Monday, October 8, 2007

Είμαστε όλοι Βάσκοι...

Η μαζική σύλληψη 23 ατόμων του εκτός νόμου, από το 2003, βασκικού κόμματος Μπατασούνα ισοδυναμεί με «κήρυξη πολέμου» προειδοποίησε ο μοναδικός από τα ηγετικά στελέχη κόμματος που παραμένει ασύλληπτος Περνάνδο Μπαρένα. Σε συνέντευξη Τύπου στο Σαν Σεμπαστιάν, ο Μπαρένα τόνισε ότι η κίνηση αυτή της Μαδρίτης έχει στόχο «να κλείσει την πόρτα στο βασκικό αυτονομιστικό κίνημα». Ο Μπαρένα, που προέβη στις δηλώσεις αυτές παρουσία 80 ατόμων, που είχαν, ή έχουν ακόμη, αρμοδιότητες στο κόμμα, στηλίτευσε τις «συλλήψεις» των «μαχητών της αυτονομιστικής αριστεράς».
Παράλληλα, ώς αντίδραση στις συλλήψεις πολλαπλές βίαιες συγκρούσεις σημειώθηκαν σε ολόκληρη τη Χώρα των Βάσκων την Παρασκευή και το Σάββατο. Επίθεση δέχθηκε το Σάββατο ταχυδρομείο της πόλης Λέθο, το οποίο στη συνέχεια πυρπολήθηκε. Την Παρασκευή το βράδυ κυβερνητικό κτήριο στο Πασάι Σαν Πέδρο δέχθηκε επίθεση με μολότοφ, όπως ανακοίνωσε η Ερτθάινθα (βασκική αστυνομία). Eπιπρόσθετα, την ίδια μέρα κουκουλοφόροι προσπάθησαν να πυρπολήσουν λεωφορείο στη Μαρκίνα, αφού πρώτα κατέβασαν τον οδηγό.
Μεγάλες διαδηλώσεις

Χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους το βράδυ του Σαββάτου σε διάφορες πόλεις της Χώρας των Βάσκων και της γειτονικής Ναβάρα στην Ισπανία, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τη σύλληψη 23 μελών του εκτός νόμου βασκικού κόμματος Μπατασούνα.
Από τα 23 πρόσωπα που είχαν συλληφθεί το βράδυ της Πέμπτης, ο δικαστής Γκαρθόν διέταξε την προφυλάκιση 17 και άφησε ελεύθερα με εγγύηση τέσσερα. Ελεύθερους χωρίς κατηγορίες άφησε δύο κατοίκους της Σεγκούρα που δεν ανήκαν στην ηγεσία του κόμματος.
Διαδηλώσεις έγιναν στο Μπιλμπάο, το Σαν Σεμπαστιάν και άλλες πόλεις της Χώρας των Βάσκων και της γειτονικής Ναβάρα της Ισπανίας. Αρκετά άτομα τραυματίστηκαν στην Παμπλόνα, την πρωτεύουσα της Ναβάρα, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με την αστυνομία. Στη διαδήλωση εκπρόσωπος του Μπατασούνα χαρακτήρισε τη σύλληψη των 23 στελεχών του κόμματος: «κήρυξη πολέμου από την ισπανική κυβέρνηση εναντίον του βασκικού αυτονομιστικού κινήματος».
Σε άλλες πορείες οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό που έγραφαν «ο αγώνας είναι ο μόνος δρόμος» και «ανοίξτε την πόρτα στην ανεξαρτησία», ενώ φώναζαν συνθήματα υπέρ της ανεξαρτησίας της Χώρας των Βάσκων.
Το Μπατασούνα τέθηκε εκτός νόμου το 2003 με την κατηγορία ότι αποτελεί το πολιτικό σκέλος της αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ.
Το χρονικό των συλλήψεων
Θυμίζω ότι η αστυνομία της Ισπανίας προχώρησε στη σύλληψη όλης της ηγεσίας του εκτός νόμου βασκικού κόμματος Μπατασούνα. Είκοσι τρία άτομα κρατούνται στην πόλη Σεγούρα της Χώρας των Βάσκων με εντολή του γνωστού Ισπανού δικαστή Μπαλτάσαρ Γκαρθόν. Όπως αναφέρει το BBC, οι δυνάμεις ασφαλείας εισέβαλαν σε σύσκεψη μελών του Μπατασούνα, κατά την οποία υπήρχε η πληροφορία ότι η παλιά ηγεσία έδινε την εξουσία στη νέα.
Ο Γκαρθόν έβγαλε το Μπατασούνα εκτός νόμου πριν από τέσσερα χρόνια, κατηγορώντας το κόμμα ότι αποτελεί το πολιτικό σκέλος της αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ.
Τον περασμένο Ιούνιο, σε μια από τις πολλές επιδρομές της αστυνομίας κατά τους τελευταίους μήνες, είχε συλληφθεί ο ηγέτης του Μπατασούνα Αρνάλντο Οτέγι. Στην επιχείρηση της Πέμπτης συνελήφθη και ο εκπρόσωπος του κόμματος Γιοσέμπα Περμάτς.
Ο Γενικός Εισαγγελέας της Ισπανίας Καντίδο Πουμπίδο σχολίασε θετικά τις συλλήψεις λέγοντας ότι ορισμένοι από τους κρατούμενους κατηγορούνται για συνεργασία με το ένοπλο τμήμα της οργάνωσης.
«Τέτοιες πράξεις δεν μπορεί να γίνονται ανεκτές, γι’ αυτό αν η αστυνομία ανακαλύπτει κάτι γι' αυτούς, όπως στην περίπτωση της πόλης Σεγούρα, τότε είναι φρόνιμο να παρεμβαίνει» είπε μιλώντας στο ισπανικό ραδιόφωνο RNE.
Ανώτατο στέλεχος του κόμματος Μπατασούνα επέκρινε τις συλλήψεις σαν προσπάθεια του Σοσιαλιστικού Κόμματος να ενισχύσει την θέση του ενόψει των εκλογών του Μαρτίου του 2008. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση εκδικείται το κόμμα για την σκληρή γραμμή που κράτησε στις συνομιλίες μαζί της. Πριν το Μπατασούνα βγει εκτός νόμου το 2003, αντιπροσώπευε το 15% των Βάσκων σε τοπικά συμβούλια και στην περιφερειακή κυβέρνηση. Πριν από λίγους μήνες η ΕΤΑ έσπασε μια 15μηνη συμφωνία εκεχειρίας.

Σχόλιο "Πιπεριάς": Το Δίκτυο, ο Συν, ο Σύριζα οι τόσοι ευαίσθητοι "αριστεροί" δεν έχουν βρει ακόμα δυο κουβέντες συμπαράστασης στους συλληφθέντες ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ηγέτες του Μπατασούνα; Θα περιμένω...

No comments: