Tuesday, August 14, 2007

Oι φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις και η παγίδα της «καθημερινότητας»

Oι φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις και η παγίδα της «καθημερινότητας»Υπάρχει μια παρεξήγηση για την πολιτική χρήση του όρου «καθημερινότητα»: Κάποιοι φαντάζονται, ότι ένα σύγχρονο κόμμα δεν χρειάζεται να μιλάει για τίποτε άλλο, πέρα από το προβλήματα καθημερινότητας του απλού πολίτη. Σε αυτά μπορεί να τον «κερδίσει» ή να τον «χάσει» πέρα κι ανεξάρτητα από ιδεολογικές καταβολές.
Η άποψη αυτή υπονοεί, ότι υπάρχουν «μαγικές λύσεις», που επιτρέπουν σε μια κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει τη δημόσια διοίκηση για να λύσει τα προβλήματα που ταλαιπωρούν καθημερινά τους πολίτες.Αυτή η θεωρία μοιάζει ελκυστική ιδιαίτερα σε περιόδους απαξίωσης της Πολιτικής και των πολιτικών. Αλλά είναι εξαιρετικά ρηχή, αποπροσανατολιστική και παγιδευτική:

* Είναι ρηχή, διότι έτσι κι αλλιώς, όλες οι σφυγμομετρήσεις δίνουν ψιλά στην έγνοια των πολιτών, τα προβλήματα Ανεργίας και Παιδείας. Κανένα απ' αυτά δεν είναι πρόβλημα «καθημερινότητας». Δεν υπάρχει καμία απλή «συνταγή» που θα επιτρέψει στην Πολιτεία να βρει δουλειά σε όλους τους άνεργους ή να αναβαθμίσει το επίπεδο των σπουδών

* Είναι αποπροσανατολιστική, διότι η δημόσια διοίκηση το βασικό εργαλείο που έχει στα χέρια της η κυβέρνηση είναι συνήθως η αιτία που δημιουργεί προβλήματα στην καθημερινότητα των πολιτών, όχι η λύση στα προβλήματα αυτά.

* Είναι, ακόμα, παγιδευτική, διότι υπονοεί ότι υπάρχει ένα «παντοδύναμο δημόσιο», το οποίο μπορεί να δημιουργήσει ευημερία στους πολίτες. Αυτός, όμως, είναι ο μύθος του κρατισμού. Οι φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις απελευθερώνουν την δημιουργικότητα των πολιτών και μειώνουν την άμεση εξάρτηση της ευημερίας τους από το κράτος. Όσο περισσότερο μιλά για την «καθημερινότητα» του πολίτη η ΝΔ, τόσο περισσότερο προσχωρεί στη λογική του «κρατισμού», τον οποίο, την ίδια στιγμή, καταγγέλλει και προσπαθεί να καταργήσει

* Όσο περισσότερο τολμά αυτό που έχει υποσχεθεί η ΝΔ μεταρρυθμιστικές τομές τόσο θα αναστατώνει πρόσκαιρα την «καθημερινότητα» του πολίτη. Διότι οι τολμηρές μεταρρυθμίσεις θίγουν πολλούς και ξεβολεύουν περισσότερους, πριν αρχίσουν να αποδίδουν για όλους.
Μεταρρυθμιστικές τομές και «καθημερινότητα» δεν παντρεύονται. Η «καθημερινότητα» δημιουργεί συντηρητικά ανακλαστικά, αποθαρρύνοντας τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις

* Από τη ΝΔ δεν περιμένουμε «μαγικές λύσεις» για την «καθημερινότητα» του πολίτη, αλλά τολμηρές μεταρρυθμίσεις που θα αναδείξουν τη δημιουργικότητα της ελληνικής κοινωνίας.-- Από τη ΝΔ δεν περιμένουμε υποσχέσεις για «ρουσφέτια καθημερινότητας» προς τον απλό πολίτη, αλλά προστασία και προώθηση του δημοσίου συμφέροντος.

* Από τη ΝΔ δεν περιμένουμε α-πολίτικες επαγγελίες περί «καθημερινότητας, αλλά πολιτικές τομές. Οι επαγγελίες περί «καθημερινότητας» ταιριάζουν σε κόμματα του κρατισμού, που υπόσχονται «τα πάντα στους πάντες». Οι πολίτες «δεν τσιμπάνε» πια. Αντιμετωπίζουν αυτές τις υποσχέσεις με όλο και μεγαλύτερη καχυποψία

* Από τη ΝΔ προσδοκούμε να εγκαταλείψει τον κρατισμό και να προσφέρει επανίδρυση του κράτους και μεταρρυθμιστική κοσμογονία στην οικονομία και την κοινωνία. Αυτά θα επιτρέψουν στον πολίτη να αλλάξει ο ίδιος την γκρίζα καθημερινότητά του. Γιατί μόνο εκείνος μπορεί να την αλλάξει.

* Από την ΝΔ δεν περιμένουμε να γίνει ένα «καλύτερο ΠΑΣΟΚ». Περιμένουμε να γίνει μια φιλελεύθερη δημοκρατική παράταξη. Με τη συναίνεση της κοινωνίας, δίχως νέο-φιλελεύθερες ακρότητες. Αλλά χωρίς να χάνεται στα μικρά της «καθημερινότητας». Και χωρίς να διστάζει, εν ονόματι της καθημερινότητας, μπροστά στις μεγάλες αλλαγές, που έχει ανάγκη η χώρα και που έχει επαγγελθεί η ίδια η ΝΔ.

Του Χρύσανθου Λαζαρίδη, 14η Αυγούστου 2007

No comments: