Monday, October 31, 2011

Σύριζα στην ανευθυνότητα

του Ηλία Κανέλλη

Στις 26 Οκτωβρίου, δυο ημέρες πριν από τα γεγονότα στις παρελάσεις, μιλώντας με έναν από τους νέους τυηλεοπτικούς φίλους του, τον Γιώργο Αυτιά, δήλωσε και τα εξής: «Η αντίδραση και η αγανάκτηση έχει φτάσει και έχει περάσει στα γήπεδα και στις εξέδρες και στα σχολειά μας και στις παρελάσεις…» (η υπογράμμιση δική μου).

Μετά τα γεγονότα της Θεσσαλονίκης, ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να χαιρετίσει την «πάνδημη και αυθόρμητη παρέμβαση του λαού της Θεσσαλονίκης». Η ανακοίνωσή του έλεγε τα εξής: «Η μετατροπή τελικά της παρέλασης σε μια αυθόρμητη λαϊκή εκδήλωση ιερής αγανάκτησης και οργής είναι αντάξια των καλύτερων αγωνιστικών παραδόσεων του λαού μας...».
Τι σημαίνουν όλα αυτά; Οτι, αν δεν είχε προσχεδιάσει (όπως διατείνεται με νέα ανακοίνωση της 29ης Οκτωβρίου) μέρος των αντιδράσεων (ή αν δεν είχε πληροφορίες από όσους τις προετοίμαζαν), ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ έχει το κληρονομικό χάρισμα. Αν όμως δεν το έχει, τότε μάλλον ήξερε ότι θα υπάρξουν κινητοποιήσεις, απλώς του ξέφυγαν οι «λεπτομέρειες»: η εκτροπή σε σχέση με ό,τι συμβολίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, το ρατσιστικό μίσος σε σχέση με τα επεισόδια στα οποία το πάνω χέρι είχαν οργανώσεις όπως η Χρυσή Αυγή – και τα οποία οδήγησαν μέχρι και σε εκτεταμένο ξυλοδαρμό μεταναστών. Με άλλα λόγια: η θεαματική διακοπή των παρελάσεων ήταν γεγονός, το νόημα της θεαματικής διακοπής ωστόσο δεν ήταν ακριβώς αυτό που θα ήθελαν στον ΣΥΡΙΖΑ. Ισως γι’ αυτό με μία ημέρα καθυστέρηση άρχισαν να νερώνουν το κρασί τους με νέες ανακοινώσεις – και με διαχυτικές δηλώσεις του ταλαντούχου Δημήτρη Παπαδημούλη σε διάφορα ΜΜΕ.
Επειδή είναι βέβαιο ότι ο αρχηγός θα συνεχίσει τη γνωστή κι απ’ το παρελθόν τακτική να προσπαθεί να δώσει νόημα εκ των υστέρων σε όσα εν θερμώ συνέβησαν, θα παρακολουθώ συστηματικά τις trash εκπομπές για να δω πώς διακρίνει τις «αντάξιες των αγωνιστικών παραδόσεων του λαού» διαμαρτυρίες από τις αποδοκιμασίες του Προέδρου της Δημοκρατίας (υπάρχουν άραγε διαδηλώσεις α λα καρτ από τις οποίες εκ των υστέρων διαλέγουμε το μέρος του νοήματος που μας συμφέρει;), αλλά και πώς ήξερε ο κ. Τσίπρας εκ των προτέρων τι θα γινόταν στις παρελάσεις, αν έχει δηλαδή όντως το κληρονομικό χάρισμα. Θα είμαι όλος Αυτιά.

Πηγη: Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ