Tuesday, December 6, 2011

Η εκδήλωση της Δημοκρατικής Αριστεράς για τον Σοφιανό Χρυσοστομίδη


Η ομιλία του Φώτη Κουβέλη στην εκδήλωση της Δημοκρατικής Αριστεράς για τον Σοφιανό Χρυσοστομίδη

Δημοκρατική Αριστερά τιμά σήμερα έναν αγαπημένο σύντροφο, έναν εξέχοντα δημοσιογράφο και συγγραφέα, ένα σημαντικό διανοητή, τον Σοφιανό Χρυσοστομίδη.
Γεννημένος στο Κάιρο ο Σοφιανός βρέθηκε πολύ γρήγορα, από τα νεανικά του χρόνια, στο χώρο της δημοσιογραφίας και δούλεψε στις μεγαλύτερες ελληνικές εφημερίδες της Αιγύπτου: την «Κλειώ» και το «Κάιρον», την πολύ παλαιά εφημερίδα του Αιγυπτιακού ελληνισμού συναγωνιζόμενη σε ηλικία την πασίγνωστη «Αχράμ».
Βασικός συντάκτης στις εφημερίδες της Αριστεράς της Αιγύπτου «Φωνή» και «Πάροικος», ζει από κοντά τα ταραγμένα χρόνια της νασερικής εξέγερσης και έρχεται στην Ελλάδα μετά το ’60 για να συνεχίσει τη δημοσιογραφική του παρουσία στις εφημερίδες «Δημοκρατική Αλλαγή», «Μακεδονία» και βεβαίως στην αγαπημένη του «Αυγή», της οποίας διατέλεσε αρχισυντάκτης και διευθυντής.
Ο Σοφιανός ακατάπαυστα αρθρογραφεί επί 5 δεκαετίες συνεχώς, καλύπτει και σχολιάζει γεγονότα, περιγράφει και διεισδύει σε καταστάσεις, παρουσιάζει πρωταγωνιστικά πρόσωπα και τα κρίνει χωρίς δισταγμούς και σκοπιμότητες.
Με τις δικές του καταγραφές έχουμε δει με πιο καθαρό μάτι, τα συνταρακτικά γεγονότα της πρόσφατης ιστορίας με τη Γιουγκοσλαβία, το Μακεδονικό, το Κυπριακό, το συγκλονιστικό ανατολικό ’89.
Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς! Ο Σοφιανός ζει τα γεγονότα και τα ξαναζεί γράφοντας για αυτά. Από τα απλά της καθημερινότητας μέχρι αυτά που φέρνουν ανάποδα τις εποχές.
Πόσες και πόσες φορές, αγοράζοντας την Κυριακάτικη Αυγή, δεν γυρίζαμε αμέσως στη σελίδα της δικής του στήλης για να ξεκινήσουμε πρώτα-πρώτα από τα «ελεύθερα και απροκατάληπτα» του. Και πόσες φορές δεν αισθανθήκαμε μαγεμένοι ως αναγνώστες με την εξαίσια γραφή του, της σπάνιας αισθητικής γλώσσας του, την ευρυμάθειά του, τη βαθειά φιλολογική του παιδεία.
Ο Σοφιανός σπάνιος τεχνίτης του λόγου έχει «νουν», όπως έλεγε ο Βάρναλης για τον άλλο μεγάλο Αιγύπτιο και Αλεξανδρινό – τον Κ. Καβάφη – Και «νουν» ας θεωρήσουμε όχι αυτή την ζηλευτή ευρυμάθειά του, αλλά την ικανότητά του να κρίνει, να σκέφτεται πού βαδίζει ο κόσμος και πού πρέπει να βρίσκεται ο ίδιος.
Ο Σοφιανός έχει γεμάτες τις αποσκευές του από την ιστορία αυτού του τόπου και του λαού μας, μια ιστορία γεμάτη αγώνες, για τη Δημοκρατία και την Αριστερά, γεμάτη λαμπερές στιγμές και μαζί πικρές άλλες. Και όταν γράφει για τα σπουδαία ή τα απλά, τα καθημερινά, μας τρέχει μπρος – πίσω με μια γλυκύτητα που ξεπερνάει τα πικρά, όχι με έναν πλαστό ρομαντισμό, αλλά με μια γραφή διεισδυτική, ερμηνευτική, μια γραφή αναλυτικό εργαλείο.
Αλλά επίσης για όσους τον ζούμε από πιο κοντά, ξέρουμε καλά πως ο θησαυρός που κουβαλάει μαζί του είναι πάνω από τα γραπτά του, η ίδια η παρουσία του, η ακτινοβολία του και πολλές φορές αυτά που δεν μας λέει αλλά ξέρουμε πως θα ήθελε να μας πει.
Ο Σοφιανός Χρυσοστομίδης, ο έξοχος δημοσιογράφος και συγγραφέας, ο αταλάντευτος ουμανιστής, ο μαχόμενος άνθρωπος της Αριστεράς με την διαχρονική φρεσκάδα των ιδεών του, υπήρξε και εξακολουθεί να είναι για όλους μας αμετακίνητο σημείο αναφοράς.
Γι’ αυτό και όταν αποφασίσαμε να κάνουμε το νέο μας ξεκίνημα, να ξαναζεστάνουμε τις ελπίδες μας και να συγκροτήσουμε την ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, το δικό σου «είμαι μαζί σας παιδιά», αγαπητέ μας σύντροφε Σοφιανέ, ήταν μια τεράστια ενθάρρυνση.
«Θα κριθούμε αγαπητοί σύντροφοι» μας είπες με ένα σοφό σου κείμενο «όχι από τις διακηρύξεις μας αλλά από την ίδια μας την πορεία».
Η αρχή θα είναι δύσκολη. Αλλά αν επιβεβαιώνουμε καθημερνά την αντιστοιχία μας με τα οράματα που επαγγελλόμαστε τότε ο «ήλιος θα γυρίσει» να είστε βέβαιοι». Με αυτά σου τα λόγια προχωράμε αγαπητέ μας σύντροφε.
Σ’ ευχαριστούμε για όλα. Να είσαι καλά. Να συνεχίζεις τη μεγάλη προσφορά σου. Να ζεις σαν τα ψηλά βουνά.


No comments: