Wednesday, May 3, 2023

Αρχισε το πανηγύρι των εκλογων...


Του Κώστα Καμαριάρη*

Μας λένε ότι ξεκίνησε η προεκλογική περίοδος. Ότι οι πολιτικοί αρχηγοί, τα μεγάλα κόμματα, οι εκλογολόγοι, οι αναλυτές άρχισαν να βγάζουν λόγους, συνθήματα, στατιστικές ποικίλες, αναλύσεις επί αναλύσεων με στόχο και όραμα τη νίκη, την επικράτηση, την δικαίωση, την αυτεπιβεβαίωση.

Προφανώς οι παραπολιτικές αναλύσεις δίνουν και παίρνουν, τα ταξίματα, οι δεσμεύσεις, οι αναστοχασμοί και οι θεωρήσεις. Οι μεν αύξησαν λίγο τους μισθούς και τις συντάξεις, οι δε υποσχέθηκαν ακόμα περισσότερα. Άλλοι υποσχέθηκαν να γίνουμε περισσότερο Ευρώπη, άλλοι διαπίστωσαν ότι πρέπει να είμαστε Ευρώπη.

Όμως οι πιο σπουδαίοι πολιτικοί αρχηγοί ακολουθούν συμβουλές ειδικών εκλογολόγων – διαμορφωτών της κοινής γνώμης και για να «πλησιάσουν» τα «ειδικά κοινά» (νέους, άνεργους, επαρχιώτες κ.λπ.) κάνουν αστειάκια στην T.V., στα Ραδιόφωνα, στους δρόμους και τις πλατείες. Προσπαθούν να μας δείξουν – πείσουν ότι είναι «σαν και μας», τον απλό κόσμο, με τα καθημερινά προβλήματα της ακρίβειας, της ανασφάλειας, της αγχωτικής ζωής, της σύγχρονης αστυφιλίας – μυρμηγκοφωλιάς (Η τελευταία απογραφή έδειξε το 35% περίπου του πληθυσμού της χώρας να ζει στην Αθήνα και το Νομό Αττικής). Έτσι με αστεία και χαμόγελα κυνηγούν τις ψήφους μας.

Αλλά εδώ και δύο τετραετίες (μία του ΣΥΡΙΖΑ και μία της Ν.Δ.) είδαμε τα Μνημόνια να μην καταργούνται με ένα άρθρο-νόμο, δημοψήφισμα του ΟΧΙ με περίπου 60% να γίνεται σε μια μέρα ΝΑΙ, είδαμε το «επιτελικό» κράτος με «ετσιθελικό» τρόπο να διαλύει την Υγεία με αφορμή την καραντίνα, να διαλύει τις δημόσιες υπηρεσίες κοινής ωφέλειας (Ηλεκτρικό, Νερό, Παιδεία κ.λπ.), είδαμε μια χιονόπτωση μισής βραδιάς να διαλύει τον «Ευρωπαϊκό» Αττικό αυτοκινητόδρομο ατιμώρητα, είδαμε το δεύτερο σε μέγεθος νησί της χώρας (Εύβοια) σε δύο μέρες να κατακαίγεται χωρίς κρατική «επιτελική» βοήθεια (να θυμηθούμε το Μάτι, τη Μάντρα), είδαμε τους πλούσιους επιτελικούς (πλούσιους με τους φόρους που πληρώνει ο κοσμάκης) να μοιράζουν ψίχουλα-επιδόματα και να περηφανεύονται αντί να ντρέπονται που άφησαν την αγορά να «αυτορυθμιστεί», δηλαδή να φάνε τα μεγάλα ψάρια τα μικρά.

Με άλλα λόγια είδαμε αδιαφορία και ψεύδος. Αλλά «είμαστε με την σωστή πλευρά της ιστορίας», ώσπου κάποιο πυρηνικό να δεχτούμε κατακέφαλα και τότε να προβληματιστούμε, αν προλάβουμε.

Αυτά τα οχτώ χρόνια είδαμε το ΤΑΙΠΕΔ να ξεπουλά τη δημόσια περιουσία (τα τοπικά αεροδρόμια που πήραν οι Γερμανοί και τα τρένα που έχουν οι Ιταλοί μας δείχνουν την Ευρώπη τους) την ακρίβεια να επελαύνει, τους νέους να ξενιτεύονται προς ζημιά του κράτους και του Λαού μας, τα σκανδαλάκια των «ηθοποιών» επιβητόρων πάσης φύσεως, τα σκάνδαλα των τηλεπαρακουθήσεων (ο ανηψιός φταίει, Αυτός μόνο προήδρευε – πού νάξερε;), τη σαπίλα της παραπληροφόρησης των επιδοτούμενων κρατικά ΜΜΕ, είδαμε τόσα και τόσα άλλα…

Και μαζί μ’ όλα τούτα είδαμε μετά το Ιράκ και τη Συρία, την Ουκρανία να διαλύεται, την Τουρκία να απειλεί θεούς και δαίμονες για τη θάλασσά της (που μήπως κατά λάθος τυχαίνει να είναι δικιά μας με τα νησιά της) για τους πυραύλους που θα μας στείλει αντίδωρο της βοήθειας στους σεισμούς!

Είδαμε μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Αγγλία, Γερμανία) να περνούν κρίση με απεργίες, διαδηλώσεις κ.λπ. Είδαμε Πρόεδρο των ΗΠΑ να τον συλλαμβάνουν και τη χώρα αυτή να κινδυνεύει να πέσει σε ανυποληψία!

Και όμως οι πολιτικοί μας υπεύθυνοι μας χαμογελούν και μας τάζουν μέρες καλύτερες!

Λοιπόν ως εδώ! Ας είναι η ευκαιρία αυτών των εκλογών αφορμή για σοβαρή σκέψη, για προσεκτική προσέγγιση, για απόφαση ανασύνταξης και απελευθέρωσης. Ας λένε ό,τι θέλουν, πρέπει στα ψέματα τους να είμαστε «αδιάβροχοι». Πρέπει στην κατασκευασμένη ονειρική πραγματικότητα να βλέπουμε τον κίνδυνο της κοινωνικής και πνευματικής μας παράλυσης!

Δεν είναι το πρόβλημα τι και ποιον θα ψηφίσουμε. Είναι το πώς θα ξεφύγουμε από τα χαμογελαστά ψέματα (πόσα εγκαίνια Μετρό της Θεσσαλονίκης έγιναν ως τώρα;) τις ενθουσιαστικές μπουρμπουλήθρες, τα λόγια που χτίζουν ανώγεια και κατώγεια, το πώς δεν θα γίνουμε μέρος του παραμυθιού. Αυτήν ακριβώς την σκέψη ας έχουμε ως παραμυθία! Και ο καθείς ας πάρει τον δρόμο του.

* Ο Κωνσταντίνος Καμαριάρης είναι υποψήφιος βουλευτής Α' Αθηνων με τον σχηματισμό Πολιτική Πρωτοβουλία στον οποίο μετέχουν η Δημοκρατική Αναγέννηση  και η Χριστιανική Δημοκρατία  


Πηγή: Εφημερίδα Χριστιανική 

No comments: