Wednesday, November 28, 2012

Οι δημοσιογράφοι του 9,84 θέλουν ανοιχτό τον σταθμό!

ΨΗΦΙΣΜΑ

Ομόφωνα, η Συνέλευση των απεργών δημοσιογράφων του Αθήνα 984 που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ σήμερα Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012, παρουσία του Προέδρου και μελών του Δ.Σ. του Σωματείου:

• Επιβεβαίωσε τη διάθεση του σώματος να αντιμετωπίσει ενωτικά το προβλήματα που έχουν προκύψει ή ενδέχεται και στο μέλλον να προκύψουν στη λειτουργία του «Αθήνα 9,84», έχοντας κατά νού ότι τα δημόσια μέσα δίνουν στην παρούσα συγκυρία μάχη επιβίωσης.
• Επιβεβαίωσε ότι διεκδικεί την επιστροφή της συναδέλφου Λαμπρινής Θωμά στην εργασία της, κρίνοντας ότι η επίλυση του θέματος αυτού συμπυκνώνει τη δυνατότητα εξασφάλισης αδιατάρακτων εργασιακών σχέσεων στον σταθμό,
• Αναγνώρισε την ανάγκη ανάρτησης από την συνάδελφο στην προσωπική της ιστοσελίδα του επανορθωτικού κειμένου που επισυνάπτεται και χαιρετίζει την ετοιμότητά της να το πράξει προκειμένου να υπάρξει λύση.
• Θεωρεί ότι μία τέτοια κίνηση επαρκεί (με βάση και το σκεπτικό του Δ.Σ. της ΔΕΡΑ) για την ανάκληση της εν λόγω απόλυσης και την επιστροφή της συναδέλφου στην εργασία της.
• Καλεί την διοίκηση του «Αθήνα 9,84» να κάνει, χωρίς περιττή χρονοτριβή, τα βήματα που της αντιστοιχούν – οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι των δημοσιογράφων και το σωματείο είναι διαθέσιμοι για οποιαδήποτε διευκρινιστική επαφή.
• Δηλώνει την ετοιμότητα του σώματος των εργαζομένων να τερματίσει (υπό την εγγύηση του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ το οποίο και συνεδριάζει αύριο Πέμπτη στις 12.30) την απεργία που πραγματοποιείται από τις 22/11, ευθύς μόλις η λύση που περιγράφεται γίνει αποδεκτή.

Η ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΤΟΥ «ΑΘΗΝΑ 9,84»

Κείμενο Ανάκλησης της Λαμπρινής Θωμά

«Ανακαλώ τις δηλώσεις για τη λειτουργία του Αθήνα 9,84 που δημοσιεύθηκαν στην προσωπική μου σελίδα στο Διαδίκτυο στις 20/10/2012 ως προς τους χαρακτηρισμούς που εκεί περιέχονται, καθώς έγιναν και υπό καθεστώς συναισθηματικής φόρτισης. Εκφράζω επίσης την επιθυμία μου να συνεχίζω να συνεργάζομαι, σύμφωνα με τη σύμβαση εργασίας μου και τους κανόνες δημοσιογραφικής δεοντολογίας, σε κλίμα ομαλότητας με τα αρμόδια όργανα του σταθμού και τον Γενικό Διευθυντή κ. Τάκη Καμπύλη, τον οποίο παρά τα όσα συνέβησαν εκτιμώ ως επαγγελματία και συνάδελφο και εκφράζω τη λύπη μου για την ένταση που δημιουργήθηκε από τις παραπάνω δηλώσεις".

Η απάντηση της Ελευθερίας Κουμάντου (εκπροσώπου των εργαζομένων στο ΔΣ της ΔΕΡΑ) στην ανακοίνωση του Γ. Παπανδρέου (προέδρου του Δημοτικού Ραδιοφώνου 9,84) (Διαβαστε ΕΔΩ την ανακοίνωση του)
Αγαπητέ κ. Παπανδρέου,

Χαίρομαι που μετά από περισσότερες από 40 μέρες κρίσης στον «Αθήνα 9,84», δυο διαδοχικές συνεδριάσεις του Δ.Σ. της ΔΕΡΑ, πολυάριθμες επιστολές μεταξύ ΕΣΗΕΑ και Γενικού Διευθυντή του σταθμού και σχεδόν μια εβδομάδα 24ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιών, αποφασίσατε να παρέμβετε με κείμενό σας που τιτλοφορείται «ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΨΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΘΗΝΑ 9,84».

Ως εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ της ΔΕΡΑ , νιώθω βαθύτατα προσβεβλημένη όταν διαβάζω στο κείμενό σας ότι «ο «Αθήνα 9.84», μετά την τεράστια προσπάθεια που έχει καταβληθεί εδώ και ενάμισι χρόνο… βρίσκεται πάλι στο στόχαστρο εκείνων που βλέπουν τα συμφέροντά τους να θίγονται από την ουσιαστική αλλαγή που συντελείται στον ιστορικό ραδιοσταθμό της Αθήνας». Θα ήταν σκόπιμο να κατονομάσετε ποιους εννοείτε. Πάντως οι εργαζόμενοι δεν αναγνωρίζουν τον εαυτό τους σε αυτή την περιγραφή – διότι χωρίς τον κόπο, τις θυσίες και το μεράκι τους η «τεράστια προσπάθεια» που αναφέρετε δεν θα είχε καν υπάρξει.

Τα περί «ρουσφετιών» δεν μας αγγίζουν. Αν θεωρήσουμε την προσωπική μου περίπτωση αντιπροσωπευτική, σας ενημερώνω ότι βρίσκομαι στον Αθήνα 9,84 από τον Ιανουάριο του 1996, οπότε έπεσε στα χέρια μου ανακοίνωση του σταθμού που αναζητούσε μαθητευόμενους δημοσιογράφους και εργάσθηκα δυο χρόνια απλήρωτη και δύο χρόνια με δελτίο παροχής υπηρεσιών, προτού αποκτήσω σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου.

Ας αποφύγουμε λοιπόν το κυνήγι φαντασμάτων διότι τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά: η πολυήμερη και πραγματικά επίπονη προσπάθεια των συναδέλφων μου αρχικώς για την μη απόλυση και κατόπιν για την επαναπρόσληψη της συναδέλφου Λαμπρινής Θωμά αφορά ένα σοβαρό θέμα εργασιακών σχέσεων αλλά και δημοσιογραφικής λειτουργίας. (Για το τελευταίο, σας θυμίζω, ότι εσείς ο ίδιος, γίνατε αποδέκτης παραπόνων, κατά την προτελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, από την επικεφαλής της παράταξης «Ανοιχτή Πόλη», η οποία υποστήριξε ότι υπάρχουν και «ζητήματα περιεχομένου» στον «Αθήνα 9,84»).

Μου προκαλεί επίσης απορία το γεγονός ότι εκφράζετε κρίσεις (άγνωστο βάσει ποιας πληροφόρησης) αλλά και προτάσεις για την εσωτερική συνδικαλιστική λειτουργία των εργαζομένων και των σωματείων τους. Με χαροποιεί οπωσδήποτε ότι σας απασχολεί το θέμα της αντιπροσωπευτικότητας και ο τρόπος λήψης των αποφάσεων των εργαζομένων. Θα ήθελα πάντως να σας ενημερώσω ότι σε όλη τη διάρκεια των απεργιακών κινητοποιήσεων πραγματοποιούνται σε καθημερινή βάση γενικές συνελεύσεις, ανοικτές σε όλους τους δημοσιογράφους του σταθμού, όπου αξιολογούνται οι όποιες εξελίξεις και επανακαθορίζονται οι επόμενες κινήσεις. Αυτό άλλωστε απαιτεί η διαφάνεια και η δημοκρατία: οι παρασκηνιακές κουβεντούλες του τηλεφώνου, του διαδρόμου και των social media σίγουρα δεν δίνουν το μέτρο της αντιπροσωπευτικότητας.

Όπως γνωρίζετε και από τις συνεδριάσεις του Δ.Σ. της ΔΕΡΑ, ό,τι έχω να πω το λέω ανοιχτά και δημόσια και προφανώς κρίνομαι για αυτό. Και πιστέψτε με η βάσανος και η αγωνία η δική μου και του έτερου εκπροσώπου στο μικτό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ για τις αποφάσεις που λαμβάνονται είναι καθημερινή και μεγάλη.
Όπως καθημερινή και μεγάλη είναι η αγωνία όλων των εργαζομένων για το μέλλον του Αθήνα 9,84. Αλλά βέβαια, τα περί «επιβίωσης» του σταθμού, που ανασύρονται με μεγάλη ένταση κάθε φορά που υπάρχει κινητοποίηση των εργαζομένων, δεν συμβαδίζουν με την εικόνα μιας διοίκησης, η οποία, για πρώτη φορά απ’ όσο ξέρω σε μέσο ενημέρωσης, μοιάζει να καταβάλει κάθε προσπάθεια για να μην αποτραπεί ή λήξει μια απεργία.

Και εξηγούμαι: Είναι απορίας άξιο γιατί σε καμία συνεδρίαση το Δ.Σ. δεν έκανε δεκτό το αίτημα μου να ακούσετε και εσείς και τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. της ΔΕΡΑ τη θέση της κ. Λαμπρινής Θωμά, την ώρα που αποφασίζεται η απόλυσή της.

Επίσης, απορίας άξιο είναι και γιατί στη συνεδρίαση κατά την οποία ο Γενικός Διευθυντής του σταθμού ενημέρωσε το Σώμα ότι θα κοινοποιήσει στην συνάδελφο κείμενο το οποίο έκρινε ότι θα ικανοποιούσε την αποκατάσταση της υπόληψής του (αφού είχε απορρίψει το δικό της κείμενο ανασκευής), και ενώ υπήρχε ανταλλαγή αλληλογραφίας με την ΕΣΗΕΑ για την οποία εκείνη την ώρα ενημερώθηκαν τα μέλη του Δ.Σ. της ΔΕΡΑ, δεν δεχθήκατε το αίτημα παρατάξεων της αντιπολίτευσης να επανεξετασθεί από την αρχή, από το σημείο μηδέν, όλη η υπόθεση .
Να σας υπενθυμίσω ότι το σημείο μηδέν, δεν είναι το κείμενο της συναδέλφου στο προσωπικό της μπλογκ, για το οποίο και τελικά απολύθηκε, αλλά η είδηση που εκφωνήθηκε ότι η ΕΣΗΕΑ «φιμώνει τον Αθήνα 9,84» και η διευκρίνιση από στόματος της κ. Θωμά ότι αυτό δεν είναι θέση των εργαζομένων αλλά της διοίκησης .

Αλήθεια πού βρίσκεται το ψέμα σε αυτό το γεγονός; Η είδηση που εκφωνήθηκε είχε υπαγορευθεί από τη διοίκηση του σταθμού, αλλά δεν είχε αποδοθεί στην πηγή της, όπως επιβάλλεται. Επίσης το δελτίο ειδήσεων δεν είναι, τουλάχιστον στην δημοσιογραφία που γνωρίζω εγώ, το «editorial του σταθμού», σύμφωνα με την καινοφανή άποψη που άκουσα στο Δ.Σ. της ΔΕΡΑ.

Αγαπητέ κ. Παπανδρέου ,
όταν στην υπό απόλυση συνάδελφο, κοινοποιείται μέσω εξωδίκου ότι δεν θα της επιδοθεί η απόλυση παρά μόνο αν αναρτήσει συγκεκριμένο κείμενο που της υποδεικνύεται από τον Γενικό Διευθυντή, τότε αυτό το κείμενο χαρακτηρίζεται «δήλωση μετανοίας».

Επίσης, αν ζητήσετε τα στοιχεία από την αρμόδια υπηρεσία του σταθμού , θα διαπιστώσετε ότι το ανήλικο παιδί της κ. Λαμπρινής Θωμά , είναι 15 ετών και φοιτά στην Α’ Λυκείου και όχι στην Γ’ Λυκείου, όπως αναφέρετε στο κείμενο σας, σαν αυτό να δικαιολογούσε περισσότερο τη στάση της διοίκησης. Να διαφωνούμε, να αντιπαρατιθέμεθα, αλλά τουλάχιστον με ένα επίπεδο.

Αγαπητέ κ. Παπανδρέου,
Σας καλώ να αναλογισθείτε γιατί στον τομέα των εργασιακών σχέσεων ο «Αθήνα 9,84» τραυματίζεται τόσο συχνά από κρίσεις τόσο μεγάλης έντασης.

Σας καλώ έστω και την ύστατη ώρα, την ώρα που δεν χωρούν μάχες γοήτρου και εγωισμού από καμία πλευρά, να αναλάβετε πρωτοβουλία διαμεσολάβησης και διαπραγμάτευσης, ώστε να εξευρεθεί κοινά αποδεκτή λύση και να αποκατασταθεί η εργασιακή ειρήνη στον «Αθήνα 9,84».

Η εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Δ.Σ. της ΔΕΡΑ
Ελευθερία Κουμάντου

No comments: