Wednesday, December 5, 2007

Κάτω τα χέρια από τον Μπομπ...

Πέρασε στα ψιλά των εφημερίδων τις τελευταίες ημέρες, αλλά είναι πιο σοβαρό απ’ όσο φαίνεται. Κατόπιν διαμαρτυριών διαφόρων αυτοαποκαλούμενων χριστιανών, το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο ετοιμάζεται να ασχοληθεί με το παιδικό πρόγραμμα «Μπομπ Σφουγγαράκης», επειδή προβάλλει πρότυπα που «βλάπτουν την πνευματική και ηθική ανάπτυξη των ανηλίκων».
Εδώ η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα. Φαίνεται ότι οι εν Ελλάδι υπερορθόδοξοι ζήλεψαν τη δόξα των πέραν του Ατλαντικού υπερπροτεσταντών: πέρυσι παρόμοιες καταγγελίες είχαν γίνει από οργανώσεις στις ΗΠΑ, οι οποίες είχαν καταγγείλει τη φιλία του Μπομπ με τον Πάτρικ Αστερία ως υποδορίως ομοφυλοφιλική. Τι κοινό έχουν όλες αυτές οι οργανώσεις; Ανήκουν ιδεολογικά στη συμμαχία που οι αμερικανοί ονομάζουν neocon’s (νεοσυντηρητικοί) - ο συνδυασμός μιας ακραίας χριστιανίζουσας ηθικής σε προσωπικό-κοινωνικό επίπεδο με τον πιο άγριο φιλελεύθερο καπιταλισμό, συνδυασμένα με μπόλικη μεταφυσική (συνεχείς αναφορές στο θείο, του οποίου το θέλημα εκπληρώνουν επί γης). Γνωστότερος εκπρόσωπος των neocon’s είναι ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζωρτζ Μπους, περήφανο μέλος των «Αναγεννημένων Χριστιανών», οι οποίοι παρεμπιπτόντως πρωτοστάτησαν στην… αντι-μπομπική εκστρατεία!
Ας μη γελιόμαστε. Το ερώτημα δεν είναι εάν ένας αφελής σπόγγος είναι ζευγάρι με έναν ομόφυλό του παχύσαρκο αστερία. Το πραγματικό πρόβλημα όλων αυτών των νεοδεξιών είναι πως η σειρά, έστω και έμμεσα ή με τον αμερικάνικο τρόπο, βάζει τους θεατές μπροστά σε ζητήματα όπως η υποβάθμιση και η ιδιωτικοποίηση της φύσης, ο καταναλωτισμός, οι εργασιακές σχέσεις, η καταπίεση της γυναίκας. Ζητήματα που οι αμύντορες του συστήματος τα θεωρούν λυμένα (φυσικά υπέρ του κεφαλαίου), συνεπώς ακατάλληλα για να τίθενται ξανά - πολλώ δε μάλλον στις «ευαίσθητες» ηλικίες! Η αναφορά στην ομοφυλοφιλία είναι απλά επικοινωνιακό τέχνασμα - η επίκληση της ηθικής αποτελεί κλασικό τρόπο συσπείρωσης των «αγανακτισμένων νομιμόφρονων πολιτών», ακόμη κι εάν πέτρα του σκανδάλου είναι ένα κόμικ.
Ο μπλόγκερ raresteak είχε γράψει τον περασμένο Σεπτέμβρη ένα σχετικό σχόλιο, πριν ακόμα ασχοληθεί με τη σειρά το ελληνικό ΕΡΣ. Το αναδημοσιεύουμε (χωρίς την άδειά του, ελπίζουμε να μη μας κακιώσει) ως εξαιρετικά επίκαιρο. Στο τέλος έχουμε βάλει και δύο δεκάλεπτα επεισόδια της σειράς…

No comments: