Wednesday, October 31, 2007

Στους δρόμους δίπλα στα παιδιά μας

«Στο άθλιο παρόν και στο ακόμα πιο μαύρο μέλλον που μας ετοιμάζουν δε θα καθίσουμε ήσυχοι! Οι αγώνες μας είναι νόμιμοι, γιατί είναι δίκαιοι». Οι μαθητές, τα παιδιά μας, ξαναβγαίνουν στους δρόμους, με κεντρικό μέλημα την οργάνωση και το συντονισμό των αγώνων που θα απαιτηθούν, συνεχίζοντας τις πολύμορφες κινητοποιήσεις τους σε όλη τη χώρα, απαιτώντας «σχολείο που να μορφώνει και όχι να εξοντώνει», ενιαίο δημόσιο και δωρεάν, το σχολείο των αναγκών τους.

Στην Αθήνα έχει προγραμματιστεί για την Κυριακή 4 του Νοέμβρη να συγκληθεί το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας, ενώ ορισμένα τοπικά Συντονιστικά έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις και για αύριο, Πέμπτη, σε διάφορες περιοχές της χώρας. Μαθητές από σχολεία του κέντρου της Αθήνας θα συγκεντρωθούν αύριο, στις 12 το μεσημέρι, στην Ομόνοια και θα ακολουθήσει πορεία. Τοπικές κινητοποιήσεις έχουν προγραμματιστεί για αύριο στις 11 το πρωί στο δημαρχείο κάθε περιοχής, όπως Πετρούπολη, Περιστέρι, Ζωγράφου, Αγ. Ανάργυροι, Ν. Ιωνία, Καλλιθέα. Παράλληλα, οι μαθητές προσανατολίζονται στην ανάδειξη αγωνιστικών 5μελών και 15μελών τις επόμενες μέρες.

Την ίδια στιγμή όλο και περισσότερα σχολεία παίρνουν αγωνιστικές αποφάσεις, μέσα από τις Γενικές Συνελεύσεις τους. Μέχρι στιγμής πάνω από 40 σχολεία έχουν πάρει αποφάσεις για συμμετοχή στη συνάντηση του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας και στην πορεία που θα γίνει στις 9 του Νοέμβρη στο κέντρο της Αθήνας: 3ο ΕΛ Ιλίου, 3ο Γυμνάσιο Βύρωνα, 61ο και 2ο ΕΛ Γκράβας, 5ο ΕΛ Βύρωνα, 5ο ΕΛ Ηλιούπολης, 1ο ΕΛ Καματερού, 5ο και 2ο ΕΛ Ζωγράφου, ΕΛ και Γυμνάσιο Καρέα, 1ο, 2ο και 3ο ΕΛ Βύρωνα, 1ο και 2ο ΕΛ Καισαριανής, 1ο, 2ο και 3ο ΕΛ Αγίων Αναργύρων, 18ο ΕΛ Αθήνας, 2ο, 4ο, 5ο, 7ο, 9ο, 10ο και 12ο ΕΛ και ΕΠΑΛ Περιστερίου, 3ο ΕΛ Ν. Ιωνίας, 1ο και 5ο Γυμνάσια Ζωγράφου, ΕΠΑΣ Ιλίου, 1ο, 2ο και 4ο ΕΛ και ΕΠΑΛ Πετρούπολης, 6ο ΕΛ Αιγάλεω, 2ο και 5ο ΕΛ Καλλιθέας, ΕΛ Σιβιτανιδείου, 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Ιλίου. Χτες, περίπου 70 σχολεία βρίσκονταν σε κατάληψη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Σε εξέλιξη είναι οι αγωνιστικές διεργασίες και στα σχολεία της Μακεδονίας και της Θράκης με επίκεντρο τα οξύτατα προβλήματα των σχολείων και το αίτημα για πραγματικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία. Κλειστά είναι πάνω από 70 σχολεία στο Νομό Θεσσαλονίκης, 23 σχολεία σε Καβάλα, Ροδόπη, Εβρο, 2 σχολεία στη Φλώρινα, 7 σχολεία σε Κιλκίς, Βέροια και Σέρρες. Το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Θεσσαλονίκης (ΣΑΣΘ) με χτεσινή ανακοίνωσή του, όπου καταγγέλλει κάθε προσπάθεια ποινικοποίησης των μαθητικών αγώνων, καλεί τους μαθητές αύριο, Πέμπτη 1η του Νοέμβρη, στις 12 μ., να κλείσουν ταυτόχρονα τους κεντρικούς δρόμους στις γειτονιές και στα σχολεία. Το ΣΑΣΘ υπογραμμίζει σχετικά ότι ο αγώνας των μαθητών για τη μόρφωση και τη ζωή είναι δίκαιος. Επίσης, το τοπικό Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Βορειοδυτικών Συνοικιών Θεσσαλονίκης καλεί τους μαθητές αύριο, Πέμπτη 1η του Νοέμβρη, στις 10 το πρωί, μπροστά στο δημαρχείο της Σταυρούπολης. Το ΣΑΣΘ καλεί όλα τα σχολεία σε κινητοποίηση, στις 9 του Νοέμβρη, 11.30 π.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΓΟΝΕΩΝ: Οι μαθητές δεν είναι μόνοι τους στον αγώνα που δίνουν. Ηδη, ο ένας μετά τον άλλο, σύλλογοι γονέων παίρνουν θέση, υιοθετώντας τα αιτήματα των παιδιών τους, καθώς οι επιπτώσεις από την έλλειψη καθηγητών, την έλλειψη βιβλίων, τις υποβαθμισμένες σπουδές που γίνονται βάση για την ανάπτυξη της παραπαιδείας, τα ακατάλληλα κτίρια, αντανακλούν μέσα στην ίδια την οικογένεια. Οι αποφάσεις που έχουν ήδη παρθεί σε μια σειρά συλλόγους για έμπρακτη αλληλεγγύη στον αγώνα των μαθητών θα παρουσιαστούν και στη διάρκεια κοινής σύσκεψης, που οργανώνεται για σήμερα, στις 6 το απόγευμα, από τις Ομοσπονδίες Γονέων Αθήνας, Πειραιά και Αν. Αττικής, για το συντονισμό της δράσης τους στα θέματα Παιδείας. Η σύσκεψη θα γίνει στην αίθουσα της Ομοσπονδίας Οικοδόμων (Ζήνωνος 7-9).

...ΚΑΙ Η ΟΛΜΕ ΣΙΩΠΑ: Μαθητές και γονείς είναι στον αγώνα για καλύτερη, δημόσια, δωρεάν παιδεία όμως η ηγεσία των καθηγητών, η πλειοψηφία του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ κάνει το... κορόιδο. Αντί να βρεθεί από την πρώτη στιγμή διπλά στους αγώνες των μαθητών και να τον στηρίξει με κάθε τρόπο η πλειοψηφία του ΔΣ της ΟΛΜΕ με ψήφους της ΠΑΣΚ, της Συνεργασίας (ΣΥΝ) και της Παρέμβασης αποφάσισε να επαναλάβει τη γνωστή ετήσια «τουφεκιά», σύμφωνα με την οποία οι γενικές συνελεύσεις των καθηγητών θα συζητήσουν και ίσως (!!!) αποφασίσουν την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας στις ...26 Νοέμβρη, περίοδο που συμπίπτει με την επίσης ...επετειακή «τουφεκιά» που αποφασίζουν κάθε χρόνο η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ για τον προϋπολογισμό.

No comments: