Monday, November 26, 2012

Στα άκρα η κόντρα στον «9,84»

Της Ντίνας Δασκαλοπούλου

«Τιμώ τον Γενικό Διευθυντή ως επαγγελματία και συνάδελφο και εκφράζω τη λύπη μου για την ένταση που δημιουργήθηκε από τις παραπάνω δηλώσεις (μου) καθώς έγιναν υπό καθεστώς συναισθηματικής φόρτισης».

Με αυτήν ακριβώς τη διατύπωση (και κάθε αναφορά στο πρόσωπο του διευθυντή της με κεφαλαία) κλήθηκε να ανταλλάξει η δημοσιογράφος Λαμπρινή Θωμά την αξιοπρέπειά της με τον μισθό της. Κι επειδή δεν το έπραξε, απολύθηκε από τον «9,84», τον δημοτικό ραδιοσταθμό της Αθήνας. Προς τι όλα αυτά;

Το σωματείο των δημοσιογράφων είχε προκηρύξει απεργία για τη 17η Οκτωβρίου. Τότε η διοίκηση του σταθμού ζήτησε την εξαίρεσή του. Στην αρνητική απάντηση του σωματείου η διοίκηση του σταθμού χρησιμοποίησε τον «αέρα» τού «9,84» για να μεταδώσει ως πρώτη είδηση της μέρας ότι «η ΕΣΗΕΑ φιμώνει τον «9,84″».

Η Λαμπρινή Θωμά στην εκπομπή της αμέσως μετά ενημέρωσε τους ακροατές (ως όφειλε βάσει του κώδικα δεοντολογίας) ότι α) η παρουσιαζόμενη ως είδηση είναι η θέση της διοίκησης του σταθμού και β) ότι η θέση αυτή δεν εκφράζει το σύνολο των δημοσιογράφων. Σφάλμα μέγα!

Η εκπομπή της κόπηκε αυθωρεί από τον γενικό διευθυντή, Τάκη Καμπύλη, και η δημοσιογράφος μετατέθηκε στο σάιτ του σταθμού. Η απόφαση ελήφθη με αφορμή ανάρτηση που έκανε η δημοσιογράφος στην προσωπική της ιστοσελίδα για τον τρόπο διοίκησης του σταθμού.

Οι συνάδελφοί της αντιδρούν και η ΕΣΗΕΑ προκηρύσσει 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες στον «9,84». Με την αμφισβήτηση στους δημοσιογράφους να φτάνει το 97,7%, σύμφωνα με τελευταία έρευνα, γιατί θα πρέπει να σας ενδιαφέρουν όλα αυτά;

Η Λαμπρινή Θωμά είναι πάνω από όλα εργαζόμενη και σε μια περιπέτεια σαν και τη δική της μπορούμε να βρεθούμε όλοι μας (δεν χρειάζεται εδώ καμία αναφορά στο ότι είναι επικεφαλής μονογονεϊκής οικογένειας και μάνα ενός ανήλικου παιδιού – θα μπορούσε και να είναι χήρα, ανύπαντρη, με 5 παιδιά ή με κανένα).

Η εργατολόγος Ελένη Διονυσοπούλου μας εξηγεί: «Τυχόν καταγγελία της σύμβασης εργασίας που λαμβάνει χώρα ως αντίδραση στην άρνηση του εργαζομένου να συμμορφωθεί στην υιοθέτηση της καθ’ υπαγόρευση δήλωσης, πρέπει να θεωρηθεί ως καταχρηστική και, επιπρόσθετα, ως παράνομη εξαναγκασμένη καταγγελία (δηλαδή καταγγελία στην οποία προβαίνει ο εργοδότης κατόπιν σχετικής απαίτησης τρίτου, ο οποίος δεν συμμετέχει στον συμβατικό δεσμό, όπως είναι λ.χ. διευθυντικό στέλεχος με το οποίο ο εργαζόμενος έχει έρθει σε σύγκρουση)».

Και η Κλειώ Παπαπαντολέων, δικηγόρος με εξειδίκευση στα ανθρώπινα δικαιώματα, είναι κατηγορηματική: «Στον εργασιακό χώρο κατεξοχήν τα δικαιώματα δοκιμάζονται, αφού ο εκάστοτε εργοδότης είναι –εγγενώς- λίγο «πιο ίσος» από τον εκάστοτε εργαζόμενο σε μία σύμβαση –κατά τ’ άλλα- ελεύθερων και ίσων υποκειμένων. Αυτό ισχύει με ακόμα μεγαλύτερη ένταση στις συνθήκες που ζούμε, γενικευμένης κρίσης και πολυεπίπεδης βίας.

Με αυτό το κείμενο δεν αποκαθίσταται πραγματικά η τρωθείσα φήμη κανενός. Απλώς υποχρεώνεται ο εργαζόμενος σε μια ταπεινωτική πράξη με χαρακτηριστικά αμιγώς τιμωρητικά και ο εργοδότης επιβεβαιώνει την απόλυτη κυριαρχία του όχι μόνο επί του συγκεκριμένου εργαζομένου, αλλά επί του συνόλου, αφού όλο αυτό έχει και χαρακτήρα «παραδειγματισμού».

Πολλώ δε μάλλον, στον εργασιακό χώρο των δημοσιογράφων, όπου η δημόσια εκφορά άποψης είναι συστατικό στοιχείο της δουλειάς τους».

Σήμερα έχει προγραμματιστεί συνάντηση της ΕΣΗΕΑ με τον δήμαρχο Αθηναίων Γ. Καμίνη. Στις 2 μ.μ. οι εργαζόμενοι έχουν νέα γενική συνέλευση.

Πηγή: Η Εφημερίδα των Συντακτών

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιηθεί έξω από τις εγκαταστάσεις του ρ/σ ΑΘΗΝΑ 9,84 (Πειραιώς 100) αύριο Τρίτη 27/11, στις 13:00 από τους εργαζόμενους στο σταθμό. Στο πλευρό τους θα βρίσκονται και άλλοι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ οι οποίοι θα διαδηλώσουν κατά της άδικης απόλυσης της Λαμπρινής Θωμάς.

No comments: