Sunday, July 29, 2007

Κάρολος Παπούλιας: «Το τραύμα το κυπριακού αφήνει το ειδικό του βάρος και στην ελληνική εξωτερική πολιτική»

«Χωρίς τη λύση του κυπριακού προβλήματος οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν πρόκειται να οδηγηθούν ποτέ σε πλήρη εξομάλυνση», υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας και σημειώνει εμφαντικά «αυτό μπορώ να το πω με απόλυτη επίγνωση».

Σε αποκλειστική συνέντευξη του, η οποία δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», ο πρόεδρος Παπούλιας, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο για να παραστεί στις εκδηλώσεις μνήμης για τον πρώτο πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αρχιεπίσκοπο Μακάριο Γ’, τονίζει ότι το «τραύμα το κυπριακού αφήνει το ειδικό του βάρος και στην ελληνική εξωτερική πολιτική». Το γεγονός αυτό, «ήταν και είναι καθοριστικό για την αδιάσπαστη συμπόρευση Αθήνας - Λευκωσίας», εξηγεί και υποδεικνύει «δεν υπάρχει άλλος δρόμος, ούτε άλλος τρόπος».
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας στη συνέντευξη του στον αρχισυντάκτη της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος», κ. Κώστα Βενιζέλο, αναφέρεται στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας και στην πολιτική κατάσταση στη χώρα, μετά τις εκλογές της περασμένης Κυριακής, και επισημαίνει συγκεκριμένα:
«Έχω δώδεκα χρόνια θητείας στο Eλληνικό υπουργείο Εξωτερικών και είχα την ευκαιρία να γνωρίσω και να συνομιλήσω με δώδεκα υπουργούς Εξωτερικών της Τουρκίας. Η εμπειρία με δίδαξε ότι η εξωτερική πολιτική της επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από το στρατιωτικό κατεστημένο και για το λόγο αυτό έχει εντυπωσιακή συνέχεια και συνέπεια, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι άμοιρη λαθών. Η κυβέρνηση Ερντογάν αντιμετωπίζει την πρόκληση της απελευθέρωσής της από την ομηρία του «βαθέος κράτους» και το αποτέλεσμα των εκλογών δίνει στον Tούρκο πρωθυπουργό την λαϊκή νομιμοποίηση, που χρειάζεται για να προχωρήσει σ΄αυτό το δρόμο. Η άνοδος του εθνικισμού πάντως, όπως εκδηλώθηκε με την επιστροφή της Εθνικιστικής Κίνησης στην βουλή, δεν είναι καλός οιωνός. Έχει ιδιαίτερη σημασία εξάλλου η παρουσία Kούρδων βουλευτών, γιατί το κουρδικό έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις.
Ο χρόνος θα δείξει λοιπόν, εάν ήρθε η ώρα μίας εσωτερικής επανάστασης στην Τουρκία».
Στο ερώτημα, αν εκτιμά ότι υπάρχουν πιθανότητες να συμβεί αυτή η «εσωτερική επανάσταση» στην Τουρκία», ο πρόεδρος Παπούλιας απάντησε ως εξής:
«Όπως φάνηκε και κατά την μακρά προεκλογική περίοδο, που προηγήθηκε στην Τουρκία, είναι επισφαλείς οι προβλέψεις, όταν πρόκειται για μία τόσο σύνθετη και τόσο ιδιότυπη πραγματικότητα, όσο εκείνη στην άλλη πλευρά του Αιγαίου. Η Τουρκία βρίσκεται στο μεταίχμιο: Θέλει να προχωρήσει στον ευρωπαϊκό δρόμο, αλλά για να το κάνει αυτό, θα πρέπει να λύσει τις αντιφάσεις της. Σε μια ευρωπαϊκή χώρα δε μπορεί να υπάρχει κίνδυνος ή απειλή πραξικοπήματος. Σε μια ευρωπαϊκή χώρα κυβερνούν εκείνοι, τους οποίους ο λαός εξέλεξε. Ο δρόμος είναι μακρύς για τον εξευρωπαϊσμό της Τουρκίας. Τον παρακολουθούμε με ενδιαφέρον και ελπίζουμε ότι θα συνεχιστεί».
Σε άλλα σημεία της συνέντευξης του ο πρόεδρος Παπούλιας τονίζει μεταξύ άλλων:
-O φόβος είναι κακός σύμβουλος για την εξεύρεση δίκαιης, οριστικής και βιώσιμης λύσης του κυπριακού.
- O Kυπριακός Ελληνισμός έχει δικαίωμα να αποφασίσει για το μέλλον του χωρίς εκβιαστικό τρόπο.
- H ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. έχει αλλάξει τη δυναμική γύρω από το εθνικό μας πρόβλημα.
-Η Τουρκία πρέπει να αποδεχθεί το σεβασμό του διεθνούς δικαίου και της ευρωπαϊκής πραγματικότητας.
-Παρουσία κατοχικού στρατού και δικαίωμα επέμβασης είναι έννοιες ασύμβατες προς τη διεθνή νομιμότητα και την ευρωπαϊκή κοινή λογική.
-Για να αποδεχθεί η Τουρκία αναθεώρηση βασικών αρχών της εξωτερικής της πολιτικής θα πρέπει να υποστεί ισχυρή πίεση, θα πρέπει δηλαδή να μείνει μόνη στην προσπάθειά της να επιβάλλει(στο κυπριακό) μία λύση διχοτομικής φιλοσοφίας.
-Το σχέδιο Ανάν απορρίφθηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων. Η λύση που θα βρεθεί στο εξής δεν μπορεί παρά να είναι λύση στηριζόμενη στους κανόνες του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας.
-Εάν η Τουρκία γίνει μία χώρα με σεβασμό στο κοινοτικό κεκτημένο μπορεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αναφορικά με τις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο, τον προσεχή Φεβρουάριο, και στο ερώτημα, αν το αποτέλεσμα τους θα επηρεάσει την πορεία του κυπριακού, ο πρόεδρος Παπούλιας ,αφού επισημαίνει ότι η υπόθεση της Κύπρου είναι πανεθνικό διακύβευμα, εκφράζει τη βεβαιότητα ότι η πολιτική ηγεσία της Κύπρου «έχει την ωριμότητα να αντιμετωπίσει τη βαθιά πληγή του νησιού απολύτως ανεξάρτητα από προσωπικές ή κομματικές επιδιώξεις και στρατηγικές».
Τέλος, ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας στη συνέντευξη του αναφέρει ότι «ως πολιτικός μίας άλλης σχολής σκέψης, δεν γνωρίζω από επικοινωνία, και συνεπώς λέω αυτό που σκέφτομαι, όπως το σκέφτομαι».

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ"

Η "ΚΟΚΚΙΝΗ ΠΙΠΕΡΙΑ" επέστρεψε... Και τι καλύτερο από μια συνέντευξη του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κυρίου Κάρολου Παπούλια για την Κύπρο. Εξαιρετικά αφιερωμένη στον... Μακάριο Δρουσιώτη και τον... Δημήτρη Χριστοφιά. Καλώς σας βρήκα και καλό Αυγουστο να έχουμε συνέλληνες!

No comments: