Thursday, March 3, 2016

Η Ε.Ε. να αναλάβει τις ευθύνες της για το προσφυγικό

Η Ευρωπαϊκή Ένωση των 508 εκατομμυρίων κατοίκων, με το 7,5% του παγκόσμιου πληθυσμού που κατέχει το 24% του παγκόσμιου Α.Ε.Π., να αναλάβει τις ευθύνες της για το προσφυγικό με εφαρμογή της ισοκατανομής των προσφύγων, που είναι λιγότεροι από το 1% του πληθυσμού, σε όλες τις χώρες ανάλογα με τις δυνατότητες της καθεμιάς, ζητά το Πολιτικό Γραφείο του Κινήματος της Χριστιανικής Δημοκρατίας σε κείμενο εκτιμήσεων για την προσφυγική κρίση.

Το κείμενο είναι το ακόλουθο:

1.Οι τοπικοί πόλεμοι στη Συρία, στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στη Λιβύη και αλλού τροφοδοτούν το προσφυγικό κύμα, που παίρνει διαστάσεις μετακίνησης πληθυσμών. Επισημαίνουμε το γεγονός ότι κακώς δεν αναγνωρίζονται οι Αφγανοί ως πολιτικοί πρόσφυγες, παρά το γεγονός ότι η χώρα τους εξακολουθεί να μαστίζεται εδώ και δεκαετίες από εμφύλιο σπαραγμό.

2. Η απάλειψη των αιτίων της προσφυγιάς τους είναι η πρώτη προτεραιότητα για την απόδοση δικαιοσύνης στους πρόσφυγες. Η ειρήνευση και ανασυγκρότηση των εμπολέμων χωρών είναι προϋπόθεση για να ανακοπεί το προσφυγικό ρεύμα και, σταδιακά, να γυρίσουν οι πρόσφυγες στα σπίτια τους. Οι χώρες που προκάλεσαν τον πόλεμο και την ανθρωπιστική κρίση πρέπει να επιβαρυνθούν το κόστος της ανασυγκρότησης αυτής. Επισημαίνουμε το γεγονός ότι συστηματικά αποσιωπώνται οι αίτιοι των ανθρωπιστικών αυτών κρίσεων, αλλά και την αδράνεια της παγκόσμιας πνευματικής ηγεσίας που δεν υψώνει με τρόπο αποφασιστικό τη φωνή της, για να σταματήσουν οι πόλεμοι.

3. Στο μεταξύ, πρέπει να γίνουν τα πάντα για τη σωτηρία και την αξιοπρεπή διαβίωση των προσφύγων. Για τους Χριστιανούς η συμπαράσταση στους εμπερίστατους και αναξιοπαθούντες συνανθρώπους μας, είναι απαράβατη αρχή στην οποία δεν χωρούν «εκπτώσεις» και παρερμηνείες. Σε όλες τις εκκλησίες θα διαβαστεί την ερχόμενη Κυριακή της Αποκριάς το «Ευαγγέλιο της Κρίσεως» (Κατά Ματθαίον 25, 31-46) και θα ακουστεί ότι όποιος τάισε τους πεινασμένους, πότισε τους διψασμένους, περιμάζεψε τους ξένους, φρόντισε τους άρρωστους και τους φυλακισμένους, είναι σαν να φρόντισε τον ίδιο το Θεό και θα συγκαταλέγεται στους «ευλογημένους του Πατρός μου» που θα κληρονομήσουν την Βασιλεία των Ουρανών. Αντίθετα, «κατηραμένοι» θα είναι όσοι δεν θα φροντίσουν τους «ελαχίστους» αναξιοπαθούντες συνανθρώπους μας, γιατί θα είναι σα να μη φρόντισαν τον ίδιο το Θεό.

4. Άλλωστε, από την κατά σάρκα γέννησή Του, ο Θεός ήταν μετανάστης, άστεγος και πρόσφυγας κυνηγημένος. Είναι χαρακτηριστικό το Τροπάριο του όρθρου του Μεγάλου Σαββάτου: «Δός μοι τούτον τον ξένον, τον εκ βρέφους ξενωθέντα εν κόσμω…όστις οίδε ξενίζειν τους πτωχούς και τους ξένους…ος ως ξένος ουκ έχει πού την κεφαλήν κλίνη…».Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Πατριάρχη Αλεξανδρείας αγίου Ιωάννη του Ελεήμονα, που σε περίοδο ταραγμένη (7ος μ.Χ. αιώνας), καθιέρωσε και χρηματικό βοήθημα στους πρόσφυγες και μάλιστα μεγαλύτερο στις γυναίκες.

5. Οι ισχυρές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης φέρουν μεγάλο μέρος της ευθύνης για την πρόκληση των τοπικών συρράξεων που δημιούργησαν το προσφυγικό. Παράλληλα, πέτυχαν την οικονομική ισχύ τους σωρεύοντας τα πλούτη της γης και εκμεταλλευόμενες τις φτωχές χώρες. Κατά συνέπεια, είναι εύλογο να αποτελούν αυτές τον βασικό προορισμό των προσφυγικών ροών και όχι η κατεστραμμένη Ελλάδα των Μνημονίων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση των 508.000.000 κατοίκων, με το 7,3% του πληθυσμού του πλανήτη που κατέχει το 24% του παγκόσμιου ΑΕΠ, πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της έναντι των συνανθρώπων μας που δοκιμάζονται και κάλλιστα μπορεί να τους απορροφήσει, αφού το σύνολο των προσφύγων δεν ξεπερνά το 1% του πληθυσμού. Κατά συνέπεια, με εφαρμογή της ισοκατανομής τους σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. ανάλογα με τις δυνατότητες της κάθε μίας, κανένα πρόβλημα δεν θα υπάρξει.

6. Χαιρετίζουμε τη φιλάνθρωπη στάση της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού και ιδιαίτερα των πληθυσμών των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, που παρά την ανέχεια και την κρίση, συμπαραστέκεται στους χειμαζόμενους αδελφούς μας, αλλά και όσους εθελοντές απ’ όλο τον κόσμο βοηθούν με αυταπάρνηση ως «καλοί Σαμαρείτες». Δεν λείπουν δυστυχώς τα φαινόμενα προκλητικής αισχροκέρδειας και εκμετάλλευσης εις βάρος των εμπερίστατων ανθρώπων, τα οποία πρέπει να παταχθούν.

7. Κι όμως, υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις οι οποίες κυβερνούν και εκπροσωπούν μερίδες πολιτών της Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης, οι οποίες φαίνεται ότι έχουν συνηθίσει στην ιδέα να βασίζουν την ησυχία και την ευημερία τους στην ανοχή και συνενοχή σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Δεν εξηγείται διαφορετικά η επιμονή τους, περισσότερο ή λιγότερο συγκαλυμμένα, η Ελλάδα «να φυλάει τα θαλάσσια σύνορά της» απωθώντας τα σαπιοκάραβα με τους πρόσφυγες, κατά παράβαση της διεθνούς νομοθεσίας και δολοφονώντας γυναικόπαιδα, σε συνδυασμό με το σχέδιό τους, υψώνοντας φράχτες, να μετατρέψουν την Ελλάδα σε «αποθήκη ψυχών».

8. Καταγγέλλουμε την σχετική πρωτοβουλία της Αυστρίας σε συντονισμό με τις βαλκανικές χώρες για την πραγματοποίηση του στόχου αυτού, όπως προκύπτει από τη μη πρόσκληση της Ελλάδας στη μεταξύ τους σύσκεψη. Η εξέλιξη αυτή, μια χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης να απομονώνεται από άλλη χώρα-μέλος σε συνεργασία με χώρες μη-μέλη δείχνει πως ή ιδιότητα του κράτους-μέλους της Ε.Ε. μετρά όλο και λιγότερο.

9. Καταδικάζουμε την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο με πρόσχημα το προσφυγικό ζήτημα. Ως στρατιωτικός οργανισμός, το ΝΑΤΟ είναι αναρμόδιο να εμπλακεί σε ένα θέμα καθαρά ανθρωπιστικό.

10. Αρμόδιος για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης είναι ο Ο.Η.Ε. , ο οποίος πρέπει επειγόντως να αναλάβει πρωτοβουλίες και να δραστηριοποιηθεί. Προκειμένου να πάψουν να χάνονται ζωές στο Αιγαίο, πρέπει με απαίτηση και πρωτοβουλία του Ο.Η.Ε., να καταγγελθεί η στάση της Τουρκίας και να εξαρθρωθούν από το τουρκικό έδαφος τα κυκλώματα διακινητών που θησαυρίζουν με την απόγνωση των προσφύγων και οργανώνουν τα επικίνδυνα θαλάσσια περάσματα με εκατοντάδες θύματα. Εκεί να γίνεται η ταυτοποίησή τους και από εκεί η χορήγηση βίζας και κατανομή τους σε όλες τις χώρες του κόσμου ανάλογα με τις δυνατότητες που έχει η κάθε μία να τους φιλοξενήσει. Στην κατεύθυνση αυτή, εκτός από την Τουρκία, πρέπει να ενισχυθούν και να αποκτήσουν τις κατάλληλες υποδομές και οι άλλες χώρες που γειτονεύουν με τα πεδία των συγκρούσεων (Λίβανος-Ιορδανία), προκειμένου να ανταποκριθούν στη διαχείριση των προσφυγικών ροών.

11. Οι ελληνικές κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών δεν είχαν αναπτύξει σχέδια αντιμετώπισης του προσφυγικού και του μεταναστευτικού ζητήματος. Το ίδιο ισχύει και για τη σημερινή κυβέρνηση, η οποία δεν είχε εξαρχής σχέδιο διαχείρισης της αντιμετώπισης του προσφυγικού, ούτε υπεύθυνη πολιτική, ιδίως κατά την πρώτη θητεία της. Και πάλι δεν στάθηκε ικανή να προβλέψει, ως όφειλε, τα σχέδια των ευρωκρατών εις βάρος της χώρας μας. Έστω και τώρα, πρέπει να υπάρξει άμεση και υπεύθυνη διαχείριση του θέματος, με ενίσχυση από την Ε.Ε., πάντοτε στα πλαίσια του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφύγων: Να τεθεί ως πρώτη προτεραιότητα η δημιουργία υποδομών για τη στέγαση, περίθαλψη και ασφαλή διαμονή των προσφύγων που βρίσκονται στο ελληνικό έδαφος, η οποία να διασφαλίζει την αξιοπρεπή διαβίωσή τους.

12. Με τον τρόπο αυτόν θα μπουν οι βάσεις για τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της οικονομίας και της ασφάλειας, τόσο σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών που φιλοξενούν πρόσφυγες, όσο και σε εθνικό επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό ζητούμε την αντικατάσταση όλων των καταυλισμών (Hot Spots) των νησιών του ανατολικού Αιγαίου με πλωτούς, όπου θα γίνεται απευθείας η πρώτη εγκατάσταση και ταυτοποίηση των προσφύγων, οι οποίοι στη συνέχεια να προωθούνται για φιλοξενία σε κατάλληλα επιλεγμένα σημεία της ηπειρωτικής χώρας σύμφωνα με το νόμο και τις διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει η χώρα.

No comments: