Saturday, March 15, 2008

Η εισήγηση του Ρούντι Ρινάλντι

Ανοίγοντας τις εργασίες της Σύσκεψης εκ μέρους της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, ο Ρούντι Ρινάλντι, μεταξύ άλλων, ανέφερε: Η 1η Πανελλαδική Σύσκεψη αποτελεί έναν σταθμό στην πορεία του ΣΥΡΙΖΑ αυτού του μεγάλου, ενωτικού και ελπιδοφόρου εγχειρήματος της ελληνικής αριστεράς. Σήμερα, εδώ, όλοι και όλες, πραγματοποιούμε μια μεγάλη συνάντηση του λαού της αριστεράς, σε συνθήκες ιδιαίτερα κρίσιμες για τους εργαζόμενους της χώρας και τους λαούς της περιοχής μας. Σήμερα, εδώ, μέσα από μια πρωτόγνωρη διαδικασία, τέτοια που δεν έχει ξαναγίνει, θεμελιώνουμε -βήμα το βήμα- την αξιοπιστία της αριστεράς, και δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για να υπάρξει μια μεγάλη στροφή στην πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου. Μια στροφή που θα έχει την αριστερά πρωταγωνιστική δύναμη, που θα αναδείξει τα κινήματα και τις αντιστάσεις, που θα πραγματώσει την ανατροπή του νεοφιλελευθερισμού, αυτήν την άκρως επικίνδυνη για την κοινωνία πραγματικότητα. Σήμερα, εδώ, όλοι και όλες είμαστε σίγουροι για ένα μεγάλης σημασίας γεγονός: Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει το ενδιαφέρον και τις προσδοκίες δεκάδων και εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων στη χώρα μας, ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται σε μια ελπίδα και προοπτική για τους εργαζόμενους και την νεολαία, τις γυναίκες, τους καταπιεζόμενους, τους μετανάστες, τους χωρίς φωνή, τους «από τα κάτω».

Περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι στις συνελεύσεις

Μέσα σε 1 μήνα έγιναν συνελεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ σε όλη την χώρα. Έχουμε καταμετρήσει μέχρι στιγμής 161 συνελεύσεις στις οποίες πήραν μέρος πάνω από 10.000 άνθρωποι, μίλησαν και παρέμβηκαν σε αυτές περίπου 1.400 σύντροφοι και συντρόφισσες και αναδείχθηκαν 2.000 εκπρόσωποι για την Πανελλαδική Σύσκεψη. Ενώ είχε σχεδιαστεί να παρευρίσκονται 2 μέλη της γραμματείας σε κάθε συνέλευση, αυτό στάθηκε πρακτικά αδύνατο λόγω της έκτασης της διαδικασίας και γι' αυτό χρειαστήκαμε τη βοήθεια και άλλων συντρόφων για να παρουσιαστεί το πλαίσιο συζήτησης της Γραμματείας που είχε συνταχθεί από τις 20 Δεκέμβρη. Στο site του ΣΥΡΙΖΑ αναρτήθηκαν 41 παρεμβάσεις που αφορούσαν την συζήτηση και θέματα για την Πανελλαδική Συνάντηση. Τέλος -και αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία- ξέρουμε καλά πως στις συνελεύσεις πήραν μέρος και παρακολούθησαν πολλά μέλη του ΠΑΣΟΚ, μέλη και ψηφοφόροι του ΚΚΕ, καθώς και άλλων οργανώσεων της αριστεράς. Ξέρουμε καλά πως το μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ, το κάλεσμα μιας μεγάλης συστράτευσης για την ανατροπή του νεοφιλελευθερισμού έχει διεισδύσει σε όλους τους χώρους, ενδιαφέρει και απασχολεί μεγάλα ακροατήρια, δημιουργεί μια νέα κατάσταση όχι μόνο στα πλαίσια της αριστεράς, αλλά και στην πολιτική ζωή του τόπου. Αλλάζει το πολιτικό τοπίο, αλλάζουμε το πολιτικό τοπίο, μπορούμε να κάνουμε την αριστερά πρωταγωνιστική δύναμη, δύναμη ελπίδας και ανατροπής συσχετισμών, δύναμη αλλαγής της κοινωνίας.

Οι δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Σε όλες τις συνελεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ από μεριάς της Γραμματείας η συζήτηση άνοιγε με 4 δεσμεύσεις προς τον κόσμο της αριστεράς. Τις επαναλαμβάνουμε και απόψε πολύ κωδικά:
* Δεσμευόμαστε να αγωνιστούμε για την ανατροπή του νεοφιλελευθερισμού και όλων των πολιτικών του.
* Δεσμευόμαστε να αναδείξουμε, υποστηρίξουμε, εκφράσουμε σε πολιτικό επίπεδο όλους τους μικρούς και μεγάλους αγώνες, όλες τις αντιστάσεις και τα κινήματα που αναδεικνύονται.
* Δεσμευόμαστε να αναδείξουμε την αριστερά σε πρωταγωνιστική δύναμη, μια αριστερά όχι συμπληρωματική των δύο πόλων του δικομματισμού, όχι διαχειριστική δύναμη κεντροαριστερών εκδοχών της νεοφιλελεύθερης πολιτικής και έρμαιο του κυβερνητισμού.
* Δεσμευόμαστε να συγκροτήσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ, να πάρουμε όλα εκείνα τα μέτρα και τις αποφάσεις που θα κάνουν πιο ισχυρό και πιο αποτελεσματικό το εγχείρημα αυτό.
Μέσα στις συνελεύσεις έγινε πλούσια και ενδιαφέρουσα συζήτηση, κατατέθηκαν προτάσεις, εκφράστηκε μια αισιοδοξία και αγωνία του κόσμου για την πορεία της αριστεράς και ειδικά του εγχειρήματός μας. Όπως ήταν φυσικό η κύρια συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τα ακόλουθα θέματα: Το νέο πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται και τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό, τα όρια και οι δυνατότητες του ΣΥΡΙΖΑ μέσα στο νέο σκηνικό, η παρουσία και η συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ τοπικά, κλαδικά, πανελλαδικά.
Σήμερα εδώ αυτές τις 3 μέρες μέσα από τη συζήτηση και την συνόψιση των συμπερασμάτων μας, μέσα από τις καταλήξεις μας θα δώσουμε απαντήσεις, θα δώσουμε ορισμένες απαντήσεις στα ζητήματα αυτά, θα χαράξουμε κατευθύνσεις, θα ζυμώσουμε απόψεις, θα ανταλλάξουμε εμπειρίες, σκέψεις και προτάσεις για το μέλλον. Για ένα πράγμα είμαστε σίγουροι: Δημιουργούμε με το εγχείρημά μας, συμβάλλουμε με το εγχείρημά μας σε έναν νέο κινηματικό μαζικό ρεαλισμό που καταγράφει μια δυναμική που πολλές φορές ξεπερνάει τις προσδοκίες μας.

Κυβέρνηση μειοψηφίας

Είναι μια στιγμή κρίσιμη. Ο δικομματισμός περνάει την μεγαλύτερη κρίση του. Η κυβέρνηση Καραμανλή αναδεικνύεται σε μια κυβέρνηση μειοψηφίας και φθείρεται με μεγάλο ρυθμό. Το ΠΑΣΟΚ σημειώνει μια κρίση ακόμα μεγαλύτερη ακριβώς γιατί έχουν διαρραγεί οι δεσμοί με τον κόσμο που έκφραζε και η νεοφιλελεύθερη πολιτική που υποστηρίζει και ακολουθεί δεν αφήνει περιθώρια για συμβόλαια που θα στήριζαν μια σοσιαλδημοκρατική διαχείριση. Η καταστροφή της αγροτιάς, η λιτότητα και η ακρίβεια, η απολίπανση μεσαίων στρωμάτων, η φτωχοποίηση δεν επιτρέπουν μια ανάταξη της κατάστασης. Ο κόσμος στρέφεται προς την αριστερά. Στρέφεται προς την αριστερά και ειδικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι σημαντικό στοιχείο και δημιουργεί μια νέα κατάσταση αυτή η στροφή προς την αριστερά. Τα γκάλοπ καταγράφουν αυτή τη στροφή και το αυξημένο ενδιαφέρον προς την αριστερά. Η ρίζα όμως δεν βρίσκεται στην επικοινωνιακή πολιτική αλλά σε ορισμένα πολύ συγκεκριμένα πράγματα.

Θα διατηρήσουμε τον ανοιχτό χαρακτήρα του ΣΥΡΙΖΑ

Πολλοί προσπαθούν να ερμηνεύσουν το φαινόμενο του ΣΥΡΙΖΑ. Ορισμένοι το αποκαλύπτουν σαν ένα κόλπο, μια εφεδρεία του συστήματος, άλλοι το ξορκίζουν σαν μια απειλή για το πολιτικό σύστημα, άλλοι το ερμηνεύουν σαν αποτέλεσμα της μιντιακής πολιτικής, άλλοι το βλέπουν με καχυποψία σαν ένα εκλογικό κόλπο ορισμένων δυνάμεων και ιδιαίτερα της πιο μεγάλης δύναμης μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, άλλοι χαίρονται από την ταύτιση που γίνεται πολλές φορές ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τον ΣΥΝ, άλλοι νευριάζουν με αυτήν, άλλοι δεν μπορούν μέσα στην απροσδιοριστία και θέλουν πιο καθαρά πράγματα, άλλοι βλέπουν τον ΣΥΡΙΖΑ σαν όχημα προς τον κυβερνητισμό. Λαθεύουν όσοι δεν τοποθετούν τον ΣΥΡΙΖΑ μέσα στους γενικούς και ειδικούς όρους που περιγράψαμε και τον παρουσιάζουν σαν ιδιαίτερο κόλπο ή και σχέδιο μιας επιτελικής ομάδας. Λαθεύουν όσοι δεν βλέπουν την υλική βάση που τροφοδοτεί τις αντιστάσεις, την κρίση του δικομματισμού και τις αιτίες της, την απονομιμοποίηση του νεοφιλελευθερισμού, την ελκτική δύναμη που έχει ένα πραγματικό ανοικτό και ενωτικό εγχείρημα της Αριστεράς. Όσοι σαν Κασσάνδρες προφητεύουν τα μελλούμενα ξεχνούν ότι το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είχε υπάρξει αν δεν υπήρχαν πριν άλλες συναντήσεις: στα κινήματα και ειδικά στο αντιπαγκοσμιοποιητικό κίνημα. Στο Σιάτλ, στη Γένοβα, στη Φλωρεντία, στο Ευρωπαϊκό και Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ, στο αντιπολεμικό κίνημα, στα κινήματα για την προστασία των δημόσιων χώρων, στις δημοτικές και νομαρχιακές συνεργασίες, στους αγώνες της νεολαίας. Θα συνεχίσουμε να λέμε ότι είμαστε υπό δοκιμή, θα ζητάμε να μας κρίνουν και να μας ελέγχουν με αυστηρότητα, να κρινόμαστε όχι από το τι δηλώνουμε αλλά από το τι κάνουμε. Θα συνεχίσουμε να διατηρούμε ανοικτό τον χαρακτήρα του εγχειρήματος του ΣΥΡΙΖΑ, θα βαθαίνουμε και θα συγκροτούμε περισσότερο αυτόν τον ενωτικό, μαζικό του χαρακτήρα.

Οργάνωση από τα κάτω

Ξέρετε καλά ότι έχει διεξαχθεί μια γόνιμη συζήτηση για τη συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ξέρετε ότι έγινε συζήτηση γύρω από τον χαρακτήρα του ΣΥΡΙΖΑ και του μέλους του ΣΥΡΙΖΑ. Το αντιμετωπίζουμε δημιουργικά. Το συζητάμε, ψάχνουμε να βρούμε λύσεις και έχουμε δώσει την εξής απάντηση προς το παρόν: Συνελεύσεις τοπικά, κλαδικά σε όλους τους νομούς, σε όλες τις πόλεις, σε όλες τις γειτονιές, σε όλους τους χώρους που δουλεύει ο κόσμος, σε όλους τους χώρους που σπουδάζει. Συντονιστικές επιτροπές που να εκλεγούν, να βγουν, να διοριστούν, να φτιαχτούν, να βρει ο κόσμος τρόπους να φτιάξει τέτοιες συντονιστικές επιτροπές μέσα από τις γενικές συνελεύσεις. Συντονισμός με τη Γραμματεία στην Αθήνα, πανελλαδική συνάντηση -αυτή που κάνουμε τώρα- ή πανελλαδικές συναντήσεις θεματικές ή για άλλα ζητήματα που μπορούν να προκύψουν και, βεβαίως, ξανά συζήτηση όλων αυτών των προβλημάτων με βάση τη δυναμική που θα έχει όλη αυτή η διαδικασία που έχουμε κάνει μέχρι σήμερα. Υπάρχει ζήτηση για ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει ζήτηση για συμμετοχή και υπάρχει προσπάθεια δημιουργικής απάντησης αυτών των ζητημάτων που σημαίνει πρωτίστως λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ, τοπικά, πανελλαδικά και κεντρικά και όχι υποκατάσταση της λειτουργίας του και κατοχύρωση με όλους τους δυνατούς τρόπους του ανοικτού του χαρακτήρα, του ενωτικού του χαρακτήρα σε όλες τις εκδηλώσεις και εκπροσωπήσεις.

No comments: