Ο Μάνος Ματσαγγάνης και ο Γιώργος Προκοπάκης απαντούν στα "Νέα": "Τι σημαίνει η συμφωνία της κυβέρνησης Παπαδήμου με τους εταίρους (και δανειστές) μας στο Eurogroup;"
Με τη μείωση του χρέους, τα χαμηλά επιτόκια και την περίοδο χάριτος δόθηκε στην Ελλάδα μία δεκαετία για να γίνουν όλες εκείνες οι αλλαγές στην οικονομία, στο Δημόσιο και στην κοινωνία οι οποίες θα επιτρέψουν στη χώρα να μπει σε τροχιά ουσιαστικής σύγκλισης με την υπόλοιπη Ευρώπη. Το πλαίσιο είναι ασφυκτικό, αποτέλεσμα των ισχυρών αντιστάσεων του ελληνικού πολιτικού προσωπικού σε κάθε αλλαγή που θα ανέτρεπε τις πελατειακές ισορροπίες. Τα δύσκολα είναι πάντα μπροστά μας, τόσο βραχυπρόθεσμα (έως την επιτυχή ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών για το δεύτερο πακέτο στήριξης) όσο, κυρίως, και μακροπρόθεσμα. Απαιτείται ένα εθνικό πρόγραμμα ανόρθωσης της οικονομίας και της κοινωνίας, το οποίο μέσα από συναινέσεις σε όλα τα επίπεδα θα εξασφαλίζει αφενός την ουσιαστική εφαρμογή των αλλαγών και μεταρρυθμίσεων και αφετέρου την ανακατανομή πόρων από την πολλαπλώς ευνοημένη κρατική πελατεία προς τον κόσμο της παραγωγικής εργασίας και τα αδύναμα στρώματα. Το ζήτημα δεν είναι αν μπορούμε να το πετύχουμε - είναι η μόνη μας επιλογή.
Ο Γιώργος Προκοπάκης είναι σύµβουλος επιχειρήσεων σε θέµατα οργάνωσης και διαχείρισης πληροφοριών
Πήραμε χρόνο. Τι θα δώσουμε;
Χωρίς ρύθμιση για το κούρεμα του χρέους και χωρίς δανειακή σύμβαση η Ελλάδα θα είχε οδηγηθεί στη χρεοκοπία, στην έξοδο από το ευρώ και μετά στην έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ενωση (πιθανότατα με κάποια ειδική συμφωνία σύνδεσης, όπως αυτή που είχαμε από το 1962 έως το 1981).
Χωρίς ρύθμιση για το κούρεμα του χρέους και χωρίς δανειακή σύμβαση η Ελλάδα θα είχε οδηγηθεί στη χρεοκοπία, στην έξοδο από το ευρώ και μετά στην έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ενωση (πιθανότατα με κάποια ειδική συμφωνία σύνδεσης, όπως αυτή που είχαμε από το 1962 έως το 1981).
Θα ήμαστε αναγκασμένοι να προσαρμοστούμε αμέσως σε μια «αυτάρκη οικονομία», με ελλείψεις βασικών αγαθών και άγριες περικοπές, ώστε να βρεθούμε με μηδενικά ελλείμματα στον κρατικό προϋπολογισμό και στο ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών αμέσως.
Το κούρεμα και η δανειακή σύμβαση παρέχουν χρήματα και χρόνο ώστε η αναγκαία προσαρμογή να είναι ομαλότερη. Διαλέγοντας εμείς πώς θα μειώσουμε τα ελλείμματα. Περισσότερο ή λιγότερο δίκαια (και αποτελεσματικά).
Αυτό είναι το κεντρικό πρόβλημα της πολιτικής και της οικονομίας. Οσο επιμένουμε να μην ασχολούμαστε με αυτό, τις αναγκαίες επιλογές θα τις κάνουν για λογαριασμό μας οι δανειστές.
Τότε όμως η Ελληνική Δημοκρατία θα έχει γίνει κανονική Μπανανία - και θα φταίμε εμείς.
Ο Μάνος Ματσαγγάνης είναι επίκουρος καθηγητής του Οικονοµικού Πανεπιστημίου Αθηνών
1 comment:
Διεθνείς διαδηλώσεις υπέρ Ελλάδας:
Όχι στην Ευρώπη των αρπακτικών του καπιταλισμού
Post a Comment