Friday, September 19, 2014

Μετά την ΕΣΗΕΑ, πρώτοι και στην ΠΟΕΣΥ!

Του Μάκη Διόγου Β' Αντιπροέδρου ΕΣΗΕΑ

Λίγες μέρες πριν την εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη των εκπροσώπων της ΕΣΗΕΑ στο συνέδριο της ΠΟΕΣΥ έγραφα μεταξύ άλλων: «Οι «Ενωμένοι Δημοσιογράφοι» από τη πρώτη στιγμή έθεσαν ως προτεραιότητα την ανάκτηση της χαμένης τιμής των δημοσιογράφων, τόσο σε επαγγελματικό, όσο και σε συνδικαλιστικό επίπεδο. Αυτό προσπαθούμε καθημερινά στο Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, το ίδιο θα κάνουμε και στο νέο ΔΣ της ΠΟΕΣΥ. Είναι εύκολο να λες λόγια, να δίνεις υποσχέσεις. Το δύσκολο είναι να αγωνίζεσαι καθημερινά για να υλοποιήσεις όλα όσα ως παράταξη έχεις θέσει ως στόχους. Είναι δύσκολο». Σήμερα μετά τα αποτελέσματα όπου οι συνάδελφοι ανέδειξαν την παράταξη μας στη πρώτη θέση με 732 ψήφους (και 30 συνέδρους) αισθάνομαι την ανάγκη να γράψω δυο λόγια, μια μικρή μετεκλογική αποτίμηση.

Όταν το 2013 οι παρατάξεις «Δημοσιογραφική Μεταρρύθμιση», «Δημοσιογραφική Ενότητα», μεγάλο κομμάτι συνδικαλιστών από τους «Δημοσιογράφους για τη Δημοσιογραφία», οι «Ανεξάρτητοι Δημοσιογράφοι» αλλά και πολλοί συνδικαλιστικά ανένταχτοι, πήραμε την απόφαση να συγκροτήσουμε τους «Ενωμένους Δημοσιογράφους» το στοίχημα ήταν μεγάλο. Το ερώτημα ήταν αν σε ένα συνδικαλιστικό κίνημα βαθιά πολωμένο, κομματικά & ιδεολογικά, θα μπορούσε να σταθεί μια παράταξη που αφενός καλύπτει τον δημοκρατικό, μεταρρυθμιστικό χώρο, αφετέρου είναι κομματικά χειραφετημένο. Δύσκολο το εγχείρημα. Είχαμε (και έχουμε...) να αντιμετωπίσουμε κατεστημένες νοοτροπίες, μικροκομματικές λογικές και φυσικά διαφόρων ειδών συμφέροντα (μεγάλα & μικρά). Τολμήσαμε και ευτυχώς για μας ένα μεγάλο κομμάτι των συναδέλφων μας στήριξαν την προσπάθεια δίνοντας από τη πρώτη εκλογική μάχη, για το ΔΣ της Ενωσης μας το 2013, τη πρώτη θέση στους «Ενωμένους Δημοσιογράφους». Από εκείνη την ημέρα άρχισε η πορεία μας, τόσο στο Δ.Σ. της Ενωσης, αλλά και εκτός των γραφείων της Ακαδημίας. Η προσπάθεια συνεχίζεται τόσο από τους εκλεγμένους στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, όσο και από τα υπόλοιπα μέλη των «Ενωμένων Δημοσιογράφων». Οι εκλογές για το συνέδριο της ΠΟΕΣΥ ήταν μια ακόμη στάση σ’ αυτή τη πορεία. Επιμένουμε και διεκδικούμε περισσότερη συμμετοχή, περισσότερη δημοκρατία σ’ όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις του κλάδου μας.

Η πρόταση των «Ενωμένων Δημοσιογράφων» ήταν να εκλεγούν σύνεδροι που θα ακούν τους εργαζόμενους δημοσιογράφους, θα αφουγκράζονται τα προβλήματά τους και θα βρίσκονται δίπλα τους στους αγώνες και στις διεκδικήσεις, προτείνοντας λύσεις που ενώνουν τον κλάδο. Και τα καταφέραμε, για μια ακόμη φορά. Κόντρα στους κυβερνητικούς διαδρομιστές, αλλά και (μικρο)κομματικούς φανατισμούς που προσπάθησαν (ανεπιτυχώς...) να φορτώσουν στην παράταξη μας όλα τα κακά της τρόικας και του μνημονίου. Το θετικό αποτέλεσμα αποτελεί ευθύνη για τους «Ενωμένους Δημοσιογράφους». Οι απαιτήσεις μετά το πολύ καλό αποτέλεσμα για την ΠΟΕΣΥ μεγαλώνουν. Αλλά εμείς επιμένουμε ότι η ψήφος στην παράταξη μας μένει σ’ αυτή. Μένει στους δημοσιογράφους. Και αυτό ας το πάρουν απόφαση όλοι. Για μας η εκλογική επιτυχία είναι το μέσο για να αγωνιστούμε από καλύτερες θέσεις για τα μεγάλα προβλήματα των συναδέλφων μας. Και αυτό θα κάνουμε στο συνέδριο της ΠΟΕΣΥ. Με διαφάνεια, με ανοιχτά χαρτιά, θα διεκδικήσουμε την επανεκκίνηση της ομοσπονδίας. Με στόχο οι προτάσεις μας να δίνουν ρεαλιστικές λύσεις και να ενώνουν τον κλάδο. Αυτή παραμένει η δέσμευση μας προς όλους τους συναδέλφους μας.

*Εδώ διαβάστε τα αποτελέσματα των εκλογών 17-18/9

No comments: