Sunday, July 15, 2007

15νθημερο συνέδριο στο Αγκίστρι...

Λοιπόν τέλος στα ψέμματα! Η "Κόκκινη Πιπεριά" διοργανώνει το πρώτο, 15νθήμερο συνέδριο της στο καταπράσινο νησί του Αγκιστρίου. Ενόψει του δύσκολου και... εκλογικού χειμώνα που έρχεται, χρειαζόμαστε δυνάμεις και πάνω απ' όλα χρειαζόμαστε... θέσεις. Γι΄αυτό στο Αγκίστρι θα έχουμε όλο το χρόνο να σκεφτούμε και να αποφασίσουμε (τα ήδη αποφασισμένα, αλλά τέλος πάντων...).

Με την ευκαιρία θα σας παρουσιάσω και το νησί, που είναι ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ. Η αρχαία ονομασία του νησιού είναι Κεκρυφάλεια και σημαίνει στολισμένη κεφαλή. Με την ονομασία αυτή το Αγκίστρι αναφέρεται από τον Όμηρο ως σύμμαχος της Αίγινας στον Τρωϊκό Πόλεμο (Ιλιάδα, έπος Α', ραψ. Β', στίχος 562). Ακόμη το αναφέρουν οι ιστορικοί Θουκιδίδης (470-335 π.Χ.) και Διόδωρος (90 - 21 π.Χ.). Μέχρι σήμερα οι ανασκαφές έχουν φέρει στο φως ποίκιλα ενδιαφέροντα αρχαιολογικά ευρήματα που δείχνουν ότι το νησί κατοικήθηκε πριν από 2.500 χρόνια. Το Αγκίστρι με τα γύρω νησιά αποτελούσε το βασίλειο της Αίγινας του μυθικού βασιλιά Αιακού. Αρχαιολογικό ενδιαφέρον παρουσιαζουν οι περιοχές της Μεγαρίτισσας και της Απονήσου καθώς και κοντά στο Κοντάρι. Το Αγκίστρι υφίστατο συχνά τις επιρροές της πολυκύμαντης ιστορίας της Αίγινας.

Το νησί έγινε καταφύγιο για Αλβανούς πρόσφυγες (Αρβανίτες) από την Σερβική αυτοκρατορική επέκταση το 14ο αιώνα. Αργότερα η περιοχή έγινε μέρος της Οθομανικής Αυτοκρατορίας. Η επιρροή από τους Αρβανίτες μπορεί ακόμη και σήμερα να παρατηρηθεί από τα μακριά χρωματιστά φουστάνια και μαντίλια που φοριούνται στο κεφάλι από μερικές ηλικιωμένες γυναίκες, ειδικότερα στο Μεγαλοχώρι. Το Αγκίστρι κατά διαστήματα δεν κατοικήθηκε. Στο τέλος του 17ου αιώνα φαίνεται ότι εγκαταλήφθηκε, πιθανόν λόγω των συχνών πειρατικών επιδρομών στην περιοχή στις οποίες ένα μικρό νησί όπως αυτό ήταν ιδιαίτερα ευάλωτο.

Το 1821 το νησί κατοικήθηκε και πάλι αλλά ο πληθυσμός ήταν ελάχιστος για να αναφερθεί στην απογραφή της εποχής. Το 1835, όμως, με Βασιλικό Διάταγμα, η Κοινότητα Αγκιστρίου σχηματίστηκε και αναφέρθηκαν 248 κάτοικοι. Κατά την δεκαετία του 1920 ο πληθυσμός του Αγκιστρίου ήταν και πάλι ελάχιστος αλλά κατά την περίοδο μεταξύ 1940 και 1990 ήταν ένα από τα λιγοστά μικρά Ελληνικά Νησιά του οποίου ο πληθυσμός πραγματικά αυξήθηκε. Σήμερα ο πληθυσμός του νησιού είναι λίγο παραπάνω από 1000 κατοίκους που φτάνει περίπου τους 4.500 την καλοκαιρινή περίοδο.

Μέχρι το 1960 το νησί δεν είχε απευθείας σύνδεση με τον Πειραιά με πλοίο. Το 1973 ηλεκτροδοτήθηκε και στα τέλη του '70 κατασκευάστηκε δρόμος προς τα Λιμενάρια. Από το 1981 είναι σε λειτουργία ένα μικρό 12-θέσιο λεωφορείο που καλύπτει την διαδρομή μεταξύ Σκάλας - Μύλου (Μεγαλοχώρι) - Λιμενάρια.

Κατά παράδοση τα κύρια προϊόντα του νησιού είναι ρετσίνα από πεύκο, ελαιόλαδο, σύκα, κριθάρι και φρούτα. Ομως τα τελευταία περιπου 40 χρόνια η οικονομία του νησιού βασίζεται στον τουρισμό. Το νησί σήμερα κατανέμεται σε 4 οικισμούς: το Μεγαλοχώρι ή Μύλος, τη Σκάλα, το Μετόχι και τα Λιμενάρια. H έδρα της κοινότητας βρίσκεται στο Μεγαλοχώρι.

Η "Κόκκινη Πιπεριά" αγαπάει το Αγκίστρι και σας περιμένει εκεί. Καλό καλοκαίρι και καλή ξεκούραση. Τα λεμε αρχές Αυγούστου...

5 comments:

Anonymous said...

ΚΑΛΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΞΕΚΟΥΡΑΣΗ ΣΕ ΣΕΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ. ΝΑ ΗΡΕΜΗΣΕΙΣ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΒΡΕΙΣ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ ΓΙΑΤΙ ΤΩΡΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΧΕΙΣ ΤΑΡΑΧΤΕΙ ΠΟΛΥ.ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ ΚΑΛΑ ΤΗΝ ΔΙΑΚΥΡΗΞΗ ΓΙΑΤΙ ΚΑΠΟΙΑ ΜΕΡΑ ΘΑ ΣΟΥ ΦΑΝΕΙ ΧΡΗΣΙΜΗ...
ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΙΑ ΛΑΜΠΡΟΣ

ΚΥΑΝΕΡΥΘΡΑ ΝΕΑ said...

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΛΑΜΠΡΟ ΜΟΥ, ΟΜΩΣ ΕΙΜΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ, ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΠΟΤΕ. ΑΛΛΟΙ (ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΕΣΥ...) ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΟΙΤΑΞΟΥΝ ΝΑ ΜΗΝ ΞΑΝΑΠΙΑΣΤΟΥΝ ΚΟΡΟΪΔΑ ΑΠΟ ΚΑΤΙ ΤΥΠΟΥΣ ΠΟΥ ΠΑΡΙΣΤΑΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥΣ. ΕΓΩ "ΠΗΡΑ", "ΔΟΚΙΜΑΣΑ" ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ... ΞΑΝΑΠΑΡΩ. ΣΟΥ ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΛΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΚΑΙ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΓΙΑ ΔΕΣ ΛΙΓΟ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΚΥΡΗΞΗ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΕΙΝΑΙ Ο... ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ;

ange-ta said...

καλές διακοπές!

ange-ta said...

στο δυτικό μέρος είναι και ο κόλπος κουφοντιν

Anonymous said...

Καλές διακοπές, σύντροφε.
Από τον Σεπτέμβριο με νέες δυνάμεις.