Sunday, July 3, 2011

Οπως το Μνημόνιο - δυστυχώς

Του Αριστείδη Χατζή

Το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο ήταν απαραίτητο να ψηφιστεί αλλά είναι απολύτως βέβαιο πως θα έχει την ίδια τύχη με το Μνημόνιο. Ο,τι εξοικονομήσει από την απομύζηση της μικρής ομάδας φορολογουμένων, που είτε δεν μπορεί είτε δεν θέλει να φοροδιαφύγει, και από τις οριζόντιες περικοπές επί δικαίους και αδίκους, θα εξανεμιστεί από την περαιτέρω καθίζηση της αγοράς και, κυρίως, από το ανέπαφο γιγαντιαίο πελατειακό διεφθαρμένο κράτος που ζει και βασιλεύει. Αλλωστε για τη διατήρησή του στη ζωή γίνονται όλα.


Το παράδειγμα που δημοσίευσε ο Γ. Παπαϊωάννου στο «Βήμα» της περασμένης Κυριακής είναι ανατριχιαστικό: Οσα προσδοκά να εισπράξει (830 εκατ. ευρώ) το κράτος από τη μείωση του αφορολόγητου, τα έσοδα από τα αυθαίρετα, την αύξηση των τελών κυκλοφορίας και την εισφορά αλληλεγγύης των ελεύθερων επαγγελματιών θα τα ρίξει στη μαύρη τρύπα του ΟΣΕ, οι ζημιές του οποίου στο σύνολο του έτους θα είναι της τάξης των 850 εκατ. ευρώ.

Θα γονατίσει λοιπόν η αγορά, θα γονατίσουν οι φορολογούμενοι, οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, θα πουληθούν βιαστικά και όσο όσο (νόμος της προσφοράς) κρατικά περιουσιακά στοιχεία, για να μαζέψουμε τα χρήματα να πληρώνουμε τις ελλειμματικές ΔΕΚΟ, τους κρατικοδίαιτους διαπλεκόμενους επιχειρηματίες στον ελληνικό παράδεισο των ολιγοπωλίων, τους καλοπερασάκηδες συνδικαλιστές με τις γκανγκστερικές μεθόδους και τους «κλειστούς» στον ανταγωνισμό επαγγελματίες που κρατούν όμηρο μια ολόκληρη χώρα. Αυτά τα λύτρα είμαστε καταδικασμένοι να τα πληρώνουμε εφ' όρου ζωής. Μετά το Μεσοπρόθεσμο, ακόμα πιο ακριβά.

Ο Αριστείδης Χατζής είναι επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου και Θεωρίας Θεσμών στο Τμήμα ΜΙΘΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Πηγή: Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

No comments: