Monday, February 18, 2008

Η... άλλη πλευρά της ήττας Παπαδόπουλου

Πώς είδε ο τ/κ Τύπος το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των εκλογών

Μεγάλη δημοσιότητα δίνουν οι τουρκοκυπριακές εφημερίδες με τα πρωτοσέλιδά τους στα αποτελέσματα του χθεσινού πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών για την ανάδειξη του νέου προέδρου. Η ''Κίπρις'', με τίτλο ''Εχασε ο Παπαδόπουλος'', γράφει ότι οι Ιωάννης Κασουλίδης και Δημήτρης Χριστόφιας εξασφάλισαν περισσότερες ψήφους και παρέμειναν στην κούρσα για το β' γύρο. Προβάλλει ακόμη δηλώσεις του λεγόμενου πρωθυπουργού των κατεχομένων Φερντί Σαμπίτ Σογιέρ,ο οποίος είπε ότι το άθροισμα των ψήφων των Κασουλίδη-Χριστόφια φθάνει το 65% κάτι που αφήνει ελπίδες για μια κοινώς αποδεκτή λύση, αφού στο δημοψήφισμα ο μεν ΔΗΣΥ είπε ''ναι'' το δε ΑΚΕΛ ψήφισε ''όχι'' για να τσιμεντώσει το ''ναι''.

Όπως δήλωσε ο κ. Σογιέρ στα μέσα ενημέρωσης των κατεχομένων, σέβεται την ετυμηγορία των Ελληνοκυπρίων ψηφοφόρων, την οποία χαρακτήρισε ως ένα μήνυμα.
Χαρακτήρισε επίσης «σημαντική» την αποχώρηση του Τάσσου Παπαδόπουλου από την προεδρία και πρόσθεσε ότι οι δύο του δευτέρου γύρου έχουν διαφορετικές θέσεις.

Πρωτοσέλιδο, ολοσέλιδο, δημοσίευμα της ''Γενί Ντουζέν'' για τις εκλογές τιτλοφορείται ''Οι Ε/Κ είπαν όχι στη διχοτόμηση'', ενώ ο τίτλος της ''Αφρίκα'' είναι ''Ανατροπή Τάσσου'' και γράφει ''Οι Ε/Κ του 'όχι' στρέφονται προς πρόεδρο του ''ναι'', αφού ο υποψήφιος του ΔΗΣΥ Ιωάννης Κασουλίδης άφησε πίσω όχι μόνο τον Παπαδόπουλο αλλά και τον Χριστόφια".

Η ''Γκιουνές'' κάνει λογοπαίγνιο με το όνομα του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν και του Κόφι Ανάν και γράφει πως ''όποιος και αν είναι ο νικητής στην ε/κ πλευρά,το μενού προβλέπει πιλάφι Μπανάν''.

Η ''Χαλκίν Σεσί'' με τίτλο ''Ο Παπαδόπουλος στην Ιστορία. Εκπληξη από Κασουλίδη'', προβάλλει δηλώσεις του κ. Σογιέρ, ο οποίος καλεί τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο «να λογοδοτήσει ενώπιον της Ιστορίας».

Η εθνικιστική ''Βολκάν'' αναφέρεται στη δήλωση του κ. Κασουλίδη ότι ''ο πραγματικός αγώνας κατά της Τουρκίας αρχίζει τώρα'' ενώ αναφορά γίνεται και στη δήλωση Χριστόφια για απελευθέρωση του Πενταδακτύλου και επανένωση της πατρίδας.

Τέλος, η ''Ορτάμ'' γράφει ''Οι Ε/κ άνοιξαν τις πύλες μιας νέας περιόδου. Εφυγε ο Παπαδόπουλος''.

Μήνυμα Μεχμέτ Αλί Ταλάτ υπέρ της ανεξαρτησίας του Κοσόβου

Λευκωσία: O Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ με μήνυμά του χαιρέτισε την μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου και εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτή θα έχει θετικό αντίκτυπο στην ασφάλεια και συνεργασία στα Βαλκάνια. «Ζητώ εκείνοι που αντιτίθενται στην ανεξαρτησία του Κοσόβου να λάβουν υπόψη ότι κανένας λαός δεν μπορεί να εξαναγκάζεται να ζει κάτω από τη δύναμη κάποιου άλλου λαού και να προχωρήσουν στα απαραίτητα μέτρα ώστε τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν να μπορούν να λυθούν μέσω συνεργασίας. Η θέληση του λαού του Κοσόβου πρέπει να γίνει σεβαστή και το νέο κράτος να βοηθηθεί», είπε ο κ. Ταλάτ. «Ελπίζουμε ότι η ΕΕ δεν θα επαναλάβει τα λάθη, από τα οποία εμείς ακόμη υποφέρουμε στο Κυπριακό», είπε ο κ. Ταλάτ και υποστήριξε ότι η διεύρυνση μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο «για επίλυση αυτού του δύσκολου και πολύπλοκου προβλήματος».

Σχόλιο "Πιπεριάς": Το πιάσατε το υπονοούμενο του κ. Ταλάτ;

No comments: