Friday, February 22, 2008

Για πες μου πως σε λένε;

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαπραγμάτευση για το όνομα της Π.Γ.Δ.Μ. Φαίνεται ότι ο κύριος Μάθιου Νίμιτς πρέπει να έχει πολύ χιούμορ σε ότι αφορά τα ονόματα που πρότεινε για την FYROM. Οπως έγινε γνωστό το κείμενο της πρότασης Νίμιτς αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Τα ακόλουθα ονόματα υποδεικνύονται ως δυνατότητες για το Επίσημο Διεθνές Όνομα (στα αγγλικά σε παρένθεση στα ελληνικά): Constitutional Republic of Macedonia (Συνταγματική Δημοκρατία της Μακεδονίας), Democratic Republic of Macedonia (Δημοκρατική Δημοκρατία της Μακεδονίας, χι, χι, χι), Independent Republic of Macedonia (Ανεξάρτητη (λέμε τώρα...) Δημοκρατία), New Republic of Macedonia (Νέα Δημοκρατία), Republic of Upper Macedonia (Δημοκρατία της Ανω Μακεδονίας)». Πρόταση «Πιπεριάς»: Ντεμέκ Μακεδονία!!!

Η θέση του ΚΚΕ

Η Γ.Γ. της Κ.Ε. ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα είναι η μοναδική που είπε τα πράγματα με το... όνομά τους για το ζήτημα της ονομασίας της Π.Γ.Δ.Μ. Σε συνέντευξη που παρεχώρησε στον "902" η Αλέκα Παπαρήγα είπε: «Εξαρτάται πώς το βλέπει η κυβέρνηση το θέμα, γιατί νομίζω ότι περιβάλλει την υπόθεση με ένα είδος ρήξης, αλλά δεν είναι διατεθειμένη να την κάνει. Το πρώτο που μπορεί να πει κανείς: Διπλή ονομασία. Τι θα πει αυτό; Θα αναπαράγει συνεχώς, θα έχουμε αναπαραγωγή των ίδιων και των ίδιων προβλημάτων. Ενα όνομα έτσι και ένα όνομα αλλιώς. Εμείς από την αρχή είχαμε πει ότι πρέπει να υπάρχει ένα όνομα και εφόσον δεν μπορούσε να περιέχει τον όρο "Μακεδονία", το βάρος πρέπει να ξεκαθαριστεί στο γεωγραφικό περιεχόμενο του όρου. Να ξεκαθαριστεί η Μακεδονική εθνότητα, ότι δεν αλλάζουν τα σύνορα, να αντιμετωπιστεί ο αλυτρωτισμός κ.τ.λ. Και το κυριότερο: Σήμερα, δυστυχώς η γειτονική χώρα είναι ένα αμερικανικό προτεκτοράτο, είναι μια αμερικανική βάση, ένα εφαλτήριο για τα γενικότερα σχέδια των Αμερικανών στα Βαλκάνια. Επομένως, το ζήτημα πια του ονόματος είναι ένας κρίκος, αλλά η αλυσίδα είναι πιο μεγάλη». Η "Πιπεριά" συμφωνεί απολύτως με τη θέση της Αλ. Παπαρήγα.

Το ΚΚΕ είναι το μοναδικό κόμμα που κινητοποιείται ενάντια στις τελευταίες δραματικες εξελίξεις στα Βαλκάνια (βλέπε ανεξαρτοποίηση Κοσσόβου, "ονοματολογία" Π.Γ.Δ.Μ.) και το Σάββατο 23 Φλεβάρη στις 12 το μεσημέρι, διοργανώνει συγκέντρωση στην Αθήνα στα Προπύλαια και πορεία προς τα γραφεία της ΕΕ και την πρεσβεία των ΗΠΑ. Θυμίζω ότι το ΚΚΕ (και ο χώρος της Εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς) είχε διοργανώσει συγκέντρωση και εναντίον του Σχεδίου Αναν το 2004.
Επίσης συγκεντρώσεις και πικετοφορίες οργανώνονται σ' όλη τη χώρα. Επίσης εκδήλωση - συζήτηση της ΚΕ του ΚΚΕ με συμμετοχή κοινωνικών παραγόντων της χώρας, τη Δευτέρα 25 Φλεβάρη στις 6 μ.μ. στο ξενοδοχείο «Stanley».

Αλλαγή πλεύσης του Πεκίνου στο Σκοπιανό; ΠΓΔΜ κατά το 'Νέα Κίνα' τα Σκόπια.

Σε τηλεγράφημα του πρακτορείου 'Νέα Κίνα' για το νέο γύρο συνομιλιών Αθηνών-Σκοπίων, η γειτονική χώρα αναφέρεται ως ΠΓΔΜ και όχι ως 'Μακεδονία'! Αν θυμάμαι καλά, η Κίνα ήταν από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισαν τη γειτονική χώρα με το λεγόμενο συνταγματικό της όνομα (1993). Μου προξενεί εντύπωση λοιπόν που χθες, στην ανταπόκριση του κινεζικού κρατικού πρακτορείου τα Σκόπια καταγράφτηκαν οκτώ φορές ως ΠΓΔΜ (μία στον τίτλο και επτά στο κείμενο). Αναρωτιέμαι εάν η 'αλλαγή' οφείλεται στην αμφιλεγόμενη ανακήρυξη ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου (χωρίς την έγκριση του ΟΗΕ), η οποία ενδεχομένως αποτελέσει 'κακό' προηγούμενο για την Κίνα (βλέπε Θιβέτ) όπως άλλωστε και για άλλες χώρες (Ισπανία, Τουρκία κλπ). Υποθέτω επίσης ότι το Πεκίνο δεν θα βλέπει με καλό μάτι την επέκταση της αμερικανικής επιρροής στα Βαλκάνια (ΠΓΔΜ/Βουλγαρία/Αλβανία/Κόσοβο). Δεν ξεχνώ, τέλος, την 'ιδιαίτερη' σχέση Κίνας-Αλβανίας από την εποχή Χότζα..

Το τηλεγράφημα του πρακτορείου
"Νέα Κίνα"

2 comments:

vetdino said...

ας το βγάλουν Δημοκρατίς της Σλαβομακεδονίας και του Τετόβου να τελειώνουμε... (το copyright της ιδέας το έχει αλλος: http://press-gr.blogspot.com/2008/02/blog-post_8787.html) τουλάχιστον είναι όρος ακριβής και αποφεύγεις πιθανό νέο κόσοβο γιατί δίνεις στους αλβανούς την αίσθηση της αυτοδιάθεσης... αλλά που να το δεχθούν τα φασισταριά των Σκοπίων που την έχουν δει όλοι "Μεγαλέξανδροι"-Ελληνοφάγοι ή τα δικά μας τα ντουγάνια του υπ.εξωτερικών που διαγωνίζονται σε ανικανότητα ο ένας τον άλλο!!

Anonymous said...

Έλεος!
Η φάση με το σκοπιανό θυμίζει το παρακάτω ανέκδοτο:

Τι λέει μία γυναίκα και τι ακούει ο άντρας
Τι λέει μία γυναίκα

«Το σπίτι είναι χάλια Γιώργο,
Πρέπει να το καθαρίσουμε μαζί,
Έλεος, όλα τα πράγματα σου είναι στο πάτωμα,
Μην παραπονιέσαι αύριο αν μείνεις χωρίς ρούχα,
Θα πρέπει να βάλω πλυνήριο τώρα!»

Τι ακούει ο άντρας

Μπλα, μπλα, μπλα, μπλα ΓΙΩΡΓΟ
Μπλα, μπλα, μπλα, μπλα ΜΑΖΙ
Μπλα, μπλα, μπλα, μπλα ΣΤΟ ΠΑΤΩΜΑ
Μπλα, μπλα, μπλα, μπλα ΧΩΡΙΣ ΡΟΥΧΑ
Μπλα, μπλα, μπλα, μπλα ΤΩΡΑ

Βάλτε μετά τα μπλα την λέξη μακεδονία, και ....

ω!

συγχαρητήρια!

σχηματίσατε τις 5 προτάσεις Νίμιτς!

Βέτο και Εμπάργκο
Τ Ω Ρ Α !