εις όσα εν Πνέυματι αγίω αποφαινόμεθα δια του παρόντος εκκλησιαστικώς, εάν δεν δείξετε εν έργω την επιμέλειάν σας και προθυμίαν εις την διάλυσιν των σκευωριών, εις την αναστολήν των καταχρήσεων και αταξιών, εις την επιστροφήν των πλανηθέντων, εις την άμεσον και έμμεσον καταδρομήν και εκδίκησιν των επιμενόντων εις τα αποστατικά φρονήματα, εάν δεν συμφωνήσετε τη εκκλησία του Θεού, και, εν ενί λόγω, εάν καθ’ οιονδήτινα τρόπον δολιευθήτε και κατενεχθήτε κατά της κοινής ημών ευεργέτιδος κραταιάς βασιλείας, έχομεν υμάς αργούς πάσης ιεροπραξίας, και τη δύναμει του παναγίου Πνεύματος εκπτώτους του βαθμού της αρχιεροσύνης και ιερωσύνης και το πυρί της γεέννης ενόχους, ως την κοινήν του γένους απώλειαν προτιμήσαντας. Ούτω τοίνυν γινώσκοντες, ανανήψατε προς Θεού και ποιήσατε καθώς γράφομεν εκκλησιαστικώς και γενικώς παρακελευόμεθα, και μη άλλως εξ αποφάσεως, ότι περιμένομεν κατά τάχος την αισίαν των γραφομένων αποπεράτωσιν, ίνα και η του θεού χάρις και το άπειρον έλεος είη μετά πάντων υμών.
αωκα’ εν μηνί Μαρτίω.>>

Anonymous said...

@ ΚοκκινοΠίπερε,

Για μένα είναι επουσιώδες αν τελικά ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ύψωσε το λάβαρο της Επανάστασης στην Αγία Λαύρα ή όχι. Μπορεί και να το έκανε (είτε στις 25 του Μάρτη, είτε νωρίτερα, ίσως και κάπου αλλού). Αυτά είναι λεπτομέρειες.

(Παρεμπιπτόντως ο συν-σχολιαστής στο blog Χρήστος Καραπάνος αναφέρει σε παρέμβαση του σε άλλο post ότι “ … η «πηγή» για το λάβαρο στην Αγία Λαύρα την 25η Μαρτίου είναι ένας ζωγραφικός πίνακας 50 χρόνια μεταγενέστερος [και ότι] ο ίδιος ο Π. Πατρών Γερμανός στα απομνημονεύματά του δεν κάνει ούτε μια αναφορά για την ύψωση λάβαρου στην Αγία Λαύρα”).

Τελικά να όντως υπήρξε ύψωση του λαβάρου της Επανάστασης στην Αγία Λαύρα (όπως και επίσης και ευλογία της εξέγερσης στο Ιάσιο από τους εκεί Ιεράρχες) τούτα καθόλου δεν αναιρούν τον αφορισμό της Επανάστασης από την επίσημη Εκκλησία και τον Πατριάρχη, που φοβόντουσαν ότι με την Επανάσταση θα έχαναν πολλά από τα προνόμια που τους είχε παραχωρήσει η Οθωμανική εξουσία, όπως η είσπραξη των φόρων, η αρχηγία του λεγόμενου Ρουμ Μιλλέτ.
Η συμμετοχή πάλι στην Επανάσταση κατώτερων κληρικών (από το λαό) όπως οι Διάκος και Παπαφλέσσας, δεν νομίζω να περιέσωσαν το κύρος της επίσημης Εκκλησίας. Αντίθετα ανέδειξαν την αντίθεση μεταξύ της ανώτερης ιεραρχίας και των απλών παπάδων!

Anef_Oriwn
Τρίτη 25/03/2008 – 01:07 μ.μ.

Anonymous said...

Εδώ όλη η αλήθεια για το θέμα μας. Για να μιλάμε μετά λόγου γνώσεως.

http://www.ardin.gr/blog/?p=139

Anonymous said...

Λοιπόν μάγκες...εδώ είναι η αυθεντική πηγή που μιλάει για τον Παλαιών Πατρών Γερμανό και για το Λόγο του στην Αγία Λαύρα 8/20 Μαρτίου 1821

Από το φύλλο των London Times της 11ης Ιουνίου 1821 σε ανταπόκριση της Βιέννης της 26ης Μαιου
http://www.imageshack.gr/view.php?file=rf3cc1oqwjxhjvt60td0.jpg

διαβάστε το διαδώστε το και ξεβρακώστε τους ανιστόρητους μεταμοντέρνους που αντί να ψάχνουν πηγες ψάχνουν μπαρμπούτσαλα.