Friday, March 21, 2008

Η απόφαση της 1ης Πανελλαδικής Σύσκεψης του ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Ο σύγχρονος κόσμος έχει ανάγκη από μια ισχυρή Αριστερά

Η πρώτη Πανελλαδική Σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ συνέρχεται σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από την έντονη κρίση του πολιτικού μας συστήματος, αλλά και τους αποφασιστικούς αγώνες της εργατικής τάξης και των άλλων κοινωνικών στρωμάτων για την υπεράσπιση του ασφαλιστικού συστήματος και των ασφαλιστικών και εργατικών δικαιωμάτων.

Οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και παντού στον κόσμο βρίσκονται σήμερα αντιμέτωποι με το παγκοσμιοποιημένο κεφάλαιο και ένα εξαιρετικά ισχυρό μπλοκ πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων το οποίο προσπαθεί να διευρύνει και να βαθύνει μέχρις εσχάτων τη δέσμη παραγωγικών, οικονομικών, πολιτικών, ιδεολογικών και πολιτιστικών σχέσεων που συνιστά τη σύγχρονη μορφή ύπαρξης του καπιταλισμού, τον νεοφιλελευθερισμό.

Η υπεράσπιση των κοινωνικών κατακτήσεων που θίγονται είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένη με τον αγώνα των εργαζομένων ενάντια στο πολιτικό σχέδιο του νεοφιλελευθερισμού, που αποσκοπεί:

• στη διάλυση του κράτους πρόνοιας, στην απ’ ευθείας υπαγωγή στο κεφάλαιο και στη λογική του κέρδους όλων των δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών (παιδεία, υγεία, ασφάλιση, δημόσιοι οργανισμοί κ.λπ.),

• στην απορύθμιση και ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, στην καθήλωση των μισθών και των συντάξεων, στην πλήρη ασυδοσία της αγοράς, που εκτός των άλλων οδηγεί στην υπερχρέωση των νοικοκυριών στις Τράπεζες και στη διάβρωση του εισοδήματός τους με την ανεξέλεγκτη ακρίβεια.

Η κατάσταση που βιώνουμε, εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους, εμπεριέχει όμως και μεγάλες δυνατότητες. Κίνδυνοι και δυνατότητες συμβαδίζουν, απογοητεύσεις και ελπίδες συνυπάρχουν. Η αντιφατική αυτή κατάσταση, αναζητά μια διέξοδο, μια δυναμική εξόδου σε όφελος της ανθρωπότητας, των λαϊκών τάξεων και στρωμάτων.

Τη δυναμική αυτή μπορούν να εκφράσουν μόνο οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, τα κοινωνικά στρώματα που οδηγούνται στο περιθώριο, οι νέοι και οι νέες, δηλαδή οι δυνάμεις που συγκροτούν την κοινωνική και πολιτική Αριστερά και όχι οι δυνάμεις της συντήρησης, του συναινετικού δικομματισμού, οι δυνάμεις της Ν.Δ. ή του ΠΑΣΟΚ, οι δυνάμεις που κινούνται στον πυρήνα του νεοφιλελευθερισμού ή γύρω απ’ αυτόν κι έχουν ταυτιστεί με τους στόχους και την πολιτική του.

Η 1η Πανελλαδική Σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, σηματοδοτεί την αρχή μιας παραπέρα ουσιαστικής προσπάθειας μέσα από ένα ανοικτό, δημοκρατικό, ελεύθερο διάλογο με όλες τις δυνάμεις της πολιτικής και κοινωνικής Αριστεράς να συζητήσει με συντροφικότητα, ειλικρίνεια και αποφασιστικότητα το μέλλον της Αριστεράς και να προωθήσει παραπέρα τη συσπείρωση των δυνάμεων της Ριζοσπαστικής Αριστεράς και της αριστερής ριζοσπαστικής οικολογίας.

Στη βάση αυτή η 1η Πανελλαδική Σύσκεψη, αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία ανάδειξής του ΣΥΡΙΖΑ σε πόλο συσπείρωσης των δυνάμεων της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, ένα σημαντικό γεγονός στη διαδικασία συγκρότησής του πανελλαδικά και ένα ελπιδοφόρο βήμα προς την ανάπτυξη κινημάτων και αντιστάσεων, που θα αναδείξουν την Αριστερά σε πρωταγωνιστική δύναμη για τον τόπο και για ν’ αλλάξουν τα πράγματα υπέρ της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.

No comments: