Wednesday, February 27, 2013

Ο Μπέπε Γκρίλο και το Κίνημα 5 Αστέρων



Χωρίς αμφιβολία ο μεγάλος νικητής των Ιταλικών εκλογών είναι ο Μπέπε Γκρίλο και το Κίνημα των 5 Αστέρων. Μάλιστα είναι πρώτο κόμμα στη Βουλή με 8.688.545 ψήφους, ποσοστό 25,55%, το Δημοκρατικό Κόμμα πήρε 8.642.700, 25,41% και ο Μπερλουσκόνι 7.332.121 & 21,56%. Στη Γερουσία το Κίνημα 5 Αστέρων ήταν δεύτερο κόμμα με 7.285648 ψήφους, 23,79%, με πρώτο τον Δημοκρατικό Κόμμα 27,43% 8.399.991 ψήφους και τρίτο το κόμμα του Μπερλουσκόνι με 6.829135 & 22,30%.

«Τα παραδοσιακά κόμματα τελείωσαν! Δεν θα επιβιώσουν για πολύ ακόμα...», δήλωσε ο Beppe Grillo, από το κανάλι του Κινήματος το βράδυ της Δευτέρας και το αποτέλεσμα των Ιταλικών εκλογών, αν μη τι άλλο, είναι μια ένδειξη προς αυτή την κατεύθυνση. Όμως τι είναι το Κίνημα 5 Αστέρων, ποιος είναι πολιτικά ο Μπέπε Γκρίλο; Πρόκειται για ένα προσωποπαγές λαϊκίστικο κόμμα; Ένα κίνημα διαμαρτυρίας ή μια νέα πολιτική δύναμη των πολιτών που απογοητευμένοι από τα υφιστάμενα πολιτικά σχήματα επιζητούν μια διαφορετική πολιτική έκφραση;

Το 2008 όταν η κρίση «χτύπησε» την Ευρώπη και με την εμφάνιση των «Αγανακτισμένων Πολιτών» κυρίως σε Ισπανία, Ελλάδα αλλά και Ιταλία, ο Γκρίλο δημιούργησε ένα μπλογκ από το οποίο εξέφραζε τις απόψεις που είχε για το «κουραστικό για τους Ιταλούς» πολιτικό σύστημα όπως το αποκαλεί, κερδίζοντας τεράστια δημοσιότητα, ενώ πιο πριν είχε διοργανώσει το πανεθνικό χάπενινγκ «V-Day» (Vaffanculo Day – «Μέρα του Άντε Γ…»), αφιερωμένο στους ιταλούς πολιτικούς. Εκμεταλλευόμενος την διαμαρτυρία και την αγανάκτηση των Ιταλών πολιτών, το 2009 ίδρυσε το κίνημα των «Πέντε Αστέρων», το οποίο στις δημοτικές εκλογές κατάφερε να κερδίσεις την τρίτη θέση. Το καυστικό του χιούμορ και η υπόσχεση του να πολεμήσει το «σύστημα» από μέσα, μετασχημάτισαν το κίνημα του από κόμμα διαμαρτυρίας σε κόμμα το οποίο αναδείχθηκε σε ουσιαστικό νικητή των Ιταλικών εκλογών. Το Κίνημα 5 Αστέρων «στήθηκε» μέσω (και μόνο...) του διαδυκτίου, ακολουθώντας (πιθανότατα...)το παράδειγμα από το κόμμα των Πειρατών κυρίως της Σουηδίας & της Γερμανίας.

Από τη πρώτη στιγμή της ίδρυσης του Κινήματος ο Μπέπε Γκρίλο τόνισε την αναγκαιότητα για καταπολέμηση της λιτότητας. Και όχι μόνο αυτό. Ο Γκρίλο ονόμασε το κίνημα 5 Αστέρια γιατί είναι μια αναφορά σε πέντε θέματα που υπερασπίστηκε από την πρώτη στιγμή το κίνημα: ο δημόσιος χαρακτήρας του νερού, δημόσιες μεταφορές, βιώσιμη ανάπτυξη, συνδεσιμότητα & ελεύθερη, ανοικτή πρόσβαση στο Internet, προστασία του περιβάλλοντος κ.α.. Παράλληλα ο Γκρίλο μιλάει για Άμεση δημοκρατία, μείωση των αποδοχών των πολιτικών, οι οποίοι δεν θα πρέπει να υπηρετούν περισσότερες από δύο θητείες στο Κοινοβούλιο, μη χρηματοδότηση των κομμάτων από το κράτος, ενώ προτείνει επίδομα ανεργίας ύψους 1.000 ευρώ σε κάθε πολίτη για χρονικό διάστημα τριών ετών.
Αντίθετος με τις πολιτικές λιτότητας δεν δίστασε να προτείνει δημοψήφισμα για το ευρώ λέγοντας: «Η έξοδος απ’ το ευρώ δεν σημαίνει έξοδο απ’ την Ευρώπη. Η Ιταλική κυβέρνηση πρέπει να παρουσιάσει ένα plan B σε περίπτωση που η χώρα βγει απ’ το ευρώ».

Ο Μπέπε Γκρίλο δεν ήταν υποψήφιος στις εκλογές γιατί το 1980 καταδικάστηκε για φόνο εξ αμελείας έπειτα από ένα τροχαίο, όταν τρεις συνεπιβάτες στο αυτοκίνητο που οδηγούσε έχασαν τη ζωή τους. Δεν έβαλε υποψηφιότητα γιατί είχε θέσει όρο οι υποψήφιοι του Κινήματός του να έχουν λευκό ποινικό μητρώο. Απέφυγε τις εμφανίσεις στην τηλεόραση, γύρισε όλη την Ιταλία με ένα φορτηγάκι και έριξε το βάρος του στο Διαδίκτυο.

Τα μέλη του Κινήματος είναι όλοι εθελοντές, ενώ οι υποψήφιοι βουλευτές εκλέχθηκαν από online ψηφοφορίες. Το Κίνημα 5 Αστέρων χρησιμοποίησε σχεδόν αποκλειστικά τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης και το Internet. Δεν χρησιμοποίησε καθόλου τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Η προεκλογική του καμπάνια έμοιαζε πολύ μ’ αυτή τη του κόμματος των Πειρατών της Γερμανίας, όπου χρησιμοποιώντας αποκλειστικά το διαδύκτιο βρέθηκαν στο κοινοβούλιο του Βερολίνου.

Με μεγάλη ευκολία στην Ελλάδα ο Μπέπε Γκρίλο και το Κίνημα 5 Αστέρων χαρακτηρίσθηκαν «λαϊκιστές» και άρχισαν οι συγκρίσεις με τον Λαζόπουλο, τον Χάρι Κλυν ή τον Μάρκο Σεφερλή. Ναι ο Μπέπε Γκρίλο είναι κωμικός και μάλιστα απ’ ότι λένε καλός κωμικός. Όμως το Κίνημα των 5 Αστέρων μάλλον είναι μια πιο σοβαρή περίπτωση από ένα προσωποπαγές κίνημα διαμαρτυρίας και λαϊκισμού. Οι πολιτικές προτεραιότητες που έβαλε στον Ιταλικό προεκλογικό αγώνα, υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα του νερού, δημόσιες μεταφορές, βιώσιμη ανάπτυξη, συνδεσιμότητα & ελεύθερη, ανοικτή πρόσβαση στο Internet, και προστασία του περιβάλλοντος, ο έλεγχος του πολιτικού χρήματος και η μη χρηματοδότηση των κομμάτων έχουν ριζοσπαστικά, προοδευτικά, χαρακτηριστικά γεγονός που «ανάγκασε» τον Νίκι Βέντολα το βράδυ της Κυριακής να ζητήσει από τον Πιερλουίτζι Μπερσάνι να αρχίσει διερευνητικές συζητήσεις με το Κίνημα 5 Αστέρων για συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας. Βέβαια από τη μεριά του (μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές...) ο Μπέπε Γκρίλο και οι συνεργάτες του αρνούνται κάθε συνεργασία, υποστηρίζοντας ότι ο Μπερσάνι μαζί με το κόμμα του Μπερλουσκόνι στήριξαν τη κυβέρνηση Μόντι. Ο Γκρίλο προβλέπει ότι το σύστημα θα ήθελε μια κυβέρνηση Δημοκρατικού Κόμματος – Μπερλουσκόνι αλλά θεωτρεί το Κίνημα του εμπόδιο, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θα ήθελαν να δημιουργήσουν μια κυβέρνηση Δημοκρατικού Κόμματος-Μπερλουσκόνι, αλλά πλέον είμαστε εμείς εμπόδιο. Δεν μπορούν να το πετύχουν. Θα τους αφήσουμε να παραιτηθούν από έναν τέτοιο σχέδιο. Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα που ξεκινήσαμε. Έναν αγώνα για να είναι το νερό στα χέρια του δημοσίου, τα σχολεία στα χέρια του δημοσίου, για να υπάρχουν δημόσιες υπηρεσίες υγείας. Αν μας ακολουθήσουν τα άλλα κόμματα, καλώς να μας ακολουθήσουν. Αν δεν το κάνουν, η μάχη θα είναι πολύ σκληρή για αυτούς, πολύ σκληρή».

Οι επόμενες μέρες θα είναι καθοριστικές για την Ιταλία, σε ότι αφορά τη συγκρότηση κυβέρνησης. Το σίγουρο είναι ότι ο Μπέπε Γκρίλο και το Κίνημα 5 Αστέρων θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ιταλική πολιτική σκηνή. Ελπίζω να είναι σε θετική κατεύθυνση προς όφελος της κοινωνίας των πολιτών.

No comments: