Δεν εξαφανίζονται δια μαγείας τα φαινόμενα διαφθοράς, ούτε βρισκόμαστε στα επίπεδα που θα θέλαμε, παραδέχτηκε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στη Βουλή, τονίζοντας όμως παράλληλα ότι δεν δέχεται την ισοπέδωση, ούτε «τη γενίκευση του νοσηρού».
Η Ελλάδα δεν είναι ταυτισμένη με την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα τον τελευταίο μήνα, είπε ο πρωθυπουργός. Οι γενικεύσεις και οι αφορισμοί βλάπτουν τον τόπο, τη Δημοκρατία και το δημόσιο συμφέρον, πρόσθεσε απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκου Αλαβάνου, στη σκιά της υπόθεσης Ζαχόπουλου.
Κώστας Καραμανλής: «Δεν είναι η Ελλάδα ταυτισμένη με τη νοσηρή κατάσταση, που δημιουργήθηκε τον τελευταίο μήνα. Οι γενικεύσεις που ξεκινούν από ένα γεγονός στο υπουργείο Πολιτισμού, οι αφορισμοί, οι αναπόδεικτες καταγγελίες, οι ακρότητες δεν υπηρετούν, βλάπτουν τη δημόσια ζωή, βλάπτουν το δημόσιο συμφέρον». Στη δευτερολογία του, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι «δεν καλύπτουμε τίποτα» και «δεν χαριζόμαστε σε κανέναν», διαβεβαίωσε ότι «θα κάνουμε ότι είναι απαραίτητο» για να διαλευκανθεί η υπόθεση και να προστατευθεί η αξιοπιστία της πολιτικής ζωής. «Τίποτα δεν θα μείνει στο σκοτάδι. Δεν κάνουμε εκπτώσεις ούτε στη νομιμότητα, ούτε σε ζητήματα αρχών και αξιών. Δεν κρύβουμε τίποτε. Δεν καλύπτουμε τίποτε. Δεν φοβούμαστε τίποτε. Δεν χαριστήκαμε και δεν πρόκειται να χαριστούμε σε κανένα. Ας την αφήσουν ήσυχη να επιτελέσει το έργο της. Τίποτε δεν πρόκειται να μείνει ανεξιχνίαστο. Τίποτε δεν πρόκειται να μείνει στο σκοτάδι. Εμείς σεβόμαστε τη Δικαιοσύνη, εμπιστευόμαστε τη Δικαιοσύνη και επικουρούμε, όπως οφείλουμε, το έργο της. Παρεμβάσεις, πιέσεις και συκοφαντικές επιθέσεις -όπως αυτές που εκδηλώθηκαν στο τελευταίο διάστημα- πλήττουν τη Δικαιοσύνη, πλήττουν τους δημοκρατικούς θεσμούς. Η κυβέρνηση αυτή ούτε εκβιάζεται ούτε εκβιάζει. Σε ζητήματα αρχών δεν κάνω εκπτώσεις», τη σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες δεν τη θυσιάζω. Δεν θα κρίνετε εσείς ποια κυβέρνηση θα έχει αυτός ο τόπος. Αυτό το κρίνουν οι πολίτες. Το έκριναν πρόσφατα. Επιβεβαίωσαν με την ψήφο τους και την εμπιστοσύνη τους την ορθότητα της στρατηγικής μας και της πολιτικής μας».
«Ο πρωθυπουργός δεν δίνει απαντήσεις»
Αλέκος Αλαβάνος: «Δεν δέχομαι απαντήσεις του «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε» και απαντήσεις οι οποίες δεν μπαίνουν στην ουσία των προβλημάτων, την στιγμή κιόλας που είμαστε σε καταιγιστικές εξελίξεις Όπως δεν θέλουμε έναν Πρωθυπουργό υπό παρακολούθηση, όπως είχαμε με την περιπέτεια των υποκλοπών, που έκλεισε χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Και δεν θέλουμε έναν Πρωθυπουργό υπό εκβιασμό. Και η ερώτησή μου είναι -και είναι ερώτηση όλου του λαού σήμερα- αν ο Πρωθυπουργός της χώρας μας, μέσα απ΄αυτή τη διαδικασία, που αντιμετωπίσατε με πλήρη αδιαφάνεια, βρέθηκε μπροστά σε προσπάθειες εκβιασμού», τόνισε ο κ. Αλαβάνος.
Παράλληλα, ο κ. Αλαβάνος απηύθυνε ερωτήματα στον πρωθυπουργό, όπως γιατί δεν δέχεται εξεταστική επιτροπή και γιατί δεν απομακρύνει τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων μέχρι να διαλευκανθεί η υπόθεση. «Όταν επί μέρες ακούμε ότι βουλευτής της Ν.Δ. βρέθηκε σε μια διαδικασία συναλλαγής, με καλές ή με κακές προθέσεις, το ακούμε καθημερινά στα δελτία, ξενυχτάει ο ελληνικός λαός, δεν μπορεί εσείς ως επικεφαλής της ΝΔ, ως Πρωθυπουργός, να μην δίνετε απάντηση», πρόσθεσε.
«Ήθελα να πω, με λύπη μου, πιστεύω ότι η Ελλάδα έχει μια κυβέρνηση που δεν της αξίζει. Πιστεύω ότι, ενώ γίνεται μάχη να μπούμε στον κόσμο του 21ου αιώνα, βυθιζόμαστε εμείς μέσα στον υπόκοσμο. Και μόνο μία είναι η δύναμή σας. Η δύναμη του ότι, η δικιά σας σήψη, είναι και η αποσύνθεση του ίδιου του δικομματικού συστήματος» κατέληξε ο κ. Αλαβάνος.
Σχόλιο του ΚΚΕ
«Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού και η συζήτηση που έγινε στη Βουλή για το νοσηρό κλίμα των σκανδάλων κινήθηκε στη γραμμή της υποκρισίας και του αποπροσανατολισμού» σχολίασε το ΚΚΕ. «Για μια ακόμα φορά ο πρωθυπουργός απέφυγε να αναλάβει τις πολιτικές ευθύνες παραπέμποντας τα πάντα στη δικαιοσύνη. Δεν του ζήτησε κανείς να γίνει δικαστής. Αλλά και δεν μπορεί να γίνει παραδεκτή η συγκάλυψη των πολιτικών ευθυνών της κυβέρνησης στο όνομα της παραπομπής των θεμάτων στη δικαιοσύνη».
«Οι επαναλαμβανόμενες τοποθετήσεις υπέρ της διαφάνειας και του ελέγχου είναι άνευ ουσίας και στοχεύουν στην παραπλάνηση του λαού. Και αυτό, γιατί το νομικό καθεστώς που προωθεί η κυβέρνηση κάνει πιο αντιδραστικό το υπάρχον, που ήδη δυσκολεύει και αυτόν ακόμα τον στοιχειώδη κοινοβουλευτικό έλεγχο. Η απάντηση στη διαφθορά, στην αντιλαϊκή πολιτική και στα διάφορα σενάρια που προωθεί η πλουτοκρατία βρίσκεται στη λαϊκή συμμαχία και αντεπίθεση» προσθέτει το ΚΚΕ.
No comments:
Post a Comment