Wednesday, January 9, 2008

Δικάζεται στο Στρασβούργο η Τουρκία για τον Αττίλα

Στην τελεσίδικη καταδίκη της Τουρκίας για την παράνομη εισβολή των στρατευμάτων της στην Κύπρο το 1974 και τις δολοφονίες Ελληνοκυπρίων στρατιωτών που ακολούθησαν και στη δικαίωση των αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας αναμένεται, σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες δικαστικές πηγές του Στρασβούργου, να προχωρήσει το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ο τουρκικός στρατός έχει πατήσει στην Κύπρο τον Ιούλιο του 1974 και αρχίζουν οι δηλώσεις (αρχ. «Ε»). Στη σχετική υπόθεση (Varnava and Others v. Turkey), που πρόκειται να εκδικαστεί αύριο Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2008 θεωρείται βέβαιο ότι το Δικαστήριο του Στρασβούργου θα δικαιώσει για εννέα υποθέσεις τους συγγενείς των αγνοουμένων Κυπρίων, που προσέφυγαν, ζητώντας την καταδίκη της Τουρκίας:

-Για την κατά συρροή παραβίαση του βασικού δικαιώματος της ζωής αφού, όπως υποστηρίζεται στην προσφυγή, οι Κύπριοι, που τριάντα τέσσερα χρόνια αργότερα φέρονται να αγνοούνται, συνελήφθησαν από τα τουρκικά στρατεύματα εν ζωή και με βάση τις εκταφές που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα, έχουν πυροβοληθεί από πίσω.

-Για την κατά συρροή παραβίαση του δικαιώματος κατά της απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης αφού, όπως τονίζεται στην προσφυγή, οι συλληφθέντες τότε Ελληνοκύπριοι προπηλακίστηκαν, βασανίστηκαν και δεν αντιμετωπίστηκαν με βάση τις ισχύουσες διεθνείς συνθήκες ως αιχμάλωτοι πολέμου.

Σημειώνεται ότι η σχετική προσφυγή των συγγενών των Κυπρίων αγνοουμένων υποβλήθηκε στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το 1990 και έγινε αποδεκτή το 1998, αλλά, λόγω... φόρτου εργασίας του Δικαστηρίου, η εκδίκαση της υπόθεσης θα γίνει αύριο...

Διπλωματικές πηγές στο Στρασβούργο διαβεβαίωναν χθες την «Ε» ότι με την αναμενόμενη, μέσω της απόφασης του ΔΑΔ, δικαίωση της προσφυγής των συγγενών των Κυπρίων αγνοουμένων και την έμμεση -πλην σαφή- καταδίκη της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974, αλλάζουν άρδην τα δεδομένα συζήτησης για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, αφού:

-Αναγνωρίζεται το παράνομο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο και εμμέσως αναγνωρίζεται το παράνομο της διατήρησης των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής στη Βόρεια Κύπρο.

-Αναγνωρίζεται για πρώτη φορά διεθνώς ότι τα τουρκικά στρατεύματα διέπραξαν σωρεία παραβιάσεων βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διεθνών εγκλημάτων εναντίον των Ελληνοκυπρίων, τόσο κατά τη διάρκεια της εισβολής όσο και αργότερα, προβαίνοντας σε βασανισμούς και δολοφονίες αιχμαλώτων.

-Δέχεται ηχηρό ράπισμα το ευρωπαϊκό προφίλ της Τουρκίας, το οποίο φιλοτεχνείται εντέχνως τόσο από την κυβέρνηση Ερντογάν όσο και από τους ελάχιστους εν Ευρώπη υποστηρικτές της ευρωπαϊκής της πορείας.

Οι ίδιοι κύκλοι υποστήριζαν, ότι η εξέλιξη αυτή αναμένεται να επηρεάσει τις συζητήσεις που θα έχει για το Κυπριακό ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής κατά την επικείμενη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του κ. Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και τις συζητήσεις που προτίθεται να κάνει, με βάση το όψιμο ενδιαφέρον του για την επίλυση του Κυπριακού, ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ στον ΟΗΕ τις επόμενες μέρες.

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ Του ΝΙΚΟΥ ΡΟΥΣΣΗ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 09/01/2008

2 comments:

Anonymous said...

καποιοι λενε καλλιο αργα παρα ποτε. αλλα αυτο το αργα τελικα μονο για την κυπρο ισχυει. οπουδηποτε αλλου σκοτωνονται για να επιβαλλουν την ταξη. ας ειναι. ευχομαι να δικαιωθουν τα θυματα της εισβολης(μεταξυ των αγνοουμενων ειναι και ενας χωριανος μου απο την κρητη)

ασχετο: κ διογο(αν και πολυ μικροτερος θα προτιμουσα να σας προσφωνω απλα μακη) μολις προχθες ανακαλυψα το μπλογκ και χαρηκα ιδιαιτερα μια και ειμαι ακροατης της εκπομπης σας. καλη συνεχεια

Anonymous said...

Μακάρι. Μακάρι να υπάρξει δικαίωση για όλα τα εγκλήματα. Προσωπικά πιστεύω πως σε όλα υπάρχει δικαίωση και αντίστοιχα "το πλήρωμα του χρόνου", σε κάθε μας πράξη.

Μένει από δω και πέρα να δούμε..