Tuesday, November 20, 2012

Οι αδύνατοι λυγίζουν

Της Ευγενίας Ηλιοπούλου

Τρία άτομα αυτοκτόνησαν τη περασμένη εβδομάδα. Όλοι εργαζόμενοι. Συνάδελφοι μας. Δεν δήλωσαν ότι θα το κάνουν. Δεν μας προετοίμασαν για την τραγωδία που ζούσανε. Μέσα τους. Θα μας λείψουνε!

Η Ελλάδα μας αντιφάσκει. Αφενός παραμένει ευρωπαϊκή χώρα που χρωστάει πάρα πολλά λεφτά και αδυνατεί να αντεπεξέλθει στα χρέη της. Εμείς, που πάντα πληρώνουμε τα σπασμένα, βυθιζόμαστε στη απόγνωση και την κατάθλιψη. Αφετέρου είκοσι δισεκατομμύρια καταθέσεις στην Ελβετία. Ανήκουν σε έλληνες. Στην χώρα μας μόνο 49 δήλωσαν έσοδα άνω των 900.000 ευρώ/χρόνο. Υποκύψαμε, ως χώρα, στα μέτρα που μας έχουν επιβληθεί. Οι ατέρμονες διαπραγματεύσεις, για μία δόση που άρχισε μικρή και τώρα διογκώθηκε, μας δημιούργησε μία μεγάλη σύγχυση. Παρακαλάμε για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου. Ανυπόμονοι περιμένουμε σταματημένοι στο φανάρι ένα πράσινο φώς που ακόμα να ανάψει. Η εκταμίευση της δόσης θα λειτουργήσει σαν εναρκτήριο λάκτισμα για έναν καινούργιο ανασχηματισμό. Ο κύριος Βενιζέλος δηλώνει «Δεν αντέχει η μεγάλη πλειονότητα των ευρωπαϊκών κρατών καθυστερήσεις ή ασάφειες. Έχουμε ανάγκη ως χώρα από μία νέα αφετηρία, η οποία θα διαμορφωθεί τις επόμενες ημέρες. Οι Έλληνες ξέρουν ότι αυτή είναι η μόνη εφικτή και ασφαλής πορεία. Ο μόνος τρόπος να κάνουμε την Ελλάδα αυτοδύναμη, πάνω σε στέρεα θεμέλια». Δεν αναρωτιέται μέχρι που θα φτάσουν την χώρα αυτές οι θυσίες; Δεν συγκινείται που ο αριθμός των ανέργων έχει ξεπεράσει τα δύο εκατομμύρια; Δεν βλέπει ότι δεν αντέχουμε άλλο να καταπατηθούν τα δικαιώματα μας; Η Ελλάδα είναι ένα καζάνι που βράζει. Δεν τον ενδιαφέρει ότι πάνω από 3000 έλληνες αυτοκτόνησαν το τελευταίο δύο χρόνια; Δεν αντιλαμβάνεται ότι η δημοκρατία μας έχει μεταλλαχτεί σε καμουφλαρισμένη σκλαβιά

Στην σκληρή βιοπάλη πολλοί από εμάς δεν αντέχουν λυγίζουν. Υπερβολική ευαισθησία; Φοβούνται και τρέμουν τις συνέπειες της κρίσης. Δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος της εξωτερικής οικονομικής κρίσης αλλά ούτε και το βάρος της εσωτερικής τους κρίσης. Μειωμένες αντοχές; Αφόρητη πίκρα; Θεωρούνται παράπλευρες απώλειες ενός άδικου οικονομικού πολέμου. Πιέστηκαν πολύ. Ποιος είναι υπεύθυνος για αυτούς τους θανάτους; Ποιος θα λογοδοτήσει στις οικογένειες τους; Τρία άτομα αυτοκτόνησαν τη περασμένη εβδομάδα στο νοσοκομείο μας. Όλοι εργαζόμενοι. Συνάδελφοι μας. Δεν δήλωσαν ότι θα το κάνουν. Δεν μας προετοίμασαν για την τραγωδία που ζούσανε. Μέσα τους. Θα μας λείψουνε! Έλληνες και Ελληνίδες, μην τους κάνετε τη χάρη. Μην διαλύεται τις οικογένειες σας. Μην αυτοκτονείτε. Μην τους κάνετε την χάρη να υποκύψετε στην κρίση. Η καλύτερη λύση είναι δυναμικά, με την ψήφο σας, να τους «αυτοκτονήστε»!

No comments: