Thursday, March 8, 2012

Ενενήντα ένσημα (επιτροπές και γνωματεύσεις)


Της Ευγενίας Ηλιοπούλου

Έχει  την  ηλικία  του Χριστού. Τότε που τον σταυρώσανε. Έπαθε ένα ηλίθιο τροχαίο ατύχημα. Κάταγμα συμπιεστικό στο Θ9 της σπονδυλικής του στήλης χωρίς σπαστικότατα και άλλες νευρολογικές επιπλοκές. Νοιώθει ζωντανός και δυναμικός όμως έχει την αδυναμία χρήσης των κάτω άκρων και την καθήλωση στην αναπηρική καρέκλα. Δεν θεωρείται παραπληγικός άρα δεν παίρνει επίδομα λόγω έλειψες 90 ενσήμων. Πού να ήξερε ότι θα τραυματιστεί για να μαζέψει περισσότερα; Δεν είχε προετοιμαστεί για το μεγαλείο του ελληνικού δημοσίου.
Εδώ και 8 χρόνια «περπατά» στα γρανάζια των επιτροπών και των γνωματεύσεων. Κλείνει ραντεβού αλλά τον δέχονται μετά από 6 μήνες. Για να τον δουν και να επιβεβαιώσουν την αναπηρία του. Πρώτα παίρνει το χαρτί του ιατρού ΦΙΑΠ. Μετά πηγαίνει σε μία επιτροπή που βλέπουν το χαρτί  και τον εξετάζουν νευρολογικά. Τα αντανακλαστικά του μετριούνται. Μετά φεύγει και περιμένει την ειδοποίηση  στο σπίτι για να πάρει το δεύτερο χαρτί. Με το οποίο πάει στο ΙΚΑ το καταθέτει και του βγάζουν το τρίτο χαρτί που λέει ότι θα του δώσουν αναδρομικά τα 450 ευρώ της σύνταξης που δικαιούται. Την αναπηρική. Δεν παίρνει το επίδομα του παραπληγικού (670 ευρώ) επειδή του λείπουν 90 ένσημα.
Το αμαξίδιο (αναπηρική καρέκλα) το έχει αγοράσει πριν 8 χρόνια αλλά μετά από 5 χρόνια το άλλαξε. Διαλύθηκε λόγω αυξημένης χρήσης. Ενώ για το πρώτο το κράτος του αναγνώρισε την δαπάνη και πληρώθηκε όλο το ποσόν για το δεύτερο μπήκε πάλι το γνωστό μας πλαφόν. Δικαιολογήθηκαν μόνο 1600 ευρώ, ενώ στοίχιζε 4100. Το μαξιλάρι (πρόσθετο) που τον προστατεύει από την εμφάνιση των κατακλίσεων κάνει 450 ευρώ. Στο μαξιλάρι δικαιολογούν το 70 %. Πάλι καλά!
Παράλληλα με την καθημερινότητα του πρέπει  να ασχοληθεί και με την προμήθεια των υλικών που του προσφέρουν ποιότητα ζωής (ούροκαθετήρες, ουροσυλέκτες, γάντια αποστειρωμένα, σακουλάκια ταξιδιού =ουροσυλέκτες ταξιδιού που δένονται στο πόδι). Πριν του επέτρεπαν να πάρει μέχρι 180 και ανεξάρτητα από το ποσόν.  Ο νόμος άλλαξε και έγινε πιο «σφιχτός» δηλαδή δεν μπορεί να αγοράσει άλλους καθετήρες. Υπάρχει το πλαφόν των 540 ευρώ (μόνο για 150 καθετήρες) με γνωμάτευση γιατρού. Αν είναι άτυχος και πάθει μία ουρολοίμωξη δεν έχει άλλους και πρέπει να πληρώσει από την τσέπη του. Έχει  την ηλικία του Χριστού. Τότε που τον σταυρώσανε. Σε κοιτάζει στα μάτια με απίστευτο κουράγιο για τα βάσανα του και παραμένει χαμογελαστός. Έχει κάνει πολλά χειρουργεία και όμως επιμένει να βλέπει την ζωή με αισιοδοξία. Θέλει να ζήσει και επιμένει να έχει ποιότητα ζωής. Δεν θέλει να  μιζεριάσει. Οι επιτροπές και οι γνωματεύσεις και το άσπλαχνο κράτος δεν τον πτοούν όσο και άδικα να είναι. Θέλει και θα τα καταφέρει.

No comments: