Tuesday, February 26, 2013

Η αριστερά των κοινωνικών κινημάτων επέστρεψε στην Ιταλική βουλή

 Η "Αριστερά Οικολογία Ελευθερία" του Νίκι Βέντολα πήρε 3,2% (1.090.802 ψήφους) στη Βουλή ποσοστό που αντιστοιχεί σε 37 έδρες, ενώ στη Γερουσία με το 2,97% (912.347 ψήφοι) εξέλεξε 7 γερουσιαστές. Η SEL είναι πλέον η φωνή της Αριστεράς των Κοινωνικών Κινημάτων στην Ιταλική βουλή και τη Γερουσία . Ο Βέντολα αγωνίστηκε με πάθος για τη νίκη της Κεντροαριστεράς, να γίνει ο Μπερσάνι πρωθυπουργός, αλλά και για να υπάρχει ισχυρή Αριστερά που θα υπερασπιστεί το κονωνικό κράτος, την εργασία, τα δικαιώματα, το περιβάλλον. Γι' αυτό και ήταν αρνητικός σε μετεκλογική συνεργασία με τον Μόντι. Δυστυχώς οι περισσότεροι Ιταλοί Αριστεροί ψηφοφοροι μπροστά στο φόβο της επιστροφής Μπερλουσκόνι προτίμησαν τη ψήφο στο Δημοκρατικό Κόμμα, έστω και με το στανιό, στερώντας από την SEL ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό.
Ο ηγέτης της "Αριστερά Οικολογία Ελευθερία" Νίκι Βέντολα στις πρώτες του δηλώσεις ανέφερε: "Μας λένε να κοιτάξουμε τον Μόντι. Ο Μόντι ηττήθηκε. Το σκηνικό έχει ως εξής: Η Κεντροαριστερά έχει κερδίσει τη Βουλή και τη Γερουσία, αλλά όχι με των αριθμών εδρών που θέλαμε. Πρέπει να δούμε αν υπάρχουν οι αριθμοί, οι έδρες, που να είναι σε αρμονία με τη συντριπτική απαίτηση για αλλαγή που ψήφισαν οι πολίτες της χώρας. Το "Κίνημα 5 Αστέρων" (Movimento 5 Stelle) είναι ο πραγματικός νικητής των εκλογών. Δεν μπορούμε να μιλάμε για ψεύτικες συμμαχίες. Αν υπάρχει πολιτική πλατφόρμα που θα οδηγήσει στην αλλαγή πρέπει να την συζητήσουμε". Ο Βέντολα απορρίπτει μια μεταβατική κυβέρνηση Δημοκρατικού Κόμματος - Μπερλουσκόνι που θα οδηγήσει την Ιταλία και πάλι σε εκλογές, ενώ τονίζει την ανάγκη διαλόγου με το Κίνημα 5 Αστέρων.

Ο προβληματισμένος Μπερσάνι


Το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας με το "Κίνημα 5 Αστέρων" φαίνεται ότι εξετάζει και ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος Πιερλουίτζι Μπερσάνι ο οποίος τόνισε: "Αναλαμβάνουμε την ευθύνη μας. Αισθανόμαστε την ευθύνη, θέλουμε να είμαστε αποτελεσματικοί φορείς της πρότασης να αλλάξουμε τον τρόπο άσκησης της πολιτικής καθώς είναι κάτι που έχουμε υποσχεθεί κατά την προεκλογική εκστρατεία. Υπήρξε μια απόρριψη της πολιτικής, όπως συνέβη σε αυτά τα χρόνια των μη αποδοτικών θεσμών και πολιτικής. Αυτή η απόρριψη είναι ηθικά αξιόπιστη. Εμείς με ταπεινότητα και επίγνωση θα βγάλουμε τα συμπεράσματα από τις εκλογές επαναλαμβάνοντας την επιθυμία μας να είμαστε χρήσιμοι για τη χώρα μας. Στο ερώτημα αν θα απευθυνθεί στο Κίνημα του Μπέπε Γκρίλο, ο Μπερσάνι απάντησε: "Θα τους ρωτήσουμε τι θέλουν να κάνουν".

"Κάζο" για Μόντι…

Οι μεγάλοι ηττημένοι των χθεσινών ιταλικών εκλογών είναι πρώτα απ' όλα ο αγαπημένος των νεοφιλελεύθερων των Βρυξελών Μάριο Μόντι, ο οποίος προσπάθησε να "στήσει" κεντροδεξιά κυβέρνηση (χωρίς τον Μπερλουσκόνι, αλλά σε συνεργασία με το κόμμά του) στην οποία θα ήταν αυτός πρωθυπουργός. Γι' αυτό και σ' όλη τη προεκλογιλή περίοδο έκανε επιθέσεις στην Κεντροαριστερά, με αποκορύφωμα τη δήλωση ότι ο Μπερσάνι δεν είναι ικανός για πρωθυπουργός, δήλωση που ανασκευασε λίγο μετά.


...και Φερέρο!

Ο άλλος μεγάλος ηττημένος είναι ο γραμματέας της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης Πάολο Φερέρο που αφού απέρριψε κάθε πρόταση του Νίκι Βέντολα για συνεργασία πήγε και κρύφτηκε πίσω από ένα άχρωμο και άοσμο εισαγγελέα τον Ινγκρόια και συμμάχησε με τον Αντόνιο Ντι Πιέτρο τον άνθρωπο που στήριξε μέχρι τέλους τη κυβέρνηση Μόντι στο θνησιγενές ψηφοδέλτιο "Επανάσταση Πολιτών". Αποτέλεσμα; 2,2% 781.082 ψήφοι στη Βουλή (μαζί με τους Πράσινους και το Κόμμα Ιταλών Κομμουνιστών) και ποσοστό 1,8% (ακόμα λιγότερους) 564.096 στη Γερουσία. Κατάφερε ο Φερέρο με τα πολιτικά του καραγκιοζιλίκια να "θάψει" την Κομμουνιστική Επανίδρυση....

Διαβάστε τα αποτελέσματα των Ιταλικών εκλογών (Βουλή & Γερουσία) από το Il Fatto Guotidiano

No comments: